polewa - 11092 przepisów (strona:213/740)

Cappuccino na biszkoptach 784

przepis na łatwe ciacho, takie bez pieczenia... I zapewniam, że wcale nie trzeba być miłośnikiem kawy, żeby je pokochać. Delikatna, waniliowa pianka, nasączone cappuccino biszkopty i słodka polewa czekoladowa ... chcecie czegoś więcej ? Składniki: 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g ) 400 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cappuccino waniliowe 120 g masła w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru

kolorowotorcikowo
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 172

Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę(...)Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym.  Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku 942

nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie ponoć je kochają. W wielu domach jest

Smaczna Pyza
Domowe lody bananowe 149

bananowo-kakaowe. Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce czy roztopiona czekolada jako polewa

Zawsze głodna!
Czekoladowe ciasto bez mąki 184

mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao 100 g ksylitolu 3 jaja aromat cytrynowy i waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową. Sposób przygotowania: Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu(...)dokładnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą

W SMAK
Pączki 137

szklanki mleka - 2 duże jajka - 1 żółtk0 - 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: marmolada, krem budyniowy, – lukier (1,5 łyżki gorącej wody wymieszać z pół szklanki cukru pudru) – polewa czekoladowa (u mnie roztopiona mleczna czekolada) rozczyn: Łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone świeże drożdże, zalać letnim mlekiem do przykrycia drożdży, wymieszać, poczekać aż rozczyn podwoi objętość. Wykonanie: Mąkę pszenną

dom-agi.pl
Sernik nowojorski 343

herbatników - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg serka śmietankowego - 300 ml śmietany (gęsta, 18 %) - 5 jajek - szklanka cukru - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 60 ml soku z cytryny Polewa: - 1 szklanka śmietany 18 % (musi byc gęsta) - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy. Łączymy je w misce z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą z ciasteczek wykładamy spód

dom-agi.pl
Gruszkowe babeczki 140

masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta soli; - 2 jajka; - 1 duża gruszka; - cukier do obtoczenia, cukier puder lub polewa czekoladowa Wykonanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć

dom-agi.pl
Sałatka z Łososiem- obiad w wersji fit 368

paprykę na mniejsze części. Na talerzu układamy sałatę, cebulę, pomidora i paprykę. Sos: Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Na wierzch kładziemy podzielonego na mniejsze części łososia. Pamiętajcie, że sosem polewamy warzywa tuż przed podaniem.   ŻYCZĘ SMACZNEGO! :)) Przy liczeniu kalorii korzystałam z kalkulatora kalorii

Czerwona Porzeczka
Proste ciasto czekoladowe z awokado i fasoli 162

pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając

Powiedz dietom nie
Laseczki migdałowe 194

Składniki: 200g mielonych migdałów 100g cukru pudru cukier waniliowy 2 białka 2 łyżki mąki pszennej 100g płatków migdałowych polewa: 1 tabliczka czekolady Przygotowanie: Zmielone migdały mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz białkami, tak aby powstała jednolita masa Z masy formujemy wałeczki o długości ok 12-15 cm i obtaczamy w płatkach migdałowych Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Luźna Kuchnia
Brownies 113

szklanka cukru 1cukier waniliowy 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 210 g mąki  180 ml oleju 1 płaska łyżeczka kardamonu  Piątnica 1 czekolada na polewę  2 łyżki wody Wykonanie : Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z 4  łyżkami przegotowanej wody. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Do jajek dodać(...)wymiarach  24/36  wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka.  Czekoladę na polewę rozpuścić z 2 łyżkami wody chwilkę gotować .Wylać na ciasto i rozsmarować . Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Do ciasta proponuję pyszną rozgrzewającą herbatkę  Wiśnie w rumie Piątnica . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini torciki à la Sacher 196

odstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem torcik wyjmujemy z lodówki, foremką o wysokich brzegach wycinamy małe torciki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy polowę torcików. Do gorzkiej dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę słodkiej śmietany, rozpuszczamy na parze i polewamy pozostałe torciki. Dekorujemy  czekoladowymi serduszkami

Mia Cucina Sofieta
Kukurydza z masłem szałwiowym i miętowo melisowym 89

listki melisy pół limonki   Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 godziny, następnie zostawiamy jeszcze na jakiś czas w gorącej wodzie. Masło roztapiamy dodając drobno posiekane listki szałwi. Polewamy kukurydzę, możemy także posypać troszkę solą, jeśli ktoś lubi. Druga opcja: roztapiamy masło dodając drobno posiekane listki mięty i melisy. Polewamy kukurydzę i skrapiamy sokiem z limonki Najlepiej smakuje

noteskulinarnyfiga
Piernik z powidłami śliwkowymi 85

przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki 30% orzechy włoskie 10 połówek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

noteskulinarnyfiga