polewa - 11092 przepisów (strona:201/740)

3 składnikowe batony kokosowe bez pieczenia, mąki i cukru 133

małą blaszkę ( nie starczy na wyłożenie całej wyłożyć tyle ile jest, żeby nie były zbyt cienkie ) odstawić do lodówki, żeby były twarde, później pokroić ostrym nożem. Można zrobić polewę np przez roztopienie gorzkiej czekolady lub przez połączenie kilki łyżek oleju kokosowego razem z kakaem i miodem, świetnie smakują również bez polewy

zdrowa vege kuchnia
Muffiny z bananami i płatkami owsianymi 145

mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę i zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając. Polać wystudzone babeczki

Bullio
sałatka cezar 299

ćwiartki. Pomidorki myjemy i również kroimy w ćwiartki. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Na sałatę dajemy kurczaka, grzanki, pomidorki i jajka. Całość polewamy sosem. składniki na sos / dresing: 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu Worcester 1 ząbek czosnku sól, pieprz wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę

Domowy Smak Jedzenia
Mniszek z melisą - miodzik na kaszel = vescia melissa miele di tosse 156

syrop przelewamy do suchych wcześniej   pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów. Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio.         Ingredienti

w mojej kuchni
Miodzik z mniszka lekarskiego 169

klonowy. Gorący syrop przelewamy do suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub słodka polewa do ciast,  lodów czy racuchów

w mojej kuchni
Słodko-słony mazurek wielkanocny 346

żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie: - produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut

Pora na pora i pomidora
Babeczki kokosowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.85 175

ubiegły czwartek, nie miałam jednak sposobności ich upiec. Dopiero w piątek po basenowym wypływaniu postanowiłam to zrobić. W połowie udane, musiałam je bowiem zrobić z połowy porcji, i z polewy czekoladowej wyszły nici, z racji przeterminowanej śmietanki...  Za to były bardzo smaczne. Każdy miłośnik kokosanek pokocha je miłością wielką.  Są wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie kokosowe(...)wbity patyczek był suchy po wyjęciu. Po wyjęciu z pieca babeczki musza chwilkę odpocząć przed wyjęciem z formy. Potem wyjmujemy je na kratkę by całkiem wystygły. Możemy je polać polewą czekoladową lub lukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesiotr w galarecie, 147

pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 50 minut. Co jakiś czas polewać rybę wywarem. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.  Ostudzoną wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku, wyciągnąć nitkę, którą ją zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku(...)jest go za mało dolać wody lub wina. Rozpuścić żelatynę w niewielkie ilości wody a następnie dodać do wywaru i zamieszać. Nie gotować. Rybę i rodzynki polewać tężejącą galaretą kilkakrotnie. Pozostałą galaretę odstawić do zastygnięcia, pokroić w kostkę i udekorować nią rybę.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

królestwo garów
Tort makowy z kremem śliwkowym 131

skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej

królestwo garów
Leniwe nie na słodko 289

Wiem , że niektórym wyda się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 210

podsmażamy paprykę, posypując ją ziołami. Grillujemy z obu stron, aż będzie miękka. Na talerzu (półmisku) układamy sałatę, paprykę, odsączone kawałki tuńczyka i ugotowane jajko, przekrojone na pół. Całość polewamy sosem winegret. składniki na sos: 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka miodu 1 ½ łyżki soku z cytryny 120 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej misce umieszczamy musztardę(...)przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.  Smacznego

bistro mama
Sernik bananowy z limonką 217

delikatnym, jednocześnie odurzającym smaku bananów podkręcony limonką zachwyci wszystkich wielbicieli bananów. Gładki, kremowy, jedwabiście doskonały i równy jak stół. Smak wiórków kokosowych w spodzie sernika i białej czekolady z polewy idealnie harmonizuje z banananową masą serową. Tak jak sernik, pracy przy nim niewiele, a efekt zachwycający. Banany jednak, nawet potraktowane sokiem z cytryny lub limonki nadają sernikowi lekko kremowy kolor(...)pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce schłodzic przez całą noc w lodówce przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 111

ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto

Kuchnia po mojemu
delicje domowe 128

Produkty: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 2 żółtka 2 łyzki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem jaki Państwo lubicie zapach waniliowy polewa

Ugotujmy Coś

Proponowane wyszukiwania