polewa - 11092 przepisów (strona:144/740)

Sernik kajmakowy i 200 post! 231

herbatników 100 g margaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami(...)mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w 160 stopniach (polecam najpierw spód a potem górę)  Upieczony sernik odkładamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka z ajerkoniakiem 130

Margarynę, olej, alkohol, cukier kryształ i cukry waniliowe oraz 2 łyżki wody gotować 10 minut na małym ogniu. Masę przestudzić i wymieszać z żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych(...)temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami. Babeczek nie polewałam polewą, a i tak były dobre

In my kitchen
Ciasto chałwowe z jabłkami 147

ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto. Piec 40-45 minut w 190st.C. Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową. Składniki na polewę: 100 g chałwy waniliowej; 100 g margaryny; 1/2 szklanki cukru; 3 łyżki mleka; Wykonanie: Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto

In my kitchen
Jabłka pod kokosową pierzynką... 136

Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami. Polewa kokosowa: 15 dkg margaryny Kasia(...)wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor

In my kitchen
Piernik Dominy 147

łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 15 dag rodzynek, tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia Składniki polewy 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 1/4margaryny, zapach migdałowy 2 łyżki kakao wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie piernika Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja(...)mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę Przygotowanie polewy Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki  migdałów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik z automatu do chleba 150

dużą szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu)  200 g cukru 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki rodzynek  1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu Przygotowanie Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy(...)automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym. Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kokosowa babka Wielkanocna 151

szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0.25 szklanki oleju 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie mała garstka płatków migdałowych masło do wysmarowania formy polewa do dekoracji Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodać olej oraz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną(...)pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Czekoladowy krem do muffinek 160

muffinki. Krem posypujemy czekoladą i kładziemy 1 i 1/2 jajeczka czekoladowego.   Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową oraz kremy do muffinek: Krem do muffinek o smaku mojito Smacznego

paapilotkaa
Krem do muffinek o smaku mojito 175

dekorujemy muffinki. Dodatkowo, możemy je udekorować ozdobami cukierniczymi.       Smacznego! Zapraszam również do skorzystania z przepisów na muffinki: Przepis podstawowy na muffinki , Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową

paapilotkaa
Zielone ciasto szpinakowe, bez jajek, z polewą czekoladową 154

przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka

CookYourself
Tofurnik czyli nie bójmy się tofu 164

sera tofu  1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam z pomarańczowym) Polewa: 80 g czekolady gorzkiej Wedel 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki mleka kokosowego Do dekoracji: migdały Przygotowanie: Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice(...)stopni. Masę tofu wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 15 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec  kolejne 50 min. Przygotowanie polewy: wszystko wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż masa nie będzie jednolita. Odstawić na ok 30 min. Ostudzony tofurnik wyjąć z formy i oblać czekoladą oraz udekorować migdałami. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Panda i jej świat
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 120

proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 4 jajka 15 g gotowej masy marcepanowej startej na drobnej tarce sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa czekoladowa A jak to zrobić:  Mąkę przesiać razem z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać kolejno po jednym jajku, dokładnie ucierać po każdym dodaniu. Dodać(...)połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową. Z podanych proporcji wychodzi 6 mini babeczek i 1 babka o średnicy 15 cm (pieczona 15-20 minut dłużej). Przepis podpatrzony w drugiej książce  Doroty

Kuchnia w opałach
Podstawowy przepis na MUFFINKI 122

minut (do suchego patyczka). Wyżej wymieniony przepis wystarcza na około 24 muffinki. Smacznego!    Zapraszam również do innych przepisów na muffinki:   Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Muffinki czekoladowe z budyniem i polewą czekoladową

paapilotkaa
Mufiny z jagodami 128

przez około 20 minut. Polewa jagodowa 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka jagód 1/2 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu do uzyskania konsystencji polewy. Polać babeczki. Smacznego

Pełny talerz
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 200

Wuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda(...)mocno schłodzonej śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Rozmieszać energicznie, aż masa będzie jednolita. Polewę rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować porcje ciasta. Smacznego! A to dla tych, którzy nie wiedzą, że kawa i wuzetka

Pełny talerz