polewa - 11092 przepisów (strona:192/740)

Szybki torcik truskawkowy bez pieczenia 234

wkładamy do lodówki na kilka godzin, gdy masa zesztywnieje możemy polecać ją roztopioną czekoladą. jeśli nie lubicie bardzo słodkich deserów zamiast mlecznej możecie użyć  deserowej lub gorzkiej. Gdy polewa zastygnie, torcik dekorujemy resztą truskawkowej masy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Harataniec z chałwą 215

margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka czekoladowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) Polewa: 10 dag masła 1/3 szklanka cukru  4 łyżki mleka  15 dag chałwy Margarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić

Praktyczna pl
Ciasto marchewkowe 84

przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny Zamiast cukru pudru można polać polewą i ozdobić orzechami Ktoś już nie mógł się doczekać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placek Gerbeaud 131

oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop, zagotować i odparować. Kiedy syrop lekko przestygnie dodać kakao i wymieszać. Następnie polewę podgrzać i polać nią ciasto. Odstawić do ostygnięcia w chłodne

Smaczne Potrawy
Bajka wg. Siostry Anastazji 1740

śmietanki.  Ciasto ciemne przeciąć na pół. Warstwy ciasta : 1. Biszkopt ciemny 2. Połowa masy śmietanowej 3. biszkopt jasny 4. Reszta masy śmietanowej  5. Biszkopt  ciemny 6. Polewa 7. Płatki migdałowe           Smacznego :)  http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-gold

Sama słodycz i szczypta chili
Peanut butter cheesecake - Sernik z masłem orzechowym 155

serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego masła orzechowego Polewa: 125 g gorzkiej czekolady 1 łyżka niesolonego masła garść posiekanych krówek Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180C (z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę. W malakserze zmiksuj precelki z masłem i cukrem

Smaki Przyprawy i Kolory
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 162

kitowata to dolej odrobinkę wody i dalej miksuj. Przelej do misy multicookera i nastaw program CAKE i czas 45 minut. W piekarniku 180 stopni i tez około 45 minut. Polewa oczywiście z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij.  To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków

ClauditteMissCooking
Zebra z keksówki 176

łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,. Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
Makownik drożdżowy 164

Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika. Pieczemy w temp. 180-190 st przez ok 55 minut. Polewamy polewą lub lukrem. Możemy również posypać cukrem pudrem. Do maku można również dodać skórkę pomarańczową

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie ze skwarkami 140

posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią. 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko(...)Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty. Polewamy omastą przygotowaną z wytopionej słoniny

Kuchnia w czekoladzie
Mielony na gnieździe 132

mnie niestety z gniazdek zostało "spaghetti" , po tym jak musiałam podejść do Synka, tylko troszkę grubsze. Takie nitki zwijałam widelcem i układałam w naczyniu do zapiekania na wzór gniazdek. Polewamy dwoma łyżkami oleju smakowego.   2. Czosnek, cebulę, bazylię oraz papryki drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy(...)małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy w osobnym naczyniu do namaczania, bądź polewamy po wierzchu naszego mielonego na gnieździe.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy 131

ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie, odstawiamy sałatkę na około 10 minut (czas przygotowania miodowych płatków(...)razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy delikatnie" sałatkę). Sałatkę zabieramy do pracy np. w plastikowym pudełku z przykrywką lub jemy w domu. Przed wzięciem do pracy najlepiej przechowywać ją w lodówce, aby nasza sałata nie zwiędła

Słodkie okruszki
Toskański makaron z sosem pomidorowym 132

oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki, usuwanie pestek nie jest konieczne. Umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy listki bazylii, czosnek, sól i cukier do smaku, parmezan(...)parę łyżek oliwy. Miksujemy składniki ze sobą. Gorący makaron umieszczamy w głębokiej misie, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, dekorujemy bazylią i od razu podajemy. To jeden z tych arcyprostych przepisów, gdzięki którym kuchnia włoska jest taka genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł

Patchwork
Słodkie środy - Ciasto marchewkowe 146

dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji.  Ciasto marchewkowe  SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto krówka 713

Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną. Polewa: 1 puszka gotowej masy kajmakowej paczka płatków migdałów Wykonanie : Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, posypać płatkami migdał

cucinare