polewa - 11092 przepisów (strona:195/740)

Perliczka w pomarańczowej marynacie 143

którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około 50 minut. Co jakiś czas smarować pozostałą glazurą i polewać sosem, żeby zapobiec wysuszeniu. Około 20 minut przed końcem pieczenia perliczkę obrócić, posmarować glazurą. Polewać jeszcze sosem i 10 minut przed końcem pieczenia jeszcze raz posmarować glazurą. Perliczka przed krojeniem musi

Pociąg Do Kuchni
Zapiekane gyros z sałatką. 428

warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła,  gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia,  posypać serem,   włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę, sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki(...)wiórki, rozkładamy tuż przed podaniem na mięsie,polewamy sosem czosnkowym i gotowe

Kuchnia Beaty
Tort dyniowo-śmietanowy 149

łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy

Motylkowa Kuchnia
Tarta z owocami leśnymi 186

Tarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie

Passions hobbies life
Zapiekany kalafior z ziemniakami 148

sól pieprz ziołowy papryka ostra oliwa  woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią. Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie aż będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera(...)zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez

Weganka gotuje
syrop z mirabelek 141

chłodne jesienne czy zimowe wieczory .  Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy      zaczyna łamać w kościach

w mojej kuchni
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli 276

grubości 1 cm . Boczek kroimy na kawałki o grubości  0,5 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso. No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki

Smak mojego domu
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 157

mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie układamy go na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym (zamiast oleju można dodać masła), posypujemy solą i zawijamy. Tak przygotowanego kalafiora grillujemy na al. dente. Kurczaka z marynatą zwijamy w folię aluminiową i grillujemy, żeby mięso przeszło(...)miękkie przekładamy bezpośrednio na grilla do uzyskania złotawego koloru. Czosnek w łupinach, przekrojony na połowę i  ser camembert w całości grillujemy. Na talerzu układamy kalafior, następnie polędwiczki, które polewamy pozostałym sosem, dodajemy ser i czosnek. Ozdabiamy świeżym oregano i doprawiamy pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Lasagne ze szpinakiem 175

pleśniowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy sos beszamelowy .Następnie składamy naszą lasagne w jedną całość: spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na ostatniej

psgotujemy
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 172

koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa

psgotujemy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 493

cukru waniliowego gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy masło i dobrze mieszamy masę. Gotową i gorącą masą przekładamy placki. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek miodowy - masa - biszkopt - masa - placek miodowy - polewa

psgotujemy
Ciasto "Zośka" 947

dodajemy galaretkę cytrynową z 2 łyżkami cukru pudru. Ciemny placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie przekładamy placek orzechowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą

psgotujemy
Pralinki mocno jagodowe 209

dziurką . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 16 pralinek: 100 g okrągłych biszkoptów 4 czubate łyżki jagód 100 g białej czekolady 3 płaskie łyżki gęstej śmietanki 36% Składniki na polewę: 150 g mlecznej czekolady czekoladowe serduszka lub wiórki kokosowe CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Biszkopty umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny proszek. Dodajemy jagody i miksujemy(...)jagód i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do miseczki wstawiamy do lodówki na 60 minut. 2. Z jagodowej masy lepimy 16 równych kuleczek. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania polewy. 3. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę. Jagodowe kuleczki obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy czekoladowymi serduszkami lub wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Gotowe

My Culinary Art
Ciasto Strzępiec 169

masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 27 cm, zalecana mniejsza Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam(...)mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta.  Gotowe wstawiam do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 45-50 minut Po upieczeniu i wystygnięciu polewam ciasto roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej zrobić niedbałą kratkę

Kuchnia co dnia
Puszysta Babka 172

Wszystkim bardzo smakowała! Składniki: - 5 jaj - cukier wanilinowy - olejek migdałowy - pół szklanki oleju - pół szklanki wody - 2 łyżeczki proszeku do pieczenia - 20 dag cukru pudru - 30 dag mąki - polewa czekoladowa lub czekolada Sposób wykonania: Wodę, olej i cukier puder miksujemy. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy i cały olejek migdałowy. Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i powoli dodajemy

Pan i Pani Smith w kuchni