polewa - 11092 przepisów (strona:214/740)

Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 188

kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy(...)posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem  kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne

mojewypiekiinietylko
Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami 157

popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową  i truskawkami.    Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek)- truskawki (kilka sztuk)- czekolada (na polewę do ozdoby)           Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego- 1 łyżeczka cukru pudru- ok. 50g wiórków kokosowych Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki. Z mocno schłodzonego mleka kokosowego(...)smarujemy biszkopty i składamy po dwa.  Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk,  między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy ciasteczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez.Biszkopciki z masą  kokosową i truskawkami, to deser nieskomplikowany, bardzo smaczny, nie wymagający wielkiego nakładu sił i środków. Zaspokoi apetyt na słodkości

mojewypiekiinietylko
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 227

odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej, solimy i skrapiamy lekko olejem(...)sezamowym. Groszek cukrowy również umieszczamy w folii, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy pozostałym rozpuszczonym masłem. Przygotowane warzywa wkładamy do formy do pieczenia. Boczek kroimy w cienkie paski, układamy po kilka sztuk, kładziemy zamarynowane paluszki drobiowe i zawijamy. Wkładamy do formy wyłożonej folią, przykrywamy kawałkiem folii,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i pieczemy ok. 35 minut.  Pod koniec pieczenia

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 140

soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru- 250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy

mojewypiekiinietylko
Kurczak generał z warzywami 334

wykładamy papierem do pieczenia. Z butelki z piwem zdejmujemy nalepki (trzeba butelkę namoczyć w ciepłej wodzie), myjemy ją. Odlewamy trochę piwa do szklanki (1/2  – 3/4 szklanki), będziemy nim dodatkowo polewać kurczaka w trakcie pieczenia. Otwartą butelkę ustawiamy na środku blaszki (wokół będą warzywa). Kurczaka nasadzamy na butelkę tak, aby jej szyjka wystawała z niego (jeżeli przyprawy zatkały szyjkę butelki, należy(...)pieczemy 1,5 godziny (1 godzina na 1 kg mięsa). Podczas pieczenia mieszamy warzywa i co 30 minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo wypływało). Dodatkowo kurczaka polewamy odlanym piwem. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dokładamy pomidorki koktajlowe (skropione olejem i oprószone solą). Po wyjęciu z piekarnika kurczaka ostrożnie zdejmujemy z butelki i pozostawiamy

mojewypiekiinietylko
Maxi King Ciasto bez pieczenia 29581

Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje

Kulinarne Przeboje
Granola, bardzo chrupiaca i czekoladowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.37 143

śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina a'la barbecue czyli Niedzielne Mielenie i wielgachne opoznienie 162

przepis już był na blogu ale wróciłam do niego i zachwyciłam się bogactwem smaków w nim ukrytych. Okazało się również, że idealnie nadaje się jako polewa do placków ziemniaczanych. U nas pierwszego dnia z makaronem dla dzieci i chlebem dla nas, dorosłych. Przepis Nigelli.A o tym czemu mnie ostatnio tutaj mniej, o moim braku zapału i zrezygnowaniu może kiedyś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos karmelowy z maslem i sola czyli Slodki Czwartek odc.64 205

Pyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto łaciate 250

odstawiamy do wystygnięcia a później mieszamy go mikserem z 20 dag masła i 1 puszką masy krówkowej. Gotowy krem wysmarować spód biszkoptu a następnie przykryć go drugim płatem biszkoptu. Polewa: drugą puszkę masy krówkowej miksujemy z 2-3 łyżkami masła i taką masą smarujemy wierzch ciasta. Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i na wierzch ciasta wylewamy czekoladę

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 151

Ciasto bardzo czasochłonne ale jakie pyszne! Niby kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z orzechami 198

sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta solipół szklanki orzechów włoskichpół szklanki rodzynekskładniki na polewę:2 łyżeczki cukrugorzka czekoladałyżka masła2 łyżki mlekaJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać(...)orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.ciasto marchwiowe

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 168

kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.kaczka

Bon Appetit Małgorzaty
Rybka lubi pływać (śledzie pod pierzyną) 202

wrzątku. Po ugotowaniu warzyw obieramy je z łupin. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na półmisku, następnie posypujemy cebulą, doprawiamy pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem i połową tego sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 525

szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniana krem:300 g masła 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie )2/3 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mlekana polewę:1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiBiałka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas(...)masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak by salaterka nie dotykała wrzątku). Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i przekładamy mlecznym kremem. Na końcu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto wkładamy na 1 godz do lodówki.mleczna kanapka

Bon Appetit Małgorzaty