także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy z tostami.sałatka z mortadelą i bobem
Bon Appetit Małgorzatysmarujemy kurczaka pesto. Sos: śmietankę podgrzewamy o dodajemy serki topione, mieszamy aż serki się roztopią doprawiamy pieprzem. Całość: Na talerzu układamy ugotowany makaron al dente, polewamy białym sosem, układamy piersi oraz ponownie polewamy całość pesto.domowe pesto
Bon Appetit Małgorzatyposiekanego świeżego rozmarynu (rozmaryn jest bardzo aromatyczny)2 - 3 słodkie jabłkaolej+ nożyce do rozcinania ptaka :)Kurczaka myjemy i osuszamy. Kurczaka nacieramy dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem oraz sporą ilością papryki, polewamy olejem i jeszcze dokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka
Bon Appetit Małgorzatykulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a po godzinie(...)sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :)pieczona gęś
Bon Appetit MałgorzatyKaczkę przekładamy do brytfanny, po bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia
Bon Appetit MałgorzatyDziś coś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja. W oryginale babka była posypana prażonymi migdałami - ponieważ ich nie miałam uprażyłam kokos
Kuchnia domowa Anisuchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej).Smacznego!!!Źródło: Makaron i Rodzynka
Kuchnia domowa Aniłyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy
Kuchnia domowa Aniciastem.4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka).5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.Smacznego!!!Źródło: Moje kuchcikowo
Kuchnia domowa AniCzasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.Składniki:4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej100 ml oleju3-4 łyżki suchego makuolejek arakowy lub rumowySposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno(...)babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.Smacznego
Kuchnia domowa Aniodstawiamy do ostygnięcia.2. Piernik ustawiamy na kratce, a kratkę na blaszce.3. Ostudzoną glazurą polewamy piernik (możemy nią również ozdobić pierniczki z marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Gotowe! :)UWAGI: Aby wystarczyło polewy na wszystkie trzy pierniki z załączonego przepisu na piernik staropolski, musiałam przygotować dwa razy
My Culinary ArtDrukuj przepis Składniki 1 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 kostka margaryny 2 jajka 1 cukier waniliowy 400g mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 400g orzeszków w kolorowej polewie listonic_name = "Ciasteczka miodowe z orzeszkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 kostka margaryny 2 jajka 1 cukier waniliowy 400g mąki(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 400g orzeszków w kolorowej polewie " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2 Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki . Ciasteczka
CoolinarniePLczekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich WYKONANIE Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko
W kuchennym oknie Ewyśliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki
kulinarnyswiatdomicytryny tymianek łyżka mąki łyżka masła pół szklanki mleka łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie. Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko, nadal mieszamy aż do zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba(...)śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i pieczemy chwilkę, żeby się zarumieniła. Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka