ziemniaczanej cukier waniliowy ziarenka z jednej laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić
Słodka StronaPieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z tacki. Studzimy. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczamy
Słodka Strona200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę w foremki, wyciągamy z nich ciasteczka, które
Magiczne Życie Martymleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić. Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem. Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa
Moje pyszne gotowaniepączki czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia. Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazestarzeje". Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy jej sosami. Sosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki
Codzienna kuchnia niecodziennaczekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :) Składniki na około 18 muffinkowych foremek: 250 g margaryny , 3/4 szklanki cukru , 1/2 szklanki wody , 6 łyżek
Codzienna kuchnia niecodziennadodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Ciasto przekładamy w następujący sposób: - ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto. Polewamy ulubioną polewą czekoladową. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej paczce od firmy VOG , producenta marki Kresto . Bardzo dziękuję za przesyłkę
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu, dodać czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;) Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką. UWAGA! Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy
Codzienna kuchnia niecodziennanazywa, ważne jak smakuje. Jest dość słodkie, więc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście(...)przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :) Widoczne na zdjęciach ciasto piekłam w kwadratowej formie 25 cm X 25 cm. Jeśli upieczecie je na większej, wtedy otrzymacie cieńszy, ale równie fajny
Codzienna kuchnia niecodziennawpierw porządnie namoczony w mleku aromatyzowanym cynamonem, a często także cytryną czy pomarańczą. Częstymi dodatkami bywają również białe wino i goździki. Po upieczeniu, chleb obtacza się w cukrze lub polewa miodem. Obecnie torrijas spożywane są podczas Wielkiego Tygodnia i stanowią podstawę wielkanocnego śniadania. Składniki (na 8-10 kromek): czerstwy chleb ( barra de pan de torrijas ), w Polsce warto
Food Squarepatyczka. Wyjąć i wystudzić. W przypadku babeczek masę wlać do 3/4 wysokości papilotek o średnicy 4-5 cm i piec około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Polewa: 50 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 g serka Philadelphia orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji W misie miksera utrzeć masło do białości
Food Squarewszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich witryn Wrocławia, a faworytów mieliśmy przez ten czas kilka, trudno się było zdecydować! :) Te eklery
Food Squareciasto mamy gotowe. Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę. Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie. Polewamy wszystkie filety częścią ciasta tak, aby spłynęło na patelnię i czekamy chwilę, aby się zapiekło. Odwracamy filety ciastem do spodu i ponownie polewamy rybę. Smażymy na wolnym ogniu, kilka
Maminek kulinarnywyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa. Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku
Maminek kulinarny