pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe
karmelowywazową by nie wymieszać masy serowej z czekoladową). Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.) Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 40 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Upieczone ciasto studzić
Wypieki i Rumieńcesuche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki z mojego dzieciństwa takie biało-czarne z polewą pseudo czekoladową. Moja mama nigdy, przenigdy nie piekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie
greenscarfczemu uzyskamy pożądany efekt. Nagrzewamy piekarnik do 170C. Naczynie żaroodporne( ew. blachę) napełniamy wodą. Kładziemy w niej tortownice i pieczemy około 70-80 min. Studzimy najlepiej cała noc. Dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich. Wszystkie produkty można znaleźć w sklepie www.biogo.pl - serdecznie polecam
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przepisu i filmiku pokazującego jak zrobić ganache. 1 batonik kinder country 1 kinder bueno white kilka ciastek Oreo biszkopty przełożone masą (kupiłam takie w sklepie Biedronka) kilka ciastek w polewie czekoladowej ( u mnie to była Milka) garść M&M, tu chodzi o te z orzechem w środku Połowę ganache przelałam do worka cukierniczego i włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam
Blondynka Gotujenajbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego porcje: udko, pierś ze skrzydłem, żebra - co kto lubi :) Smacznego
W kuchni Katiewierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika i studzę. Składniki lukru mieszam i polewam nim jeszcze ciepłe ciasto. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Po wystudzeniu ciasto przechowuję w lodówce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapostanowiłam zebrać 10 porad/zasad dzięki którym pieczenie babeczek stanie się nie tylko łatwiejsze, ale także przyjemniejsze. Zapraszam do lektury. 1. MASŁO! Pamiętaj aby masło, które dodajesz do ciasta lub polewy nie było solone. Nie używaj również zamienników masła, zepsują one nie tylko smak babeczek, ale również ich konsystencję. 2. MĄKA! Do wypieku babeczek używaj mąki pszennej i tortowej. Mąka pszenna
Kolejny blog o gotowaniuliściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami i opr ó szonymi natk ą pietruszki. Na sam koniec wołowinę polewamy niesamowicie aromatycznym i wyrazistym w smaku sosem, który wspaniale podkreśli smak dania. Smacznego! **** Il manzo alla borgognona (boeuf à la Bourguignon) è un piatto tradizionale della
La grande e la piccola cuocawielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej
Cooking Monsterdokładnie osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Układamy go w dowolnym naczyniu (ja używam żaroodpornego z przykryciem, gdyż obiad najczęściej przygotowuję na 2 dni) i lekko polewamy olejem sezamowym (można użyć też innego tłuszczu). I gotowe! Tak, to naprawdę wszystko - 5 minut roboty! Takiego kurczaka możecie przygotować z wyprzedzeniem i włożyć do piekarnika, który włączy się automatycznie
Cooking Monsterpapka Gotujemy około 1h 20 min od czasu wsadzenia pierwszych kartaczy. Czasami mieszając delikatnie drewniana łyżka ,musimy uważać by nie rozwalić naszych cepelinów Smacznego Na koniec polewamy nasze kartaczyki zasmażką z boczku i cebulki
Viola cooks with passionświeżego pomidora ze skórki nie jest dla mnie dużym problemem. Zagotowuję wodę w czajniku Skórkę umytego pomidora, nacinam delikatnie na "krzyż" w miejscu po szypułce Wkładam do wysokiej miseczki Polewam pomidora z góry wrzątkiem i pozwalam mu poleżeć w tej wodzie jakąś chwilę. Potem wyjmuję ostrożnie łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce
Proste Potrawyherbatniki Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować mieszając. Włożyć pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją. Wlać esencję waniliową i wymieszać dokładnie. Powinno powstać coś w rodzaju niezbyt gęstej polewy czekoladowej. Płatki owsiane uprażyć (mieszając je) na suchej patelni na średnim ogniu. Powinny lekko zbrązowieć i zacząć pachnieć. Uważać, żeby ich nie przypalić. Uprażone wsypać do mleka z czekoladą, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodzienna