polewa - 11092 przepisów (strona:158/740)

Babka dyniowa 156

10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree z dyni 6-7 łyżek cukru pudru Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Torcik orzechowo pomarańczowy. 135

ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady. Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache. Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca

Kulinarny karnet Christophera
Murzynek ? 189

dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową . Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka) Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy

Wypieki Uli
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 257

250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady szczypta chilli szczypta cynamonu Mascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki(...)mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć na  Dorotę . Dziękuję! Ciasto rzeczywiście wyszło diabelsko pyszne. Puszyste. Mięciutkie. Wilgotne. Zrezygnowałam z podanej ilości kakao na rzecz gorzkiej polewy. I powiem jedno: było warto! Tak to sobie wymyśliłam

bastalena
Ciasteczka kakaowe 143

masą, wierzch polać polewą. Można posypać kokosem. Masa, składniki: 25 dag cukru pudru 25 dag masła 25 dag mleka w proszku 1 jajo 1 olejek migdałowy Wszystkie składniki utrzeć. Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki słodkiej śmietany Wszystkie składniki krótko zagotować.   źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 178

oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut. Polewa czekoladowa(...)czekolady  4-5 łyżek wody lub rumu 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem lub z wodą, odstawiamy alby nieco ostygła, a następnie równomiernie polewamy wierzch ciasta czekoladowego

Apetyczna babeczka
Muffiny żurawinowe 173

szkl margaryna palma -110 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki soda oczyszczona -0,5 łyżeczki mleko -150 ml żurawina-150 g tłuszcz do foremek bułka tarta gotowa polewa PRZYGOTOWANIE: Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć na sicie.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę(...)ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z foremek i ostudzić. Gotową polewą ozdobić muffiny i przybrać żurawiną. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Lekka tarta z żurawiną 148

żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta(...)dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Fale dunaju 153

owoce z kompotu lub świeże margaryna 1 kostka mąka ziemniaczana 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki mleko 0,5 L cukier 0,5 szkl cukier waniliowy 1 opak gotowa polewa 1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą(...)stop.45 minut  KREM  Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Świąteczny piernik 2 184

szklanki mąki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, polewa czekoladowa, orzechy włoskie. Przygotowanie:   Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo(...)orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 50 minut w 175 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i orzechami

Aga w kuchni
Puszysty sernik 175

mąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki(...)ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami

Aga w kuchni
Murzynek 154

polewę. Miksujemy. 3. Taką masę przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu i jak tam trochę ostygnie polewamy resztą polewy i posypujemy wiórkami kokosowymi

Aga w kuchni
Kawa z waniliowym posmakiem 113

cukru wanilinowego,  1/3 szklanki mleka,  3/4 szklanki wody, karmel z wanilią w młynku, polewa czekoladowa. Przygotowanie:   Szklankę od kawy dekorujemy, lejąc po wewnętrznych ściankach szklanki polewę czekoladową. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i słodzimy cukrem wanilinowym. Następnie mleko gotujemy, gdy zacznie powstawać nam piana przestajemy gotować i zalewamy kawę. Trzeba uważać, by mleko nie wykipiało podczas

Aga w kuchni
Murzynek 134

ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.  Do takiego murzynka idealnie pasuje kubek gorącej Earl Grey Teekanne

Aga w kuchni
Kawowe brownie 218

Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli   Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy w garnuszku na małym ogniu(...)pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków