marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy. Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką . Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut. Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut
Ostra na SłodkoDziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko(...)dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoteaspoon marjoram sól / salt Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy(...)plasterki pomidora, posypujemy je solą, a następnie polewamy grzanki masłem. ***** We do toasts with bread (I've used the toaster, but you can use the oven). Toasts pour olive oil. We wash tomato, dry and cut into slices. We melt a knob of butter in a pan over low heat. Take off the heat, we add the spices
Projekty ze smakiemczekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder W misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło
Kolizje Smakówdrobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem - ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowej Piernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki Berenikiserka mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżem Tabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy(...)sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami. Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietankę i czekoladę aż do rozpuszczenia i dokładnego połaczenia
Z butelką mleczka w tleszklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 łyżki cukru ½ paczki cukru waniliowego Szczypta soli 2 łyżki kakao Nadzienie. 20 dag twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy Polewa. 50 dag truskawek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie. Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać
Kulinarny karnet Christopheramałym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artziemniaczanej cukier waniliowy ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić
Słodka StronaPieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczamy
Słodka Strona200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które
Magiczne Życie Martymleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić. Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem. Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa
Moje pyszne gotowaniepączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna