polewa - 11092 przepisów (strona:178/740)

PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 347

posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą

Walijskie Pichcenie
ciasto miodowe brazylianka 324

jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 161

przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Syrop piernikowy 175

Idealny, rozgrzewający, nie za słodki - idealny, taki świąteczny. Nadaje się zarówno do kawy, herbaty lub jako polewa do czekoladowego ciasta czy innych deserów. Wspaniały pomysł na prezent dla kawosza. Składniki: - 1 szklanka wody - 100g brązowego cukry - 1-2 łyżeczki cynamonu - 0,5 cm plastra świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki  mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany

CookYourself
WYJĄTKOWE CHWILE RAZEM … ( PRZEPISY: Ciasto jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą + Kawa Kubusia Puchatka + Pierniczki ) 237

natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina! *** PIERNICZKI: SKŁADNIKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 1 szt * miód – 1,5 łyżki * cukier – – 4 łyżki * soda oczyszczona – 1 płaska

Ostra na Słodko
Fabryka czekolady w Rzymie 216

pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta(...)każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju. Podobnie niektóre nieużywane już maszyny… ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernik przekładany 155

masła 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao powidła śliwkowe do przełożenia masa marcepanowa do przełożenia Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 80 g masła Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku (białka zachować na później), po każdym dokładnie ucierając. Porcjami dodać miód, mąkę

Świat Ciasta
Szarlotka z musem z pieczonych kasztanów 139

Pieczone kasztany w formie musu to moje ostatnie odkrycie! Są słodkie, idealne jako polewa do ciast i deserów. Ja postanowiłam wykorzystać je do przygotowania szarlotki. Kasztany nadały kwaśnym jabłkom słodyczy i karmelowego posmaku. Ciasto jest słodkie, lepkie od skameralizowanych jabłek i jadalnych kasztanów. To z pewnością szarlotka inna niż wszystkie! Do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu... Składniki

Kulinarne Inspiracje
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 289

wykrawać dowolne kształty.Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec  maksymalnie 10 min  w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier  , tak jak w tym przepisie  ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych

Malinowa Kawiarenka
Makaron z białym serem na słodko 147

cukier, dokładnie mieszany.  Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić.  Masło przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy na małym ogniu. Makaron wykładamy na talerz, polewamy masłem, dodajemy pokruszony ser i polewamy wszystko jogurtem naturalnym. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
chatka Puchatka vel chatka baby Jagi 497

które równomiernie rozsmarowujemy białą masę a na środku wykładamy pasek odłożonej masy kakaowej. Całość przy pomocy papieru do pieczenia składamy w trójkąt, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Po stężeniu polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Knedle z Truskawkami 184

truskawkami: Uformowane knedle wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody i od ponownego zagotowania wody knedle gotuję około 5 minut. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem. Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam , tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu . Knedle

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 249

mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy. 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 128

gałki. Dodajemy mleko oraz masło i całość ugniatamy i ucieramy (lub przepuszczamy przez praskę) do momentu aż uzyskamy gładkie puree. Sałata z winegretem Składniki winegretu dokładnie mieszamy, następnie polewamy nim sałatę i odstawiamy na 10 minut. Złożenie dania, tzw. ostatni szlif Na talerzu umieszczamy porcję przygotowanego puree oraz sałatę. Obok nakładamy część sosu. Pierś kaczki kroimy w plastry(...)kładziemy na sosie. Polewamy jeszcze odrobiną sosu i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia. Wszystkich czytelników zapraszam serdecznie na stronę http://mojpieknystol.pl/ , z której można czerpać masę inspiracji dotyczących aranżacji stołu podczas szczególnej uroczystości

Mango Papaja
Stefania - ciasto z kaszy manny 286

połączenia. Blaszkę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników.  Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi