polewa - 11092 przepisów (strona:231/740)

Ciasto 3 Bit 349

kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę -1 szt PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty(...)znów przykryć budyń herbatnikami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Gotową polewą polać herbatniki. Schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Śmietanowiec z brzoskwiniami 326

wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie.  Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. Polewa:  150g cukru pudru,  6 łyżeczek wody,  2 łyżki kakao.  Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Brownie 266

obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto

Aga w kuchni
Schab nadziewany śliwką 188

Składniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie:  Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową(...)pieczemy około 50 minut. Kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi brokułami

Aga w kuchni
Świąteczny piernik 164

mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny

Aga w kuchni
Muffinki czekoladowe 166

mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową.    Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne

Aga w kuchni
Sałatka z pomidorami,mozzarellą i rukolą 137

opakowanie mozzarelli w kulce, 2 łyżki oliwy, suszona bazylia, krem balsamiczny. Przygotowanie:       Rukolę układamy na talerzu. Mozzarellę kroimy w plasterki i przekrawamy ja na połówki. Polewamy je oliwą i posypujemy bazylią. Połówki pomidorków koktajlowych układamy wraz z mozzarellą na rukoli. Całość polewamy sosem oliwą z oliwek oraz kremem balsamicznym. Najlepiej smakuje sporządzona zaraz przed podaniem

Aga w kuchni
Babeczki z bitą śmietną i owocami 119

Składniki: kruche babeczki, konfitura truskawkowa, 300 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki żelatyny, 2 kiwi, 2 brzoskwinie z puszki, polewa i dekoracje Helio , starta czekolada. Przygotowanie:    Do kruchych babeczek wkładamy po łyżce konfitury truskawkowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powoli wlewamy do kremówki

Aga w kuchni
Caprese z oliwkami i bazylią 165

zalewamy i kroimy w plasterki. Na talerzu układamy na zmianę plasterki pomidorka z mozzarellą. Między niektórymi plasterkami wkładamy świeże listki bazylii. Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy nimi sałatkę. Polewamy olejem lnianym i posypujemy suszoną bazylią. Na koniec polewamy, robiąc zygzaki kremem balsamicznym

Aga w kuchni
Grillowane warzywa. 195

papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy za pomocą praski czosnek. Odstawiamy na 5 minut.  Rozgrzewamy grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu(...)minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.  Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Tort Snickers. 219

smarujemy boki. Odstawiamy na 2 godziny do schłodzenia.  W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzącą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, wszystko energicznie mieszamy, aż powstanie nam gładka masa.  Polewą czekoladową polewamy nasz Snickers i dekorujemy wedle własnego uznania. Chłodzimy najlepiej 24 godziny w lodówce lub zimnym miejscu.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto Łukasza. 4457

pieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.   Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kokosem 353

się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować

Z miłości do słodkości
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 178

DROP SYSTEM wykładamy sporą ilością pokrojonego niedbale pora... Na porze układamy nasze roladki ze zdrowym wnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... … .a następnie krążkami pora :-)   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy pokrywę i do piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy(...)najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki ) Smacznego!   SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
FOCACCIA ALLA GENOVESE 198

morskiej Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto. Naczynie TERMISIL polewamy oliwą, którą rozprowadzamy najlepiej dlonmi . Możemy też lekko naoliwić ciasto.Rozciągamy ciasto w naszej formie szklanej . Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Po 30 minutach posypujemy ciasto grubą solą(...)rozstawionymi palcami rozprowadzamy na całej blasze, żeby w cieście pojawiły się dołeczki. Odstawiamy na kolejne 15 minut. Następnie robimy więcej dołków i polewamy oliwą tak, żeby pozostała ona w dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut. Wierzch posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto) lug gotowa mieszanka “per arrosto”... Wstawiamy do piekarnika mocno nagrzanego, pieczemy na zloty kolor

Z Kuchni Do Kuchni