polewa - 11092 przepisów (strona:163/740)

Majonezowa babka cytrynowa 168

niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady parę  łyżek słodkiej śmietanki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy parę łyżek śmietanki. Babkę można modyfikować na kilka różnych sposobów: v   można dodać

Mia Cucina Sofieta
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 212

typu greckiego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu  ok. 150ml schłodzonej śmietanki 36% 0,5 łyżki cukru pudru + opcjonalnie : borówki, truskawki, maliny i inne owoce  lub ulubione(...)koniec czasu zamrażania czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i wszystko mieszamy aż do połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Zamrożone „lody” bezowe wykładamy na talerz i polewamy zmiksowaną śmietaną oraz rozpuszczoną czekoladą z miodem i obsypujemy dowolnymi owocami, a mianowicie czyli uruchamiamy naszą wyobraźnię! Smacznego wieczoru!  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
Marbré au chocolat parfumé a l'orange 134

skladniki: 80g czekolady gorzkiej 150g miekkiego masla 200g cukru 1 lyzeczka esensji waniliowej 2 jajka 300g maki 125 ml mleka 2 lyzki soku z pomaranczy skorka z 1 pomaranczy polewa: 100g gorzkiej czekolady 50g masla Wykonanie: W kapieli wodnej topimy czekolade podzielona na kawaleczki. W misce ubijamy mikserem maslo, cukier, esensje waniliowa na jednolita mase. Nastepnie dodajemy po jajku(...)wymiarach 7x26 cm smarujemy maslem. Ciasto wykladay na przemian raz ciemne, raz jesne. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo godzine. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i polewamy czekolada roztopiona wraz z maslem. Odstawiamy do zastygniecia czekolady. Smacznego

Przysmaki Karolki
Babeczki na zyczenie 137

międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy do wrzenia. dorzucamy do niej czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy tak długo aż się roztopi. Po wystudzeniu odstawiamy do lodówki na godzinę. Polewa zrobi się gęsta. Dekorujemy nią babeczki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Eklery Kawowe. 151

sztywno dodając pozostałe składniki. Gotową masą napełnić przekrojone wcześniej eklery. Polewa : Biała czekolada ok 2 łyżek mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladę stopić z mlekiem. Wsypać kawę , wymieszać. Polewą posmarować wierzchy eklerów. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Naleśniki z jabłkami i krówką 206

dekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa

Magiczne Życie Marty
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 393

Ciasto miodowo-serowe z orzechami proponuję osobom, które lubią miód oraz orzechy, gdyż te dwa smaki królują w cieście.Twaróg nie jest wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu, jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne.  Ciasto

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 372

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne(...)oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche) - zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny

Smakołyki Bereniki
Sernik krówkowy 6803

120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki mleka Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut(...)posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią - resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy - udekorowany sernik schłodzić w lodówce Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może

Smakołyki Bereniki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 224

Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała. SMACZNEGO! Pozdrawiam smacznie i słodko! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciastka z maszynki 210

Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany cukier waniliowy sól, szczypta Do przybrania: marmolada polewa posypka wiórka kokosowe Wykonanie: Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka

Blondynka Gotuje
Metrowiec 161

płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny(...)ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Domowe Batoniki a`la Bounty 265

Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. W misce wiórka kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.Kiedy(...)zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na min. 2 h. Można na całą noc tak jak ja to zrobiłam. Kiedy nasze kulki są już gotowe do polania czekoladą, przygotowujemy polewę, a raczej roztapiamy czekolady na parze lub w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki,aby czekolada

Blondynka Gotuje
W - Z, czyli Wuzetka 20355

ubijania wsypujemy cukier puder. Do miseczki z żelatyną dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy, dodajemy następną łyżkę kremówki, mieszamy i dopiero tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej kremówki i mieszamy. Polewa czekoladowa: 60 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta: Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde(...)ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną z wodą. Posmarowałam masą śmietankową, na którą położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty). Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango 136

Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg twarogu (użyłam sera w wiaderku) 6 jajek  200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g pulpy z mango   Polewa na wierzch: 2 łyżki śmietany 36% ( na wierzch) 200 g pulpy z mango Spód: 150 g biszkoptów zmiksowanych na proszek Wykonanie: W pierwszej dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem(...)było. 15 minut przed wyciągnięciem sernika z piekarnika, uchy liłam drzwiczki i posmarowałam wierzch sernika pulpą z mango wymieszaną ze śmietaną i piekłam jeszcze 15 minut, do momentu stężenia polewy. Upieczony sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie chłodzimy go 12 godzin w lodówce.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania