polewa - 11092 przepisów (strona:210/740)

Sękacz jabłkowo - bananowy. 154

łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo przygotowujemy : 1 łyżka kakao 1 kg jabłek  2 banany kasza manna ( około 5-7 dkg ) cynamon mielony 1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  ) Składniki - piana bezowa : 4 szt. białek 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania :   Jabłka obieramy,wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z dodatkiem wina. 127

łyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu(...)minut. Następnie muffinki wyjąć z formy i przestudzić. Cytrynę umyć,osuszyć i pokroić na plastry. Plastry pokroić na ćwiartki. Muffinki oprószyć przesianym cukrem pudrem i ozdobić rozgrzaną polewą. Ułożyć na wierzchu kawałki cytryny i wafelki rurkowe

Przepisy i porady kulinarne
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 180

Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę, lekko zamieszać(...)naszym blatem biszkoptowym, a następnie wkładamy do lodówki ,aby nam zastygła. DEKORACJA : Gdy nasza masa twarogowa już zastygnie wyjmujemy z lodówki i układamy na niej nasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku,soku porzeczkowego i cukru. Rozprowadzić ciepłą na owocach i pozostawić do zastygnięcia. Ubić 10 dkg śmietany 36% i obsmarować nią boki naszego tortu. Obsmarowane boki obsypać płatkami migdałowymi

Przepisy i porady kulinarne
Keks w czekoladzie. 146

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę(...)wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały

Przepisy i porady kulinarne
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 178

pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao 50 g oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem

e-PrzepisyKulinarne
Conchiglioni szpinakowo serowe ze słodką nutą balsamiczną 139

zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.  5.  W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.  6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta, który wcześniej pozostawiliśmy i polewamy sosem balsamicznym.  EFEKT

Mój Smak na Życie
Sos czekoladowy 247

churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 100 g czekolady  7 łyżek mleka

Kulinarne przygody Gatity
Babka orzechowa z rodzynkami 148

waniliowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 0,5 szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę

Ala piecze i gotuje
Peanut butter cheesecake - Sernik z masłem orzechowym 380

serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem

Kulinarna rozmowa
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 232

odstawiamy na bok.  Kieszeń w piersi zamykamy wykałaczkami i układamy w głębokim naczyniu. Saszetką z olejem z bazylią potrząsamy, żeby się przyprawy zmieszały z olejem i otwieramy ją. Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta. Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej. Odstawiamy mięso(...)przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków.   Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią.    Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę, ziarna amarantusa odcedzamy

Parowar Faceta
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1716

kokosu 2 małe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów   włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy(...)placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha

Passions hobbies life
Lukier niejedno ma imię 209

Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja(...)Sposób przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni

Pyry na Gaz
Babka szampańska 140

blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania