polewa - 11092 przepisów (strona:237/740)

Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 416

chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 198

się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia.   Schłodzony sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby wierzch zastygł. insertCookd("07d92bb8f02fbd709727498df653f5c6

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 252

minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu(...)drobną kosteczkę śliwki   i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Polędwiczki kroimy w plastry. Podajemy z ciepłym sosem i pomidorkami

Mania Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 186

muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan, pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków. Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Wstawiamy

Mania Gotowania
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 203

jednak aby mięso marynowało się całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dno polewamy odrobina oleju, aby mięso nie przywarło. Mięso pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 30-35 minut. Co jakiś czas mięso obracamy(...)polewamy marynatą. Gotowe mięso odkładamy na kratkę na około 5 minut, aby odpoczęło. Kroimy w plastry

Mania Gotowania
Mięso pieczone z warzywami 188

więcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka(...)Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki. Układamy wszystko na mięsie i posypujemy ziołami, odrobina słodkiej papryki. Polewamy ok 3 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy i zapiekamy min. 1godz. w 200st.C

Olikowa kuchnia
Domowe zapiekanki z pieczarkami 835

odparuje woda.  Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do 180 st.C. na ok. 10-15 min. Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem

Olikowa kuchnia
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 155

łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy w naczyniu żaroodpornym ziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię

SMYKWKUCHNI
Łosoś zapiekany z cukinią, pomidorkami i peperonii 179

łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i masłem. Cukinię kroimy w talarki, pomidorki na pół, papryczkę w talarki. W naczyniu układamy plasterki cukinii, posypujemy solą i pieprzem, polewamy wymieszaną oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Układamy porcję łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, układamy pomidorki, polewamy oliwą z oliwek, na wierz układamy talarki z peperonni. Wszystko zapiekamy

SMYKWKUCHNI
Caramel Brownie Tower 421

dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem(...)wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
Kurczak z imbirem i limetką z pieczonymi ziemniaczkami 186

mięsa smarujemy masłem, układamy imbir, zalewamy sokiem z limety, składamy i spinamy igłą do roladek lub wykałaczką, oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą układamy piersi z kurczaka, polewamy oliwą  z oliwek. W drugim naczyniu układamy ziemniaczki nacięte tak jak na zdjęciu, posypujemy świeżym rozmarynem, polewamy oliwą z oliwek, do naczynia wkładamy kilka ząbków czosnku, nieobranych, odcinamy tylko

SMYKWKUCHNI
Pieczone jabłko z bezą i dodatkami.... hmmm ;-) 192

minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut.  na bezę migdałową: - 1 białko - szczypta soli - 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego - 1 łyżeczka brązowego cukru - 2 łyżki płatków migdałowych - 1,5 łyżeczki mąki(...)sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko. Sos do polania: - 2 łyżki syropu różanego - cynamon, kardamon, cukier brązowy Wszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu jabłko i dookoła.  Przepyszny deser! Polecam! Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka

SMYKWKUCHNI
Czekoladowo-goździkowe banany z grilla 244

minut z obu stron, wpierw grilluję stronę z goździkami. Gotowego banana już na talerzu chwytam ża wcześniej zrobione nacięcie i zdejmuję pas skórki z goździkami, polewam czekoladą i podaję. W wersji "dla dorosłych" po zdjęciu skórki z goździkami zalewam owe dziurki po goździkach  Żubrówką (ilość wedle uznania) po czym polewam czekoladą i podaję :) Smacznego

Mechanik grilluje
75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej. 186

krawędzi jabłka. Pieczemy ok. 40-45 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :) Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka  Jabłko kroimy na pół(...)miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego!  Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku". (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
Kanapka ze świeżymi i suszonymi pomidorami oraz oliwkami 139

Składniki: 1 bułeczka, najlepiej z ziarnem oliwa z oliwek ćwierć pomidora  dwa suszone pomidory 5-6 oliwek  sól pieprz Bułkę kroimy na pół, polewamy delikatnie oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podgrzane i chrupiące bułeczki nakładamy pomidory(...)oliwki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty, polewamy oliwą z oliwek i gotowe! Tak wiele za tak niewiele. Uwielbiam

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania