ciasteczka - 38923 przepisów (strona:224/2595)

Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 748

ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną.   Ciastka przed upieczeniem Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Początkowo ciastka są miękkie w środku, w miarę stygnięcia twardnieją. Po upieczeniu - widać że urosły :-) Smacznego

Marta próbuje
Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię 173

sześć lat. Szuram stopami w kolorowych butach, a trzymający mnie za rękę Dziadek uśmiecha się z zadowoleniem. On nigdy nie narzekał na szuranie ... Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć(...)połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut, w zależności od wielkości ciastek. Ostudzić na kratce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowo-kokosowe babeczki z mleka skondensowanego (bez mąki) 154

mnie z eSłoneczko )  Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę do muffinek wypełnić ciastem (do 3/4 pojemności wgłębień). (Ja piekłam ciastka dodatkowo w silikonowych foremkach, gdyż papierowe papilotki nie sprawdzą się - masa jest zbyt płynna.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze(...)stopni. Ciastka wyjąć z blachy dopiero po ostygnięciu .  (Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą

Di gotuje
PIECZONA FIGA NA ZBOŻOWYCH CIASTKACH 173

sprawy: 1: jesień nadchodzi wielkimi krokami 2: znów mogę przygotować jakiś fajny przepis Skupmy się na punkcie drugim. SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 świeże i dojrzałe figi 50 g ciastek zbożowych 1 płaska łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała gałązka rozmarynu A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku. Ciastka bardzo drobno pokruszyć(...)tartaletki wyłożyć na dnie masą ciasteczkową. Figi umyć i ponacinać od spodu "w gwiazdkę" na około 16 kawałków, dochodząc prawie do ogonka. Ponacinaną figę rozłożyć w rozetkę na ciastkach. W garnuszku rozpuścić miód z sokiem z  cytryny i rozmarynem. Powstałym syropem posmarować figi przy pomocy pędzelka. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Lody bananowe 157

lodów: 4 banany pokrojone na kawałki i mocno zmrożone 400ml słodkiej 30% śmietanki 4 kakaowe ciastka oreo Sposób przygotowania w Tefal Companion: Zmrożone cząstki bananów oraz ciastka wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Miksujemy je na prędkości 11 przez ok 1 minutę. Ostrze zmieniamy na ubijaczkę, dodajemy śmietankę i włączamy na 2 minuty przy prędkości(...)świeżych bananów i mocno je rozgniatamy np. widelcem. Do bananów mrożonych wlewamy śmietankę i ubijamy razem, jeśli mamy świeże-śmietankę ubijamy samą, a później łączymy z bananami i pokruszonymi ciastkami. Przekładamy do plastikowego pudełka, zamykamy i chowamy do zamrażarki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie mrożenia możemy kilka razy przemieszać, co ułatwi ich późniejsze nabieranie. Gotowe lody podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Lody piernikowe #przepisnakopernika 139

Kopernika" . Ktoś powie ze lato już się kończy, a ja powiem ze na domowe lody nigdy nie jest za późno, nawet na koniec lata.  Składniki: 1 opakowanie ciastek Katarzynki(...)polewie czekoladowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 300 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 100 śmietanki i pogrzewamy az ciastka zmiękną. Pozostale 200 ml śmietanki ubijamy na sztywna masę z cukrem pudrem i łączymy z piernikową masą. Przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. W czasie procesu mrożenia, masę

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową 170

delikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa lub cytrynowa, oraz: garść malin, garść czarnej porzeczki. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia(...)wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ja na wierzch sernika (musi być zastygnięty). Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę. Żeby

Moniki Smakołyki
Delicja brzoskwiniowa 221

prawdę szybko i niestety równie szybko znika. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Składniki Spód 260 g ciastek zbożowych 50 g masła Pianka brzoskwiniowa 400 g dojrzałych brzoskwiń * 500 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru ** 1,5 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowy 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń(...)galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie Spód Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki. Pianka brzoskwiniowa Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze

Wędrówki po kuchni
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 171

tyko na wysokość tego dodanego ‘piętra’ sernikowej masy. Posypujemy ciasteczkami. Nakładamy ostatnią porcję masy, znowu robimy malinowe kleksy i rozciągamy je nożem na wysokość ostatniego pięterka , wierzch posypujemy resztą ciastek. Przykrywamy foremkę folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 8 a najlepiej 12 godzin. Lody wyjmujemy z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem żeby zmiękły. Wafel(...)Ulubiony’ 350g mleka skondensowanego słodzonego 500g śmietany kremówki, koniecznie 36% tłuszczu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 2-3 krople aromatu waniliowego 2 łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo krakersów FRUŻELINA MALINOWA 200g malin 3 płaskie łyżki cukru, białego lub brązowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo

Karo in the Kitchen
Kulebiaki 229

łyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach(...)lekko złociste. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego.   SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Kokosowy sernik na zimno z marakują 177

listki żelatyny 300 g ciastek zbożowych pół kostki masła tabliczka białej czekolady (200 g) Dodatkowo: puszka miąższu z marakui (400 g) 4 listki żelatyny Przygotowanie: 1. Opakowanie ciastek zbożowych (300 g) wrzucamy do malaksera i kruszymy je. 2. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy spód do sernika. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam folią spożywczą. Wysypujemy pokruszone ciastka i dociskamy szklanką nadając odpowiedni kształt (pamiętając o wysokim rancie). I wstawiamy do lodówki. 4. Miąższ ze świeżego koksa kroimy w kostkę. 5. Listki żelatyny moczymy w wodzie, by zmiękły. Odciskamy z nadmiaru wody i podgrzewamy chwilę w mikrofali, aż się rozpuści (należy uważać, by się nie zagotowało). 6. Ser miksujemy w malakserze lub ręcznie, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, pokrojonego

Karczma Honorietty
Sernik z marakują 181

myśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo 40 g masła Ciastka drobno pokruszyć i wlać stopione masło. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce(...)ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser skręcić przez maszynkę dwukrotnie, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Miksujemy krótko, aby nie napowietrzyć sernika. Wlać masę serową na ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około godzinę. Wyłączyć piekarnik i nie wyjmować aż do wystudzenia. Dodatkowo 4 marakuje 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru

O kuchni z uczuciem
Batony orzechowo-owocowe – Nakd (stewiarnia.pl) 157

radość była jeszcze większa kiedy piątego słodziaka przysłała nam kochana Ania  😚 Musimy przyznać, że te batoniki pozytywnie urozmaicały nam ciężki studencki styczeń. Nazwa: Baton kakaowa pomarańcza / jagodowa radość / ciasteczko z orzechów nerkowca / kakaowy i truskawkowy z chrupkami Firma: Nakd / Dystrybutor PL: Stewiarnia Skład: kakaowa pomarańcza – daktyle 40%, orzechy nerkowca 40%, rodzynki 14%, kakao 5%, naturalny aromat. jagodowa radość – daktyle(...)orzechy nerkowca 31%, rodzynki 17%, maliny 3%, naturalny aromat. ciasteczko z orzechów nerkowca – orzechy nerkowca 51%, daktyle 49%. kakaowy z chrupkami – daktyle 43%, proteinowe chrupki sojowe 16% (soja, skrobia z tapioki, sól), rodzynki 16%, orzechy nerkowca 15%, kakao 5%, sok jabłkowy z koncentratu 4%, naturalny aromat. truskawkowy z chrupkami – daktyle 43%, chrupki sojowe 17% ( soja, skrobia z tapioki, sól), orzechy

Candy Pandas
Mieszanki musli: Fit / Cookiem&Cream - mojemusli.pl 176

gdzie można stworzyć własne ulubione połączenie ( tutaj ) lub kupić gotowca  ( tutaj ) . Jak widać my raczyłyśmy się zdrową wersją i tą z mniej zdrowym dodatkiem… no ale przecież tym ciastkom nie da się oprzeć!  😍 PS Dziękuję wszystkim za kciuki! Egzamin instruktorski zdany! 💪 No to jedziemy dalej z tym koksem i w kwietniu będzie kolejny ale o tym kiedy(...)malina liofilizowana 2,6%, borówka amerykańska liofilizowana 2,6%. Cookiem&Cream: płatki owsiane, granola (płatki owsiane, cukier, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, kaszka kukurydziana, pełnoziarnista mąka pszenna, kakao), ciastka z kremem (mąka pszenna, cukier, kakao, olej palmowy, skrobia pszenna, syrop g-f, subst. spulchniające, sól, lecytyna sojowa, aromat), muszelki czekoladowe (pełnoziarnista mąka pszenna, mąka graham, kaszka kukurydziana, cukier, glukoza

Candy Pandas
Ciasteczka owsiane bez mąki 208

prostych ciasteczek składających się jedynie  z bananów i płatków owsianych. Przepis wycięłam z jakiegoś (nie wiem jakiego) czasopisma. Dodatek cynamonu jest dość tutaj kluczowy:) Składniki na ok. 10 ciastek: * 2 duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek(...)płatkami. Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore. Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut. To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre na II śniadanie albo na przekąskę poza domem, nie kruszą się i trzymają formę. "Jeden gram praktyki jest lepszy niż

Zdrowa Kuchnia Sowy