polewa - 11092 przepisów (strona:231/740)

Miodownik 411

wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę, rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem : to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana(...)ukwaszone mleko, witaminy A, D 3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew. The post Miodownik appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 634

chleba 1 kromka chleba, Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Chleb skrapiamy oliwą i podsmażamy. Po usmażeniu kroimy chleb na pół. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki 149

nasz budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowa Potrzebujemy: - 50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady Czekoladę rozpuszczamy z mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie dekorujemy nią eklerki. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Orkiszowe brownie z cukinią, bez cukru 192

łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki sody  300 g startej cukinii (ze skórką)  2 jajka  150 g ksylitolu (ew. cukru) Polewa: 3-4 łyżki mleka  100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%)  płatki migdałów do posypania  Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej

Ze smakiem i z pasją
COMBER 147

kakao (ja używam Decomorreno extra ciemne uważam że do ciast jest najlepsze) 100 g masła 50 ml rumu Polewa Tabliczka gorzkiej czekolady Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 269

trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić

RAROSSA
IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 425

ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną fale, a może(...)połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 350

gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2) dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie

RAROSSA
Pierogi z jagodami polane sojowym bydyniem 112

stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę z brzegów do środka i formując ciasto. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, tj. nie lepką i jednocześnie kawałki ciasta nie odpadają od całości, polewamy je lub moczymy nasze ręce w oliwie i zagniatamy. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. W międzyczasie można zagotować już wodę w dużym garnku. W osobnej misce mieszamy jagody(...)mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy mączny rozczyn i gotujemy razem, dopóki masa nie zgęstnieje. W międzyczasie dorzucamy 2 łyżki cukru. Tak oto przygotowanym budyniem polewamy nasze pierożki i zajadamy ze smakiem.      Zupełnie zapomniałam o zrobieniu zdjęć środka. Cóż, uwierzcie mi na słowo, że wewnątrz faktycznie znajdują się jagody

Weganizm infantylny
Pieczone pancakes 149

kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub poprzez trzymanie rondelka wysoko nad palnikiem. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy do czekolady wodę i mieszamy, aż uzyskamy płynną konsystencję. Tak przygotowaną polewą polewamy upieczone pancakes. Czwartą kosteczkę ścieramy na tarce nad całością.       Zostawiam wam pancakes'y i znikam na dwa tygodnie. Pora ruszyć w świat! Po raz pierwszy

Weganizm infantylny
Jogurtowa przyjemność 135

polewamy nią banana. Życzę smacznego :) Pierwszy raz wykorzystałam coś takiego jak czekolada do gotowania. Muszę przyznać, że ma swoje zalety. W przeciwieństwie do zwykłej czekolady po rozpuszczeniu ma konsystencję płynną i nie ma potrzeby dodawania do niej mleka ani wody. Jeśli deser umieści się w lodówce na jakiś czas i pozwoli czekoladzie zastygnąć, jest niesamowita. Smakiem przypomniała mi polewę czekoladową

Weganizm infantylny
Mrożony krem czekoladowo-kokosowy 201

mleka kokosowego (puszka) 1/4 szklanki kakao w proszku syrop z agawy/cukier lub inna substancja słodząca kilka kropel aromatu śmietankowego 4-6 kostek gorzkiej czekolady garść bakalii (np. rodzynek) polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie:      Potrzebne nam jest mleko kokosowe w gęstej postaci. Jeśli mamy je w puszce, radzę dzień przed użyciem schować puszkę do lodówki dnem do góry

Weganizm infantylny
Ciasto Orzechowe z Kremem Waniliowo Miodowym 163

nazwa tego ciasta. Po przeczytaniu przepisu nie mogłam go nie zrobić. Zwyczajnie byłam ciekawa smaku, zwłaszcza, że ciasto jest drożdżowe, a to, coś co przecież lubię. Ciasto po wyrośnięciu polewamy sosem miodowym z prażonymi orzechami. Wkładamy do piekarnika, a następnie przekładamy kremem waniliowo-miodowym. Jest drożdżowo, miodowo, orzechowo… Jest pysznie. W smaku lekko przypomina drożdżówkę z budyniem. Mamy wakacyjnego(...)pieczenia. Wilgotną łyżką nakładamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Masło, miód i orzechy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i polewamy wyrośnięte w formie ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Studzimy a następnie kroimy wzdłuż, uzyskując 2 blaty. Krem waniliowo-miodowy: 500 ml mleka

Made By Mom And Son
Ciasto czekoladowe z mascarpone 325

ciasto to czysta improwizacja, ale bardzo udana!. Fakt, ciasto wygląda rewelacyjnie, ale też jest bardzo smaczne. Wreszcie się zmobilizowałam i napisałam przepis na to Ciasto czekoladowe z mascarpone , polewą czekoladową i truskawkami. Można się pokusić i zrobić to ciasto na długi świąteczny weekend sierpniowy. Truskawki można zastąpić np. brzoskwiniami, czy morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1543. Mufinki z miodem i orzechami 217

Pomysł na takie mufinki znalazłam  tutaj ..były smaczne...nasiąknięte polewą miodowo-cynamonowo-pomarańczową...polecam... 85 g mąki z dodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów(...)Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania