polewa - 11092 przepisów (strona:230/740)

Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 171

ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone  pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez

głodny alergik
II śniadanie! :) 136

śniadań - dziś jej kolejna wersja!  Budyniowa Kasza Manna z truskawkami i ziarenkami Cynamonowy Raj , które znajdziecie na Ziarenkowo . ZAPRASZAM Was tam! :)  Dodatkowo łyżeczka masła orzechowego i czekoladowa polewa(z ekstraktu owoców)!  Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Chlebek Bananowo-Czekoladowy! 133

Składniki: Ciasto: 3 dojrzałe banany 100g masła  100g gorzkiej czekolady 60 ml mleka 2 jajka 200g cukru 230g mąki pszennej 6g sody  oczyszczonej   Szczypta soli Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu  3 łyżki mleka  Po przepis zapraszam do autorki  Pauliny , bo musicie zobaczyć te świetne zdjęcia! :)  Miłego Dnia

Chocolate Stop Tempting
Domowy Twix. 453

masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję.  W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem i układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników). Wlewamy pozostały karmel(...)godzinę do całkowitego wystygnięcia, następnie studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.  W kąpieli wodnej topimy czekoladę, a ostudzone ciasto kroimy na paluszki przypominające batoniki Twix. Batoniki zanurzamy lub polewamy czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.   Batoniki możemy przechowywać w lodówce ok. 7 dni. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 217

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L 70 g ziaren słonecznika polewa: 50 g gorzkiej czekolady (skoro ma być bez cukru to raczej takiej ponad 90%, ewentualnie innej bez cukru) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu Przygotowanie

Ze smakiem i z pasją
Przekładaniec jabłkowy 178

jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Krokodyle oczy 140

mleka roztrzepać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepaną mąkę. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.   Przełożenie ciasta; Ciasto 1- krem - ciasto2 (biszkopt) - polewa.   źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Cygan 254

budyń, ucierając. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki  Placek - masa -  biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 152

piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru  3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto

Apetyczna babeczka
Babka szafranowa 139

żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag drożdży 2 dag migdałów pół laski wanilii 10 dag rodzynków szczypta szafranu 50 ml spirytusu  Do dekoracji polewa  lub cukier puder Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże

Apetyczna babeczka
Babka marmurkowa z makiem i limonką 201

mąki pszennej 20 dag maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag bitej śmietany sok i skórka starta z dwóch limonek 2-3 łyżki likieru pomarańczowego lub rumu Polewa: 1 limonka 12 dag cukru pudru  Masło, cukier, sól i jajka utrzeć mikserem na pulchną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do utartej masy. Ubić śmietanę

Apetyczna babeczka
Ciasto z truskawkami 216

smaku W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Polewa  truskawkowa: 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Afrykańczyk 176

ciągle mieszając - ugotować budyń.  Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół. Przełożenia ciasta: Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa. źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Rajska rolada 177

utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną galaretkę. Podzielić masę na pół. Przełożenie ciasta: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy - rozłożyć pokrojoną w plastry roladę - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - polewa lub cukier puder Źródło: ciasta ,,siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem 142

świeżych drożdży 5 dag cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajo 4 łyżki roztopionego masła Warstwa wierzchnia: ok. 30 dag wydrylowanych wiśni 10 dag marcepanu, może być batonik marcepanowy Polewa: 3 jaja 5 dag cukru  1 mała śmietana, ok. 20-25 dag 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem , dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić

Apetyczna babeczka