polewa - 11092 przepisów (strona:219/740)

Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 160

marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy. Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką . Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut. Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut

Ostra na Słodko
Muffinki potrójnie czekoladowe 192

Dziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;) Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady. Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające. Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 12 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko(...)dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Grzanki z pomidorem i masłem / Toast with tomato and butter 173

teaspoon marjoram sól / salt Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość sztuk: 4 Z kromek chleba robimy grzanki (ja użyłam tostera, ale można użyć piekarnika). Grzanki polewamy oliwą z oliwek. Pomidora myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Kawałek masła rozpuszczamy na patelni na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko ze sobą. Na grzanki kładziemy(...)plasterki pomidora, posypujemy je solą, a następnie polewamy grzanki masłem. ***** We do toasts with bread (I've used the toaster, but you can use the oven). Toasts pour olive oil. We wash tomato, dry and cut into slices. We melt a knob of butter in a pan over low heat. Take off the heat, we add the spices

Projekty ze smakiem
Muffinki z powidłami śliwkowymi 203

czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder W  misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło

Kolizje Smaków
Piernik z suszonymi śliwkami 304

drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem - ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowej Piernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa swoją świeżość przez kilka

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 707

serka mascarpone 1 łyżka soku   z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżem Tabliczka czekolady gorzkiej   3 łyżki śmietanki 18% na polewę.     Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy(...)sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami. Gotowe ciasto wykańczamy polewą czekoladową (podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietankę i czekoladę aż do rozpuszczenia i dokładnego połaczenia

Z butelką mleczka w tle
Naleśniki Black Red White 233

szklanka mleka 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej 2 łyżki cukru ½ paczki cukru waniliowego Szczypta soli 2 łyżki kakao Nadzienie. 20 dag twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy Polewa. 50 dag truskawek  3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie. Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać

Kulinarny karnet Christophera
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 319

małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego

My Culinary Art
Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone 313

ziemniaczanej cukier waniliowy ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) 224

Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczamy

Słodka Strona
Orzechowe ule - wersja świąteczna 209

200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które

Magiczne Życie Marty
Eklerki z krówką 175

mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić. Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem. Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się.  Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa

Moje pyszne gotowanie
Oponki serowe 165

pączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję