tylko się chcę i lubi. Takie ciasteczka były już na blogu w wersji z czekoladą i dżemem, a teraz kolejny mix tym razem orzechowo - daktylowy. Składniki (8 dużych ciastek): 2 dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych daktyli Wykonanie: Płatki wsypać do blednera i zmiksować prawie do konsystencji mąki. Banany rozgnieść(...)przełożyć do miski, wsypać zmiksowane płatki, dodać orzechy i daktyle. Wszystko wymieszać. Wykładać na blachę tworząc kulki, które następnie delikatnie spłaszczać na kształt ciastek. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym
Healthy food explorerPyszny wieniec makowy z masą marcepanową domową. Wieniec udekorowany domowymi bombkami które zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta(...)soli 2 łyżki cukru 1 dkg drożdży 1/4 szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki 50 dkg 1 żółtko olej rzepakowy migdały do dekoracji pralinki: 160 g ciastek typu herbatniki 80 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Masa marcepanowa: Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut
wesoła kuchniaokoło 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek do pierniczków *** *** Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut *** *** Ciasteczka odkładamy(...)wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrem. Miękkie masło ucieramy dodając na zmianę mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji *** *** Wystudzone ciastka przekładamy kremem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z ApetytemThermomix przepisy. Maślano-korzenne ciasteczka Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy korzennej 1 łyżeczka cynamonu Maślano korzenne ciasteczka. Thermomix przepisy. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix. Wyrabiamy ciasto czas 15 s/obr. 5 . Z przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i dajemy do lodówki(...)grubość ok 3 milimetrów i wykrawamy wzory. Dla ozdoby można użyć stempelków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 8-10 min (wszystko zależy od piekarnika i trzeba ciasteczka obserwować i ewentualnie skrócić czas pieczenia) The post Maślano-korzenne ciasteczka appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisykardamonu. Dodatkowo udekorowałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam cukrowymi kuleczkami. Jeśli chcecie możecie udekorować je po prostu cukrem pudrem lub zostawić bez żadnych ozdób. Przygotujcie się jednak, że ciastka znikną w mgnieniu oka, pozostaną po nich jedynie okruszki Canestrelli – włoskie ciasteczka przepis na 16 ciasteczek 150 g mąki pszennej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru pudru(...)dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. P upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przestudzone pierniczki udekoruj roztopioną gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Canestrelli
365 dni dookoła kuchnigęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Mój ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy) 150 g masła 1 puszka kajmaku (500 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: ciastka typu petitki kakaowe kakao do posypania wierzchu Ciasto: 1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją(...)czas mieszając. Masa również musi zacząć wrzeć, oraz ma zgęstnieć. Ja pogotowałam jeszcze kilka minut po tym jak zawrzała. 3/4 gorącej masy wykładamy na ciasto orzechowe. Na masie układamy ciastka petitki, na wierzch wykładamy pozostałą masą, wyrównujemy i wkładamy ciasto najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao :-) Smacznego
kruche babeczkimasło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango dojrzałe (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna (6 łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia(...)Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki. - 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. - do misy miksera wlewamy
RITA food channelskładniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( po 40 g) 1 litr zielonego napoju typu Frugo 350 g ciastek typu delicje pianka 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki zielone zielony mus 500 g kiwi 1 łyżka cukru kryształu 2 zielone galaretki 1 szklanka wody przepis W formie(...)energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała. Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia
Smakowite Daniaprezent. Podczas pieczenia unosi się niepowtarzalny aromat. 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka migdałów zmielonych 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do ciastek korzennych 4 łyżki miodu wielokwiatowego 1/2 szklanka cukru pudru Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, pokrojone masło, migdały mielone, płynny miód i cukier puder. Wszystkie(...)wielkości wycinam kształty. W każdym ciastku wycinam za pomocą słomki dziurkę. Możemy takie ciacha powiesić na choince albo podarować komuś.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam ciastka. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 10-12 minut aż lekko się zrumienią. Migdały tarte: Migdały przekładam do misy blendującej i ten sposób pozyskuję
wesoła kuchniabarszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka(...)bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 cytryny sól do smaku Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre
Kuchnia w oparachZIELONY DZBANEK NA HERBATĘ W UBRANKU FOREMKA FLAMING BUTELKA TERMICZNA EKSPRES TCHIBO CAFISSIMO DWUCZĘŚCIOWA MISKA DO SERWOWANIA KUBEK ZE SWETERKIEM KRZYWA WIEŻA Z FILIŻANEK LIŚCIASTA ŁYŻKA STEMPLE DO CIASTEK KUBEK TERMICZNY ZIELEŃ(...)NIERDZEWNY ZESTAW DO DEKORACJI MUFFINEK ZESTAW DO CZEKOLADOWEGO FONDUE CZARNY CZAJNICZEK DRIP BUTELKA NA OLIWĘ FARTUSZEK SUKIENKA CZERWONA SZABLONY DO DEKORACJI KAWY TACA GWIAZDKA FORMA CHOINKA FORMA DO WYKRAWANIA CIASTEK FOREMKI GWIAZDKI KUBEK EMALIOWANY RENIFER SOLNICZKA PIEPRZNICZKA CHOINKI KUBEK Z POKRYWKĄ ZIELONY FILIŻANKA Z CIASTKIEM FOREMKA RENIFER STEMPEL RENIFER PODSTAWKA POD ŁYŻKĘ MIKOŁAJ SOLNICZKA PIEPRZNICZKA CHOINKI KUBEK ŚWIĄTECZNY
CzarnawisienkaSPÓD : - masło (100 g) - ciastka oreo (350 g) MUS : - mango (600 g miąższu) - ksylitol lub cukier (1-2 łyżki) - żelatyna (6 łyżek DODATKOWO : - mango pokrojone w plasterki - ciastka oreo do ozdoby - tortownica o średnicy 24 cm. - papier do pieczenia (do zabezpieczenia dna tortownicy ) WYKONANIE : - odmierzamy 600 ml. śmietanki kremówki i wsypujemy do niej 45 g nasion chia(...)Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. - 100 g masła rozpuszczamy i łączymy z 350 g ciastkami oreo rozdrobnionymi na piasek. Dobrze mieszamy i tak otrzymaną masę przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki. - 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. - do misy miksera wlewamy
RITA food channelczytałam na temat walijskich potraw. Oprócz przeróżnych dziwnych dań, których ostatecznie i tak nie udało mi się znaleźć w żadnej z restauracji, raz po raz natykałam się na walijskie ciasteczka. Nie mogłam zrozumieć jak tak banalne danie może świadczyć o jakimś miejscu... dopóki zupełnie przypadkiem nie trafiłam na uliczny market. Pośród przeróżnych stoisk z różnymi wyrobami na co drugim były(...)walijskie ciasteczka wypiekane na miejscu. W życiu nie czułam tak cudownego, waniliowo- cynamonowego zapachu. W życiu nie jadłam lepszych ciasteczek i nie zapomnę tego smaku, tej chwili, Walii - nigdy! Ostatnio Marta podarowała mi książkę z włoskimi przepisami. Kiedy zaczęłam ją czytać okazało się, że trzy siostry mieszkające w Walii ale mające korzenie we Włoszech pisały o ulubionych przepisach. Leżąc
Mango Papajaciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre - wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki
cucinare