łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła
Gotowanie i blogowaniefetę kruszymy. Na około talerza układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Na pusty środek talerza układamy połówki pomidorków. Całość posypujemy pokruszona feta. Olej łączymy z octem, dodajemy zioła, polewamy sałatkę. Na wierzch układamy świeże listki bazylii
Z Majeczką w kuchniodrobiną miodu. Mleka dodajemy tyle aby pudding miał odpowiednio gęstą konsystencję. Owoce miksujemy w osobnych miseczkach. Dodajemy o puddingu i lekko mieszamy, tak aby na puddingu powstały smugi. Polewamy miodem do smaku , posypujemy wiórkami, dekorujemy. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAśrodku. Przed przekrojeniem kaczka powinna zostać nakryta folią aluminiową i odpoczywać 4 minuty. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy sałatkę z brązowej soczewicy, na wierzch kładziemy kaczkę i polewamy sosem kurkowym. Sos posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuposzatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPRZYGOTOWANIE : Przyprawy ucieramy w moździerzu, nacieramy nimi kiełbaski oraz czosnkiem. Zwijamy ślimaczki i nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Polewamy je oliwą i pokrojoną natką pietruszki. Kiełbaski grillujemy około 20 minut, na rozgrzanym grillu z jednej i drugiej strony. Majonez mieszamy z musztardą, przekładamy do małej salaterki. Kiełbaski studzimy, zdejmujemy z patyczków i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliprzykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym jest pożywna, dlatego możemy ją zjeść jako danie główne, np. z ulubionym pieczywem. Ciekawe przepisy na kolorowe
My Chcemy Jeśćmigdałów) ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i wsypujemy na nią płatki, polewamy połową miodu, dodajemy olej kokosowy ( lub mocno schłodzone i posiekane nożem masło), całość mieszamy ze sobą i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając
Miód i pieprzMężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Po pół godzinie pora upiec baby
I tu będę miała takie tesposób po kolei piekę wszystkie 5. Wystudzone przekładam przygotowanym kremem rabarbarowym. Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie
I tu będę miała takie teniszcząc jej smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu, co zapewne słyszeliście, że wino użyte do gotowania na wolnym ogniu do np. gulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu, a nawet rodzaju i rozmiaru patelni od 5 do 85 procent zawartego alkoholu może
Tradycyjna Kuchniadelikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem klonowym. Podaję ze świeżymi truskawkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawolnym ogniu. Ugotowaną roladę wykładamy na półmisek, rozwijamy z foli. Roladę kroimy w grubsze kawałki podajemy na gorąco lub na zimno do każdego rodzaju mięsa lub polewamy ulubionym sosem. Smacznego
kgwjanczewopaseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem
Z Majeczką w kuchnipaprykę pokrojoną w kawałki, szalotkę w plastry. Warzywa posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano i układamy gałązki świeżego oregano. Warzywa polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy. Na warzywa wykładamy roladki, skrapiamy je oliwą, posypujemy oregano. Na koniec przygotujemy ziemniaki. Ziemniaki myjemy, osuszamy i obieramy
La grande e la piccola cuoca