polewa - 11092 przepisów (strona:151/740)

Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 174

łyżeczki * kokos – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka(...)dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 170

łyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – ok. 500 ml * kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę. Wszystko razem dokładnie(...)Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ). Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/ A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 155

proszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna – 1 łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto(...)Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia. Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. Zajadamy! Pycha

Ostra na Słodko
Szybki piernik z powidłami 266

powinien być mokry – u mnie po 50 minutach ciasto było surowe, a po ’57 upieczone). Ciasto studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Gotowe polewamy polewą czekoladową, możemy przełożyć je także marcepanem lub powidłami. Piernik naprawdę warto podać z polewą. Należy rozpuścić w rondelku: 1/3 kostki masła (ok. 60 g), 3 łyżki kwaśnej śmietany

Poezja smaku
Prosta stefanka bez pieczenia 315

szklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo:  Paczka herbatników  polewa czekoladowa Wykonanie: Spód tortownicy 26 cm na 38 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy cukier i masło aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszę i kakao. Mieszamy wszystkie(...)garnku znowu gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pomarańczowiec 175

pomarańczy  Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić(...)żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu

Praktyczna pl
Strucla z makiem 219

żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt masło - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA CZEKOLADOWA śmietana - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryna palma - 2 łyżki cukier - 2 łyżki DODATKOWO Posypka cukierkowa kolorowa   PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzać.  Do miski pokruszyć drożdże(...)prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.  Gotowy struclę makową,  polać polewą,  posypać kolorową posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Ciasto Mleczna Kanapka 421

Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem.  Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty.  Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Moje posty

Słodka Strona
Tort "Rafaello" - Najlepszy 202

łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru ok. 75 g wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych(...)posypać płatkami migdałów. Całość przykryć górnym biszkoptem - naponczować. Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokryć ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Moje posty

Słodka Strona
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 139

wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.  Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji  polewamy czekoladą mazurek. Ciasto udekorowałam płatkami migdałów i posypką cukrową. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji 4098

proszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 181

Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli 4 łyżki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Polewa: 75 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki   Mini Croissants z Czekoladą- Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłego mleka wraz z łyżką(...)minut. Orzechy drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi). Moje posty

Słodka Strona
Sernik z czekoladą i orzechami 167

Wlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku. masa serowa: 500 gramów kremowego serka twarogowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki polewy karmelowej  (lub innej ulubionej) Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać dalej (ja to robię mikserem, wtedy jest bardziej puszyste).  Masę wylać na uprażone orzeszki(...)dać lekko przestygnąć w piecyku przed wyjęciem. Wyjmować  z tortownicy jak ostygnie do zimnego. Trzymamy w lodówce, ale najlepiej podawać ciasto o temperaturze pokojowej. Można  udekorować polewą karmelową i wiórkami czekoladowymi albo tylko polewą czekoladową. To już zależy od upodobania.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik Jasia i Małgosi 340

wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut.  Polewa: 2 czubate łyżki brązowego cukru , 3-4 łyżki masła(...)mleka . Cukier stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania