polewa - 11092 przepisów (strona:222/740)

Sernik kajmakowy 110

serka mascarpone 400 g masy krówkowej kajmakowej 2 budynie śmietankowe ( po 35 g ) 4 łyżki brązowego cukru 4 duże jajka okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy ) 100 g polewy toffi w drażetkach 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % 50 g polewy białej w drażetkach Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kilimandżaro z dynią i jabłkiem 256

Moja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 351

trzymać w lodówce :) Glazura kakaowa na ciasto: 5 dag cukru pudru łyżka kakao łyżka lub dwie wrzątku Do cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany

Proste Potrawy
Amerykańskie ciasto marchewkowe 306

oleju 3 jaja 1 szklanka marchewki startej 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem) 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego posiekane orzechy, rodzynki i na polewę/przełożenie: 2 łyżki masła 3/4 szklanki cukru pudru 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia) cukier waniliowy kilka kropel soku z cytryny   Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo(...)orzechy i rodzynki. Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!   Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto. W innej wersji – można wykorzystać masę do przełożenia ciasta, wierzch zaś posypać cukrem pudrem… Smacznego Przepis zgłoszony do akcji: Post Amerykańskie ciasto marchewkowe

UgotujmyTo.pl
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 303

Podczas grillowania (lub pieczenia w piekarniku) warto pilnować temperatury – grillować na wyższej półce lub piec w niższej temperaturze, aby skrzydełka zbyt szybko się nie przypaliły, zwłaszcza, że polewa powoduje, że ich skórka nagrzewa się znacznie szybciej… Skrzydełka w miodzie i musztardzie – składniki: ok. 1 kg skrzydełek ok. 200 ml miodu płynnego ok. 200g musztardy francuskiej sól

UgotujmyTo.pl
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 330

cukru cukier muscovado (lub puszka masy krówkowej zamiast powyższych czterech…) 1/4 łyżeczki soli Serowe nadzienie 300 ml kremówki 300 ml serka kremowego (opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru) Polewa galaretka limonkowa + skórka z limonki (lub galaretka cytrynowa + skórka z cytryny)   Do przygotowania spodu potrzebne są rozdrobnione ciastka, co można uzyskać przez włożenie ciastek do woreczka foliowego

UgotujmyTo.pl
Ciasto z galaretkami 500

Poncz do nasączenia jest zrobiony z pół szklanki przegotowanej zimnej wody i pół cytyny, można dodać trochę cukru waniliowego lub dowolny alkohol – w wersji dla dorosłych. Na wierzch polewa i można posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą albo jakąś kolorową posypką. Smacznego Post Ciasto z galaretkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sernik czekoladowy warstwowy „mokka” 354

łyżeczki cynamonu-opcjonalnie 900 g serka kremowego w temp. pokojowej 1,5 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki wanilii 4 jajka w temp. pokojowej 340 g czekolady Polewa: 100 g czekolady 3 łyżki masła Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji   1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z dynią 140

cukru do wypieków 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki zmielonych goździków Polewa (lukier): 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny   1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce

UgotujmyTo.pl
Deser bananowo-gruszkowy 238

gruszek (mogą być z puszki) 3 banany 1 łyżeczka imbiru bita śmietana do dekoracji Ukoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić  :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru. Gruszki i banany(...)połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Źródło: pin-upcake linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Kokosek 157

płaska łyżka przyprawy do piernika   Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego  20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 125 g masła wiórki kokosowe do posypania   Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie wymieszać mikserem(...)dodać rozmieszany z niewielką ilością mleka budyń. Ponownie zamieszać. Kiedy całość zgęstnieje zestawić masę z kuchenki do ostudzenia. Ostudzony placek przekroić na dwie warstwy i przełożyć go masą. Przygotować polewę. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi (fot.3) . Smacznego

Świat Ciasta
Mazurek marcepanowy 154

ciasto: 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracji Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć(...)podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Następnie równomiernie posmarować nim spód marcepanowy (fot.3) . Na blacie marcepanowym ułożyć blat z ciasta kruchego. Lekko docisnąć. Wierzch udekorować według uznania - różnymi polewami i bakaliami (fot.4

Świat Ciasta
Babeczki z truskawkami 177

Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2) . Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny(...)problemu chociażby na allegro, a opakowanie wygląda tak . Na babeczki ułożyć pokrojone truskawki (jak najwięcej się zmieści :) ) (fot.3) i każdą z osobna polać lekko zastygniętą polewą Tortenguss (fot.4) . Odstawić do całkowitego zastygnięcia masy. Najpyszniejsze są tego samego dnia. Smacznego

Świat Ciasta
Tort płatkowy 149

jajek 300 g cukru 260 g mąki Składniki na krem budyniowy: 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową: 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówki Jajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu(...)grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu. W momencie kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, zacząć intensywnie mieszać aż nabierze

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 279

białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie(...)odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania