polewa - 11092 przepisów (strona:225/740)

Ciasto i babeczki marchewkowe 177

patyczka. Wyjąć i wystudzić. W przypadku babeczek masę  wlać  do 3/4 wysokości papilotek o średnicy 4-5 cm i piec około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Polewa: 50 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 g serka Philadelphia orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji W misie miksera utrzeć masło do białości

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 165

wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich witryn Wrocławia, a faworytów mieliśmy przez ten czas kilka, trudno się było zdecydować! :) Te eklery

Food Square
Ryba w cieście 180

ciasto mamy gotowe.    Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę.    Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie. Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę, aby się zapiekło. Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę.    Smażymy na wolnym ogniu, kilka

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 222

wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.    Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił.    Nakładamy niewielką ilość mięsa.    Polewamy delikatnie sosem.     Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki.    Polewamy solidnie sosem.    Bagietka gotowa. Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 158

ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.    Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła(...)szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju. Wkładamy kluski a po ich wypłynięciu zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 7 minut.    Wyławiamy i polewamy tłuszczykiem z przesmażoną cebulką. Smacznego

Maminek kulinarny
Pizza domowa 224

zawijamy je ciastem.    Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego, posypujemy częścią żółtego sera, nakładamy pieczarki, a następnie paprykę, ogórki kiszone a na koniec kiełbasę.    Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.   Wyjmujemy z piekarnika a następnie posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika(...)czas roztopienia się sera.    Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży ogórek i pomidor, polewamy sosem  i zajadamy się. Smacznego

Maminek kulinarny
Mussaka 168

Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy(...)utworzyła się wielka klucha. Następnie wlej bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy.   Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 187

delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Pozostałe 1/2 cebuli kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Plastry polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Natłuszczamy patelnię grillową. Cebulę grillujemy z obu stron. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekrojone bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 168

musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie mięso polewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Polędwicę smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Następnie mięso kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego(...)Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na talerzu przygotowane składniki sałatki. Wołowinę kroimy w plastry, układamy na sałatce. Na koniec dodajemy cienkie plasterki sera grana padano i listki bazylii. Całość polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl Do zabawy zaprasza Majana: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe curry z krewetkami 171

Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 190

tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady - szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta) - kieliszek likieru kokosowego - 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżeczki brązowego cukru *Polewa: - czekolada mleczna - czekolada deserowa - 4 łyżki kremówki Poza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta Przygotowanie:  Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 208

miękkiego masła 120 g jasnego brązowego cukru 120 g ciemnego brązowego cukru 3 jajka 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1/4 łyżeczki soli polewa: 100 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml mleka (3,5%) dodatkowo: truskawkowe kuleczki Buraki obrać i gotować w wodzie z octem przez 1-1,5 godziny. Wyjąć z garnka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 203

masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g jogurtu naturalnego 60 g cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki białego rumu 90 ml coli 10 listków żelatyny polewa: 150 ml coli 4 płatki żelatyny dodatkowo: 20 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 327

wiśniowy, albo jagodowy...? Zobaczymy. Cytrynowe ciepłe lody Składniki: (na 10 sztuk) 80 ml soku z cytryny 40 ml wody 330 g cukru 3 białka żółty barwnik spożywczy w paście polewa: 150 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka oleju dodatkowo: 10 wafli do lodów Sok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania