polewa - 11092 przepisów (strona:166/740)

Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 171

części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.  7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki  2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO  1 śmietana(...)zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.  8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim  4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO

SMYKWKUCHNI
Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem 494

sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego -  350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady   - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2%  Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kubki smaku
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 616

Przepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które kupić można w każdym sklepie. Ten przepis bardzo dawno temu dostałam od koleżanki, a dopiero rok temu podjęłam próbę upieczenia (w sumie piekłam aż 3 razy!bo tak mi wyjadali na bieżąco;)) - strzał(...)piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny

Kolorowy Przepisownik
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 156

jednocześnie żeby nie był za ciepły) Gruszki obieramy i kroimy w ósemki (moje wyszły trochę krzywe). Ja usuwam też gniazda nasienne, chociaż wiem, że nie wszyscy to robią. Gruszki polewamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Delikatnie mieszamy, by dobrze się w tym cynamonie oblepiły. Z lodówki wyciągamy ciasto. Wałkujemy je na kształt zbliżony do okręgu i o grubości około(...)sobie poradzicie, wystarczy delikatnie rozciągać ciasto dłońmi). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przenosimy na blachę i układamy na nim gruszki, zostawiając około 4-5 cm wolnego rantu. Gruszki polewamy miodem i zawijamy brzegi do środka tarty, delikatnie je dociskając. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach. Ciężki powiedzieć ile wyjdzie tu porcji. Ja wykroiłam ich 8. Jedna to 200 kcal

Relaxtime
Mus czekoladowy z awokado 133

Wszyscy lubimy desery. Im większe pucharki, wypełnione po brzegi bitą śmietaną i polewami, tym lepiej. Każda niemal uroczystość czy spotkanie rodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre

Moja smaczna kuchnia
Dyniowy sernik z sosem toffi 160

masła. Wykorzystałam również zapas domowego puree z dyni, na które przepis jest już na blogu, a wykonanie go jest bardzo proste. Polecam! Składniki: Spód: 12 kakaowych ciasteczek (bez żadnej polewy czy nadzienia) ok. 80 g rozpuszczonego masła Masa serowo-dyniowa: 600 g twarogu (3-krotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 100 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 200 g puree(...)ponieważ reakcja jest dość gwałtowna: płyn zaczyna się pienić. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego sernika polewamy sosem toffi, wyrównujemy jego powierzchnię, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie serniczek jest już gotowy do krojenia :) Smacznego

MyCookBook.pl
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 114

zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone

Cooking Monster
Tort "Kinder Bueno" 216

mlecznej czekoladzie 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 500 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)  Polewa i dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła kilka łyżek mleka zmielone orzechy włoskie złote kuleczki do dekoracji   Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek

Simply Food
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 162

zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut     Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone

Cooking Monster
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 198

warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika

My Chcemy Jeść
Sernik jagodowy 274

dokładnie zmiksować. Ja do masy dałam 500 g jagód, 200 g zostawiłam aby wrzucić je na koniec w całości do masy.  Piec przez godzinę w tempurze 180 stopni. Polewa została zrobiona z odżywki białkowej o smaku bananowym. Wymieszać trochę odzywki z mlekiem i podgrzać w mikrofali przez jakieś 30 sekund. Otrzymamy gęstą masę, która w lodówce ładnie

ClauditteMissCooking
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 179

warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika

My Chcemy Jeść
Domowy popcorn z masłem i serem, papryką i czekoladą | 3 rodzaje 206

kilka godzin w całym mieszkaniu Popcorn o smaku masła i sera masło starty ser cheddar Masło rozpuszczamy w rondelku, a po jego rozpuszczeniu dodajemy ser, aby się rozpuścił – polewamy całością popcorn, mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Popcorn o smaku paprykowym mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i posypujemy nimi popcorn – przez sitko(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie parować stawiamy na nim szklaną miskę, wrzucamy do niej połamaną w mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy się rozpuści, polewamy nią popcorn. Czekamy, aż czekolada zastygnie

Kuchnia Bazylii
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 137

60ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania W rondelku podgrzewamy wodę (zostawiamy na wolnym ogniu), na to kładziemy miskę aluminiową. Bazę na brownie będziemy

Fill The Bowl
Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie {Raw, GF, V}. 130

się za karmelowanie. Teraz już wiem, że kupiłam ich stanowczo za mało bo po spróbowaniu KarmeLove’ych batonów śnią mi się po nocach lody śmietankowo-migdałowo-karmelowe w polewie czekoladowej. Oczywiście, takie na patyku! Zanim jednak weźmiecie się za lody, koniecznie spróbujcie batoników! Batony są idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni – nie wymagają rozgrzewania piekarnika, wystarczy blender i wcześniej(...)wolnym ogniu) rozpuszczamy olej kokosowy i mleko (można użyć dowolnego roślinnego mleka). Dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy czekoladę na karmel i polewamy masłem migdałowym. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Artykuł Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie {Raw, GF, V}. pochodzi z serwisu Fill The Bowl

Fill The Bowl