polewa - 11092 przepisów (strona:152/740)

Rolada kokosowa 152

roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową)  i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy  rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam czekoladę ze śmietanką).   Smak masy i dodatki można modyfikować według uznania. Moim zdaniem najlepsza jest z dodatkiem rumu, wanilii, moreli i skórki pomarańczowej

mojewypiekiinietylko
Wielkanocne ciasteczka ryżowo kokosowe 129

waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3 jajka- 200g miękkiego masła      Składniki na masę do przełożenia:  - 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka cukru pudru- 100g wiórków kokosowych   Dodatkowo, do ozdoby, polewa czekoladowa:- 50g dobrej czekolady- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżka mleka kokosowego Kilka dni (może być dłużej) przed robieniem ciasteczek wkładamy do lodówki mleko kokosowe, które będzie(...)mielimy (w młynku lub blenderze) i dodajemy do masy. Mieszamy i gotową masą smarujemy połówki „jajek” składając po dwie. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Ciasteczka ozdabiamy według upodobania. Można zrobić polewę rozpuszczając w rondelku olej kokosowy z mlekiem kokosowym i połamaną na cząstki czekoladą. Inwencję twórczą pozostawiam Wam i Waszym dzieciom. Zapewne pomocników do dekoracji nie zabraknie.Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie

mojewypiekiinietylko
WuZetka 171

łyżka żelatyny- ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)         Składniki  na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku- 1 łyżka kakao- 2 łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego          Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła   Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania  spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz  masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy.No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej przyjemności

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 183

przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją.     Składniki bezy włoskiej:  - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych    Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać(...)albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo  dorośli

mojewypiekiinietylko
Sernik czekoladowy z wiśniami 213

Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika zostawiając sernik na kolejne 15 minut. Po tym czasie – wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Szykujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki do miseczki (metalowej lub szklanej) dodajemy śmietanę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy porzestygnie – polewamy sernik. Moja wersja sernika jest „tortowa”, gdyż uświetnił wpis na wczorajszą rocznicę bloga.Sernik czekoladowy z wiśniami jest bardzo aromatyczny, idealnie

mojewypiekiinietylko
Makowiec drożdżowy 175

najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane(...)przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185° C na 40 minut. Upieczone makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden

mojewypiekiinietylko
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2356

pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany 18%30 g cukru pudru2 łyżeczki (4 g) soku z cytrynyPrzygotowanie:1. Wyparzamy cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową(...)poruszając tortownicą – sernik może delikatnie drgać na środku ale nie może drgać na całej powierzchni.7. Przestudzamy sernik w piekarniku. Wyjmujemy.   8. Gdy sernik ostygnie, z podanych składników przygotowujemy polewę, wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony. Forma:Forma o wymiarach 28 cm x  24 cm Kalorie:Kcal na 100 g schłodzonego sernika: 205 kcal

Malowane smakiem
Tort śmietankowy 195

placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.Polewa:1 litr mleka1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżeczki masłaWszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.Smacznego

Salonik smaków
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 213

minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową.Do jeszcze nieupieczonego ciasta można

Food Square
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 153

formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowe muffinki z orzechami i nutellą 189

orzechów włoskich1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 3 łyżki NutelliDo dekoracji:odrobina nutelli albo polewa czekoladowaplasterki bananówsok z cytryny by banany nie ściemniałyMokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy(...)mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 149

macadamia (opcjonalnie inne)1 szklanka mleka1 jajko2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli Do dekoracji:odrobina nutelli albo polewa czekoladowaulubione cukierki (u mnie malinki)Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą(...)mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki. nasza ekipa: opolska blogosfera kulinarna

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik gotowany 208

pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec(...)lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z jabłkami i kokosem 208

kokosem:10 dag wiórków kokosowych1/3 szklanki cukru3 białkaCiasto kakaowe:3 jajka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka kakao5 łyżek cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaNa wierzch: polewa kakaowa i kokosSposób wykonania:1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie(...)mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 255

pierniki wielkości keksówki): - połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis:  patrz tutaj ) - marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej) - polewa czekoladowa Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto dzielimy na pół.  Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły(...)marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy. Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem). Tuż przed Wigilią dekorujemy piernik polewą czekoladową. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni