polewa - 11092 przepisów (strona:183/740)

Przepiórki na trzy sposoby 221

wierzchu i wstawiacie do pieca rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Zmniejszacie temperaturę do 160 stopni i pieczecie kolejne 10-12 minut. Potem wkładacie do pieca warzywa, polewacie je wytopionym z przepiórki masłem i pieczecie jeszcze ok. 8 minut. Wykładacie wszystko na talerz, rozwiązujecie przepiórkę i podajecie. Przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem 1 przepiórka(...)wysuszyło. Użyjcie do tego łyżki i róbcie to energicznie, by nie spadała Wam temperatura. Wlewacie wódkę na patelnię, tylko nie podpalcie domu! Na koniec dodajecie zwykłe masło i znowu polewacie mięso przez kilka minut. Topinambura dokładnie myjecie, przecinacie wzdłuż na pół i smażycie na maśle. Po kilku minutach dodajecie rozmaryn, sól i pieprz. Na koniec dodajecie startą skórkę z cytryny

GRUBY WAŁEK
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 185

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było(...)minut początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową                                                            SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5458

szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady czerwony barwnik spożywczy (można zastąpić zielonym lub pominąć)   1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty(...)temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut (na funkcji góra-dół 180oC), aż troszkę się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Polewę z białej czekolady lub czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. 7. Z ostygniętych ciasteczek wyjmować migdały maczać je z jednej strony w czekoladzie

Mała Cukierenka
Krwawe drinki na Halloween 767

stwierdziłam, że takie drinki przypadną wszystkim do gustu. Mi one mega smakowały i na pewno będę je powtarzała jeszcze na nie jednej imprezie :)   2 porcje  Składniki:  polewa krwawa szklanka 4 łyżki wody 5 łyżek cukru odrobina barwnika czerwonego spożywczego drinki 50 ml wódki 4 gałki lodów waniliowych  100 ml mleka kokosowego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Niezły Młynek
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 195

Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki. Na dnie żaroodpornego naczynia ( z przykrywką) układamy warstwę cebuli, na nią układany kawałki mięsa ( na skos), każdy z nich przekładając cebulą. Całość polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 25-30 minut. Następnie otwieramy piekarnik, całość polewamy sosem, nakrywamy naczynie przykrywką

Miód i pieprz
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 465

filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż wszystkie się połączą. Przygotowanym ganache polewam ostudzone ciasto i dekoruję orzechami laskowymi. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym. 177

łyżka mąki ziemniaczanej łyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie.Można zamiast tego dać wanilię. 2 łyżki soku z cytryny        Polewa: 200 ml śmietany 18% cukier do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego

Malinowe Pocałunki
Schab faszerowany - wiem, co jem 365

pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym.  Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem. Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy. Farsz rozkładamy na rozbity(...)stopni C i tak pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy  grzanie do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 1.5 godziny. W naczyniu wytworzy się woda , możemy nią polewać mięso w trakcie pieczenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI 177

biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty  i podsmażam na maśle na patelni.   Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny,truskawki i ostatnio wypróbowany zmiksowany świeży ananas. Pychotka

potrawyregionalne
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 160

dwiema szklankami cukru,  połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao. Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę. Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek  i zmiksowałam je na sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.  dodałam(...)kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.   Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki). Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami. ... zaparzyć aromatyczną kawę  i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem

potrawyregionalne
PIEROGI Z SEREM I MALINAMI 147

robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli  i dolewałam powoli gorącą wodę. Ugniatałam aż powstało miękkie ciasto na pierogi. Cieniutko je rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam koła

potrawyregionalne
CIASTO MARCHEWKOWE 157

cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) szczypta soli płatki migdałowe suszone morele około 10-15 sztuk suszone śliwki około 10-15 sztuk parę kropli zapachu migdałowego Propozycja na polewę: około 200 g. serka białego np.mascarpone 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego  50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy(...)pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam do nich cukier.  Wlewałam cienkim strumieniem olej. Wsypałam przesianą mąkę. Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam cynamon. Wszystkie składniki zmiksowałam. Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę. i pokrojone suszone śliwki i morele. Na koniec zapach i garść płatków

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 198

Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy Kupiec  Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Można też w mikrofali(...)się upiekło - patyczkiem. Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło. Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce. Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą. Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam.   Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam. Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.   Odstawiłam w chłodne miejsce

potrawyregionalne
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 198

kokosowe do posypania Do garnka wsypałam kawę rozpuszczalną i kakao.     Dodałam cukier, masło i wlałam mleko. Wszystko wymieszałam i rozpuściłam na małym ogniu. Odlałam pół szklanki na polewę a resztę odstawiłam do ostygnięcia. Gdy masa stygła zajęłam się wiśniami. Wydrylowałam je  i obtoczyłam w mące ziemniaczanej. W misce ubiłam żółtka.   Cały czas miksując wlewałam wolnym strumieniem(...)Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut.   Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK    CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

potrawyregionalne
Sernik po kapitańsku 191

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed

VioletoweKucharzenie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję