kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj 1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia Masę dzielimy
Luźna Kuchniadosyp jeszcze trochę (2 łyżki) mąki i wymieszaj. Zrób próbę ponownie. Jeżeli po naszej próbie jest wszystko ok. gotujemy knedle, odcedzamy posypujemy parmezanem i pokrojoną skórką od pomidora oraz polewamy odrobiną masła. SMACZNEGO. CMOK Knedle można zamrozić, wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować. Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz(...)dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem
Pasje Jolkicukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 8 łyżek oleju 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 2 cytryn do dekoracji : polewa mleczna Helio skórka cytrynowa Helio Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować
Monia miesza i gotujePolski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze(...)Jest to propozycja sernika wiedeńskiego w wersji bezglutenowej. Sernik jest delikatny, lekko wilgotny, nie kruszy się. Można go wzbogacić dodatkiem bakalii, ale – niekoniecznie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową. Najlepszy smak, moim zdaniem, sernik uzyskuje w połączeniu ekstraktu waniliowego i esencji migdałowej. Przepis jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy trzymać się kilku zasad: - twaróg musi być naprawdę
mojewypiekiinietylkowydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :) Smacznego :) Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!polecaną przez Pascala) . Przed upływem wybranego czasu posolić i popieprzyć górę steków, następnie je obrócić. W połowie czasu smażenia na drugiej stronie, dodać łyżkę masła i gdy się rozpuści, polewać cały czas wszystkie steki od góry, aż do końca. Usmażone steki wyciągnąć na talerz, polać każdego łyżką sosu z patelni, na której się smażyły i koniecznie pozwolić im odpocząć(...)sprawia, że uzyskujemy z tej strony lekko chrupiącą skórkę i dopiero przed odwróceniem na drugą stronę przyprawiamy drugą stronę (i tak właśnie zrobiłam), a po trzecie Gordon prezentuje technikę polewania masłem smażonych potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki. Więc suma sumarum, połączyłam wersje Gordona i Pascala i uważam, że sprawdziła się znakomicie :) The post Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami
Moja Delicjagodziny. Przygotować sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej (72% kakao) rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać 40 g mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej i konsystencji. Jeśli po dolaniu mleka polewa będzie gęsta lub zrobi się sucha, spokojnie dolewać po łyżce mleka, do momentu, aż konsystencja nabierze oczekiwanego wyglądu (będzie lekko płynna i błyszcząca). Ostudzić (ma być wciąż płynna
Moja Delicjablaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepyszne! Składniki: 4 nogi kacze 2 szklanki soku z pomarańczy 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu sól,pieprz do natarcia kaczych nóg dodatkowo : 1 szklanka soku do polewania podczas pieczenia Wykonanie: Z nóg kaczych odcinamy tłuszcz po bokach. Dobrze nacieramy solą i pieprzem całe nogi. Sok mieszamyz sosem sojowym i miodem, wkładamy do marynaty nogi kacze na dobę(...)czasie wykładamy-na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z kaczki, następnie przekładamy do brytfanki , polewamy odrobiną soku. Pieczemy ok godziny, co jakis czas polewając
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1/3 dużego batata, kroimy w plastry, opruszamy solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i syropem z agawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut 2/3 jaja ugotowane w koszulce, w dużym garnku (największym jaki posiadamy) gotujemy wodę z dodatkiem łyżki octu, kiedy woda się zagotuje dużą łyżką robimy wir i wrzucamy w środek wiru jajko. Gotujemy(...)limonki, oliwa z oliwek, sól i pieprz (mieszamy, tworząc dressing) świeże zioła Na roszponce układamy upieczonego batata, łyżką układamy ricottę, jajko w koszulce. Całość posypujemy prażonymi migdałami i polewamy łyżką dressingu
Mango PapajaKolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można polać dowolną polewą lub oprószyć cukrem pudrem . Razem ze mną roladę piekły: Joasia
Moje domowe kucharzeniePstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już bez przykrycia) i pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut. Gotowego pstrąga podajemy na warzywach skropionego odrobiną soku z cytryny. Smacznego
W kuchni Katieciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :) Studzimy i polewamy polewą. Smacznego
charlotte gotujeskład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) Około 1 l mleka Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań. „Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie(...)schab zalewam mlekiem . Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki góra dół. W trakcie pieczenia , polewałam parę razy „wystające” mięso sosem. Mięso studzę w zalewie mlecznej, następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :) Zachęcam do wypróbowania
Takie tam pichceniemiseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem. Szykujemy 3/4 szklanki cukru. Do szklanki/kubka dajemy 5 łyżek mąki pszennej + 3 łyżki kartoflanej 1 i 1/2 proszku do pieczenia. Cytryna oparzamy i ścieramy z niej skórkę(...)Wlewamy nasza masę do formy. Do soku z cytryny dodajemy 7 łyżek cukru pudru. Ubijamy na jednolitą masę. Nasza babka już upieczona moja nie jest wysoka mam szeroką blachę. Polewamy ją obficie lukrem. Nasza babka w przekroju mega wilgotna mega smaczna
Sprawdzone przepisy kulinarne