czekolady będzie, to niebywała uczta Podwójnie czekoladowa uczta Ten pyszny i naprawdę prosty przepis na proste ciasto czekoladowe znalazłam na stronie „Po prostu pycha” . Jak zawsze się nie zawiodłam. Przepisy Joanny (autorki wspomnianego bloga) są po prostu pyszne Polecam. A wracając do przepisu… spójrzcie jaki jest prosty Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto podaję z moimi drobnymi zmianami(...)zależności od wielkości formy i piekarnika. Przygotowujemy polewę: Masło kroimy w kosteczkę i powoli rozpuszczamy w rondelku. W tym czasie siekamy drobno czekoladę. Rondelek z rozpuszczonym masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy naszą czekoladę. Mieszamy aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy z masłem tworząc polewę. Tak przygotowaną polewą polewamy nasze ciasto (nie musicie jej całej wykorzystać). Gdy polewa
Słodkie okruszkikat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej) 100g masła 82% Dodatkowo: 1 dżem (około 400g) jabłkowy, porzeczkowy(...)jeszcze raz z nową czekoladą). Gdy czekolada będzie płynna dodajemy do niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem
Smakowy RajCiasto neapolitanka to ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem. Dzisiaj przepis zapomniany, chociaż w przeszłości dość często wykorzystywany. To ciasto można było znaleźć praktycznie w każdej cukierni, teraz niestety trochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre. CIASTO NEAPOLITANKA Składniki: ciasto: 5 jajek 200 g cukru 220 g mąki 100 g roztopionego masła 90 g śmietany 18% 8 g proszku(...)obficie ponczem, smarujemy połową kremu. Na kremie układamy ciasto ciemne, które także skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Krem przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta. Ciasto polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną białą czekoladą
Bon appetit mon amiecukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu Kilka kropel aromatu migdałowego 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50ml słodkiej śmietanki ¾ tabliczki białej czekolady Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy majonez i aromat migdałowy- ponownie miksujemy. Do masy dodajemy przesianą(...)minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy jak już się nieco ostudzi. Nie będzie z tym problemu, jeśli formę solidnie wcześniej natłuścimy i tą bułką obsypiemy;) Jak wystygnie całkiem- dekorujemy czekoladową polewą. Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Następnie mieszamy i zdobimy ciasto. Ja do zdobienia wykorzystałam także
Kuchnia w czekoladzieseromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal
Ola la LCHFjeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych. Układamy ciasto: Zaczynamy od dołu: Ciasto czekoladowe (1/2 ciasta bo ciasto przekrawamy na pół) powidła śliwkowe masa kajmakowa beza masa kajmakowa ciasto czekoladowe polewamy ciasto czekoladą i posypujemy migdałami. Artykuł Ciasto czekoladowe z bezową chmurką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pllekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji. Polewa i dekoracja 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kulki rumowe lub inne albo pomijamy je. Jeśli nie wiecie jak sprytnie pokroić ciasto to zerknijcie na ten filmik :) Przepis bierze
Gotowanie...to proste !gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód(...)minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajamożna lukrować pierniczki. Wystarczy, żeby pierniczek nadziać od spodu na widelec i zanurzyć go w lukrze i odłożyć na kratkę, żeby lukier wysechł. Część pierników zanurzyłam w polewie czekoladowe, część w lukrze, a resztę pozostawiłam bez polewy. Które wybieracie? Zrobicie takie pierniczki na święta? Zróbcie. Koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u KrysiStarajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta . Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaTort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort
Ugotowaćobsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli gdy wpada teściowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy przekroić wzdłuż ( oczywiście połamało mi się ;), ale udało mi się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa czekoladowa: - 125 ml mleka kokosowego - 125 g gorzkiej czekolady (70%) ja dałam dożo więcej i mleczną połączyłam z gorzką.) Mleko kokosowe doprowadzamy
Malinowe Pocałunkimasy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 ºC przez około 55-60 minut. Jeszcze ciepłego murzynka polać polewą czekoladową i posypać słonecznikiem (lub orzechami). Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Masło roztopić. Dodać cukier, kakao, kawę
Moje domowe kucharzenieopiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości
Pasja Smaku