truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 100 g kremówki. Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku " Aksamitna polewa: Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem śmietany kremówki 30 %. Na każde 100 g ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej
Słodkości i nie tylkogruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo klik Sposób przygotowania Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę(...)rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Smacznego
Słodkości i nie tylkojajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone(...)wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego
Słodkości i nie tylkoszklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna z 1 laski wanilii 80 g rodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła Masło podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i kakao aż do momentu rozpuszczenia się kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy(...)obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła, mieszamy do gładkości. Polewamy ostudzoną babkę, dekorujemy posypką lub bakaliami i odstawiamy do stężenia. Kiedyś święta wielkanocne kojarzyły mi się tylko z tą piosenką, po kilku latach nagle mi się przypomniała. Lubię
sama złodyczmąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę(...)ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką
Monia miesza i gotujepapierem, wysypujemy zmielone ciasteczka i równo rozprowadzamy dociskając do formy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 30 minut. Boków tortownicy nie smarujemy ani nie wykładamy papierem do pieczenia. Polewa: sok z połowy cytryny, 1/2 tabliczki białej czekolady, 10 ml śmietanki 30%, Śmietankę podgrzewamy razem z sokiem z cytryny, dodajemy czekoladę i mieszamy. Wylewamy na sernik. Dodatkowo możemy zetrzeć
Delicious Titbitszakupach na Frisco.pl znalazły się ciastka oreo przygotowałam tort z kremem, który już dawno chodził mi po głowie. Mocno kakaowe blaty nasączyłam likierem toffi, a całość oblałam karmelową polewą. Wszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki(...)oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia
Kuchnia w czekoladziełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie
Kuchnia w czekoladzieolejek migdałowy cukier waniliowy garść rodzynek Ciasto serowe: 1 kg sera 1 kostka masła 30 dkg cukru pudru 2 cukry waniliowe 8 jaj 1 budyń śmietankowy 5 dkg rodzynek Polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Ciasto
Kuchnia w czekoladzieOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)mazy. Jeśli tak jak ja jesteście niecierpliwi i nie chcecie zbyt długo czekać aż czekolada zastygnie, możecie włożyć truskawki na chwilę (!) do zamrażarki. Biszkopty przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch tortu polewamy rozpuszczoną czekoladą i przyczepiamy truskawki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybyć spożywany bezpośrednio z kieliszka (ma około 30%), może być elementem drinków jak np. domowe mojito czy drink na bazie sprite, martini i mięty. Może także być używany jako polewa do lodów czy też innych deserów. W zastosowaniu ograniczeni jesteśmy tylko naszą fantazją. Najlepszy i sprawdzony przepis na likier miętowy albo inaczej zwany przepis na miętówkę ) tylko na ProstePesto
ProstePesto.plciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
Wypieki i Rumieńceznalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka napój jest pełen zdrowia, za sprawą(...)garnku i gotuję 2 minuty aż sos zgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy. Wierzch polewam jeszcze łyżką sosu czekoladowego i dekoruję pokruszonymi pierniczkami. Podaję od razu! Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajaświątecznym menu. Mój mąż nie lubi kompotu z suszu, a ten kompot pije i mu smakuje! Może i Wy przekonacie kogoś "anty suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia! A Wy jakie macie ulubione składniki w kompocie z suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się
Mania Wypiekania