polewa - 11092 przepisów (strona:238/740)

Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 284

użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam  bezbarwną polewą żelujacą, dzięki której ładnie błyszczą  i nie wysychają. *klasyczny krem pasticcera robi się używając samych żółtek, ja opracowłam „ulepszoną wersję” z dwoma żółtkami i jednym jajkiem. Taki krem(...)Czesto mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budini dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem przekladamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelujacą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce.   Ciasto wstawiamy do lodówki

Mia Cucina Sofieta
Obiad, który robi się sam. 283

przyprawa do ziemniaków kilka łodyżek rozmarynu oliwa Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki - wrzucamy do naczyna żaroodpornego. Następnie kroimy na pół umyte brukselki i dodajemy do ziemniaków. Całość polewamy oliwą, a następnie doprawiamy przyprawą do ziemniaków - dokładnie mieszamy. Na ziemniaki kładziemy pare łodyżek rozmarynu (pozdrowienia dla Piotra F.).:) I do piekarnika na 200st. na ok 1h. Mięso kroimy(...)naczynia żaroodpornego. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Całość dość obficie zalewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy z piekarnika gdy ziemniaki będą już miękkie. Nakładając na talerze mięsko polewamy sosem śmietanowym, a całość podajemy z surówką. Jest to jedno z najlepszych mięs jakie w życiu jadłam! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Lekko odwrócone caprese. 176

jeść kanapki. Jeżeli są różnorodne - cały czas! :) Dzisiaj pyszna, chrupiąca kanapka caprese!!! Składniki: bułka ciabatta mozzarella pomidor świeża bazylia oliwa bazyliowa sól i pieprz Bułkę kroimy na pół, lekko polewamy oliwą bazyliową, składamy z powrotem na pół i wsadzamy do piekarnika (tylko na tyle, żeby była ciepła i chrupiąca). Wyjmujemy z piekarnika i układamy: plastry mozzarelli, plastry pomidory, listki bazylii(...)polewamy oliwą bazyliową, posypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy drugą połową bułki. Pyszne, sycące ale nie ciężkie. W sam raz na śniadanie. A do śniadania... herbata . Mmm... ubóstwiam earl grey'a!!! Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Fish & chips. 102

mocno ociekające tłuszczem ale wciąż bardzo dobre! Składniki: pstrąg wegeta pieprz cytrynowy Skworcu oliwa frytki olej śmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią. W międzyczasie robimy sos czosnkowy

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami 197

talerz i odstawiamy do przestudzenia. Masło przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko oraz posiekaną czekoladę. Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy składniki. Gdy ładnie się połączą gotową polewą przykrywamy wystudzony sernik. Na polewie układamy podsmażone wiśnie. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

Mienta blog
Tarta z mascarpone, truskawkami i czekoladą 246

czasie wyciągamy tartę, czekamy aż ostygnie. Kiedy będzie już dość chłodna nakładamy na nią krem z mascarpone, następnie układamy truskawki. Czas na przygotowanie polewy, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Kiedy czekolada się rozpuści polewamy nią truskawki na naszej tarcie. Odstawiamy do wystygnięcia. I pycha

Mango Papaja
Wątróbki w truskawkach 256

Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy na pół, jeszcze raz na pół, a następnie w cieniutkie plasterki. Na 4 talerzach układamy rukolę, opmidory i cebulę, a następnie polewamy olejem lnianym i skrapiamy octem balsmaczinym z Modeny. Wątróbki dokładnie myjemy i czyścimy z błon i ścięgien. Wątróbki kroimy na mniejsze kawałki i osuszamy. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące(...)pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy. Na patelnię wlewamy 3 duże łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina. Przykrywamy i podduszamy. Gdy sos zrobi się gęsty dodajemy cukier. Polewamy wątróbki (na sałatce) sosem truskawkowym. Smacznego

OstryKęs
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 231

kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy(...)nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika, a po 20 minutach pieczenia polewamy warzywa miodem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 269

świeżego rozmarynu 4 cm chilli – posiekane sól WYKONANIE W moździerzu tłuczemy ziarna pieprzu i liście laurowe. Na drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze(...)oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość polewamy sosem. Sos: mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy wrzątek (tyle by sos był jednolity). Mieszamy

OstryKęs
Pstrąg smażony na maśle i zielone szparagi z akcentem azjatyckim 300

samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich szparagów nie obierałam, jedynie odłamałam twarde końcówki; trzeba ocenić czy szparagi są łykowate czy nie i czy trzeba je obierać). Polewamy olejem sezamowym i smażymy kilka – kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia posypujemy szparagi sezamem, lekko solimy i zdejmujemy je na talerze, kładąc obok ryby. Szparagi mają(...)być lekko chrupiące. Pstrągi podajemy ze szparagami i młodymi ziemniakami. Każda rybę polewamy masłem ze smażenia. Smacznego

OstryKęs
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 218

cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka(...)blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Prosta babka kakaowa 216

szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa:  cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe

Ze smakiem i z pasją
CIASTO MARCHEWKOWE POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 251

chciałabym. Zapraszam wszystkich na ciasto marchewkowe :). Przepis dostałam od mamy, a mama od swojej koleżanki. Mama tak je zachwalała, że musiałam je upiec. Wyszło naprawdę dobre i wilgotne. Polewa...marzenie! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TORT RYBKA 201

uśmiech na Jego twarzy, kiedy będzie zdmuchiwał świeczki. Taką rybkę zrobi każda osoba, nawet mało utalentowana plastycznie (jak i ja :) ). Upiekłam  Tort Orzechowy , na wierzchu znajduję się polewa, która bardziej przypomina mus czekoladowy (2 tabliczki czekolady i około 100 g kremówki). Ciasto przełożyłam masą orzechową, posmarowałam nią też wierzch i boki ciasta. Wstawiłam na noc do lodówki. Dzisiaj

Przepisy Aleksandry
CIASTO CYTRYNOWE Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI 189

pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne ciasto angielskie "Lemon drizzle loaf cake", czyli ciasto cytrynowe, które polewa się cytrynowym syropem. Dodatkowo przygotowałam lukier, a że miałam w domu wiśnie, to i one znalazły się w i na cieście :). Sama skomponowałam przepis na to ciasto :). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania