niezbyt czubate łyżki PIANKA ŚMIETANOWA: * śmietana 30% – 660 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki * gorąca woda – 4 łyżki DODATKOWO: * kruche ciastka / herbatniki – 400 g * mleko – 6 łyżek * czekolada gorzka – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na blasze wyłożonej papierem układamy obok siebie herbatniki. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką(...)cały czas mieszając grzejemy do zagotowania i zgęstnienia. Uważajcie, by nie przypalić! Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wyciągamy na ciastka, wygładzamy, układamy kolejną warstwę herbatników. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie wlewamy schłodzoną żelatynę wcześniej jednak hartując masę. Wyciągamy na herbatniki, wygładzamy
Ostra na Słodkołyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant o wysokości 5-6 cm. Spód wstawiam
Słodki sentymentkawałka. Naprawdę warto go upiec:). Sernik: 1 kg mielonego sera 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 3 łyżki kakao 150g cukru 8 cukierków Michałków 100g ciastek Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 6 cukierków Michałków 1. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao. Na koniec(...)Mieszamy delikatnie do połączenia składników. 2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku. 3. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, smarujemy nią górę i boki sernika
Szefowa kuchninawet totalny laik powinien sobie z nim poradzić. No i jest tanie i nie wymaga wielu składników. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 3 herbatniki lub inne ulubione ciastka 150ml śmietany 30% 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 1 łyżeczka żelatyny 0,5 galaretki truskawkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam ok. 100ml gorącej(...)masy śmietanowej wlałam wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Można to zrobić mikserem lub łyżką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę okrągłą o średnicy 14cm wyłożyłam folią spożywczą. na dnie ułożyłam ciastka, docinając je do wymiarów foremki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową i wyrównałam powierzchnię. Galaretkę rozpuściłam w 200ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki
Waniliowe ImprowizacjeJeżynowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser. Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo – jeżynową. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm. Składniki SPÓD 176 g ciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji 40 g masła(...)śmietankowego mielonego 250 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody DEKORACJA 250 ml śmietanki 36 % 50 g cukru pudru sok z 1/2 limony garść jeżyn 2 ciasteczka Wykonanie SPÓD Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy na spód tortownicy, odstawiamy do lodówki na około pół
Tajemnice SmakuSnickerdoodles to kruche ciasteczka obtoczone w cukrze i cynamonie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych . Idealne do herbaty, kawy lub kakao. Pierwszy raz jadłam te ciasteczka, gdy przyniosła je dla mnie koleżanka, żeby umilić mi godziny spędzone na karmieniu nowo narodzonego syna Bardzo mi posmakowały i zagościły na stałe w domowym deserowym menu. Ostatnio uświadomiłam sobie, że jeszcze nie opublikowałam tego(...)roślinnego masła wegańskiego zamiast masła krowiego. Niezmiennie jednak używam kamienia winnego* (będącego składnikiem proszku do pieczenia), bo moim zdaniem tak smakują “oryginalniej” Składniki (na około 2-4 tuzinów ciasteczek – w zależności od wielkości): Ciasto: 200 g wegańskiego masła roślinnego 3/4 szklanki (180 ml) brązowego cukru np. trzcinowego 2 szklanki (480 ml) mąki jasnej orkiszowej typu 700 (ewentualnie zwykłej pszennej
Lamarida.plSposób przygotowania: Pełnoziarniste herbatniki pokruszyłam drobno. Można to zrobić tak jak ja rękami lub na przykład potłuc tłuczkiem do mięsa. Mają to być małe kawałeczki, a nie proszek. Połamane ciastka przełożyłam do miski. Płatki kukurydziane (typu corn flakes) również rozkruszyłam trochę w rękach żeby były drobniejsze i dodałam do herbatników. Łyżkę masła roztopiłam. W rondelku podgrzałam śmietanę. Gdy była(...)kremu odłożyłam trochę do dekoracji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę z ciasteczkowym spodem wyjęłam z lodówki. Banana obrałam ze skórki i pokroiłam go w plasterki. Poukładałam je na spodzie z ciastek, a następnie rozsmarowałam krem budyniowy. Na kremie ułożyłam okrągłe biszkopty. Galaretkę wiśniową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam. Gdy zaczęła tężeć, wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam
Waniliowe ImprowizacjeZauważyłam, że ostatnie moje przepisy na ciasteczka, które wstawiałam na bloga, cieszą się sporą popularnością. Na grupach społecznościowych i forach kulinarnych też coraz więcej osób pyta o przepisy na ciasteczka świąteczne czy mikołajkowe, które można robić razem z dziećmi. Idąc tym tropem, oraz ulegając namowom mojego trzyletniego synka, który uwielbia mi pomagać w wypiekach, postanowiłam dziś zrobić kolejne ciasteczka(...)razem z orzechów laskowych w ładnych świątecznych/zimowych kształtach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka upiekliśmy w specjalnym opiekaczu elektrycznym do orzeszków, ciastek i gofrów z wymiennymi płytami/wkładami. Takie ciastka można również napełnić kremem lub powidłami, albo pozostawić bez nadzienia, posypując cukrem pudrem czy dekorując czekoladą. Ciastka można również upiec w piekarniku. Wystarczy wtedy rozwałkować ciasto i wyciąć ciastka foremkami
Waniliowe Improwizacjeoraz dlatego, że można z niej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki(...)czekolada, marmolada, cukier puder... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link
Waniliowe ImprowizacjeGwiazdki czyli pyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem(...)ciasta dodałam proszek budyniowy. Zamieniłam zwykły cukier na cukier puder, no i zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej miękkie niż śnieżynki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru 1 jajko 1/3szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 90g masła cukier puder
Waniliowe Improwizacjerazem przepis na pyszne ciasteczka o smaku cynamonu! 🙂 Są one bardzo kruche i aromatyczne, a cukier z cynamonem na górze ciasteczek idealnie się z nimi komponuje. Uwielbiam cynamon i mógłbym go dodawać do wszystkiego, jest to moja ulubiona przyprawa. Ciasteczka cynamonowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPyszne, słodkie ciasteczka z dodatkiem zdrowych płatków jaglanych, orzechów włoskich, aromatycznego cynamonu oraz białej czekolady. W moim domu przyjęły się świetnie, zniknęły w moment! 🙂 Składniki na ciasteczka: 115g masła 2/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 szklanki płatków jaglanych 130g białej czekolady(...)Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikMaślane, kruche, delikatne i pyszne ciasteczka. Kiedy je piekłam w domu unosił się piękny maślany zapach. Rozpływają się w ustach zaraz po pierwszym kęsie. Dodatkową zaletą ciasteczek jest to, że mogą poleżeć dłużej…oczywiście jeśli damy im szansę Składniki: * 20 dkg masła * cukier wanilinowy 16 g * 1 jajko * 1 żółtko * 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) * 1 szklanka(...)cukru pudru * dodatkowo cukier puder do posypania Składniki na ciasteczka zagniotłam. Schłodziłam ciasto w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 14-15 minut. Oprószyłam cukrem pudrem gdy wystygły. Smacznego! Lidka Artykuł Maślane kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z Fantazjąkształcie. Pieczemy ciasteczka około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciastek. Upieczone i wystudzone ciasteczka, przekładamy dżemem, smarując część ciastka bez okienka, połową łyżeczki dżemu, dociskamy lekko ciastkiem z dziurką. Możemy lekko oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. 4.9 / 5 ( 131 ocen ) Artykuł Kruche ciasteczka migdałowe pochodzi z serwisu Przepisy
NiePieprz.plsytej przekąski w wersji keto można delektować się zanurzając się w keczupie. Przygotowując krążki cebuli, upewnij się, że są świeże i domowe. Ciastka cremowe Ciastka z twarogiem są całkowicie bezglutenowe i zawierają mało węglowodanów. Możesz je upiec serem śmietankowym, masłem i mąką kokosową. Kremowy ser reklamuje smak i teksturę, dzięki czemu ta prosta przekąska jest(...)bardzo smaczna. Ciastka z kremowym serem są ciągliwe i miękkie i mogą być twarde, gdy są przechowywane przez chwilę w lodówce. Możesz zrobić ciasteczka z kremowym serem, jak możesz później. Koktajle Keto Koktajle keto są dość kuszące. Możesz je przekąsić i zapomnieć, że jesteś w ketozie. Nie przekarmiaj koktajli ketonowych, bo nie osiągniesz swoich celów
jakszef.pl