jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkamleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta; Ciasto 1- krem - ciasto2 (biszkopt) - polewa. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkabudyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapiwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto
Apetyczna babeczkażółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu Do dekoracji polewa lub cukier puder Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże
Apetyczna babeczkamąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę
Apetyczna babeczkasmaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół. Przełożenia ciasta: Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa. źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkautrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaświeżych drożdży 5 dag cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajo 4 łyżki roztopionego masła Warstwa wierzchnia: ok. 30 dag wydrylowanych wiśni 10 dag marcepanu, może być batonik marcepanowy Polewa: 3 jaja 5 dag cukru 1 mała śmietana, ok. 20-25 dag 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem , dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić
Apetyczna babeczkakostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę -1 szt PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty(...)znów przykryć budyń herbatnikami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Gotową polewą polać herbatniki. Schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiwymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g cukru pudru, 6 łyżeczek wody, 2 łyżki kakao. Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościobsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto
Aga w kuchniSkładniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie: Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową(...)pieczemy około 50 minut. Kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi brokułami
Aga w kuchnimieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny
Aga w kuchni