polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:145/582)

Cycki murzynki 184

żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kostki masła min 70% 120 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy na sztywną pianę, i dodajemy stopniowo cukier(...)POLEWĘ: Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do spęcznienia. Resztę składników umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Do gorącej czekoladowej masy dodajemy spęczniałą żelatynę mieszając do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Gotową polewę rozprowadzamy na biszkoptach. Na środku kładziemy po jednej rodzynce. Stąd tajemnica nazwy ciasta… wizualnie no przypomina, no! Zostawiamy ciasto

Latosiowydom
Cycki murzynki 764

łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli  aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np.  agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka  żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą(...)zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.  Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.  Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto podwójnie czekoladowe 183

czekolady będzie, to niebywała uczta Podwójnie czekoladowa uczta Ten pyszny i naprawdę prosty przepis na proste ciasto czekoladowe znalazłam na stronie „Po prostu pycha” . Jak zawsze się nie zawiodłam. Przepisy Joanny (autorki wspomnianego bloga) są po prostu pyszne Polecam. A wracając do przepisu… spójrzcie jaki jest prosty Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto podaję z moimi drobnymi zmianami(...)zależności od wielkości formy i piekarnika. Przygotowujemy polewę: Masło kroimy w kosteczkę i powoli rozpuszczamy w rondelku. W tym czasie siekamy drobno czekoladę. Rondelek z rozpuszczonym masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy naszą czekoladę. Mieszamy aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy z masłem tworząc polewę. Tak przygotowaną polewą polewamy nasze ciasto (nie musicie jej całej wykorzystać). Gdy polewa

Słodkie okruszki
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 226

kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej) 100g masła 82% Dodatkowo: 1 dżem (około 400g) jabłkowy, porzeczkowy(...)jeszcze raz z nową czekoladą). Gdy czekolada będzie płynna dodajemy do niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem

Smakowy Raj
Ciasto neapolitanka 100

Ciasto neapolitanka to ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem. Dzisiaj przepis zapomniany, chociaż w przeszłości dość często wykorzystywany. To ciasto można było znaleźć praktycznie w każdej cukierni, teraz niestety trochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre. CIASTO NEAPOLITANKA Składniki: ciasto: 5 jajek 200 g cukru 220 g mąki 100 g roztopionego masła 90 g  śmietany 18% 8 g proszku(...)obficie ponczem, smarujemy połową kremu. Na kremie układamy ciasto ciemne, które także skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Krem przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta.  Ciasto polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną białą czekoladą

Bon appetit mon amie
Marmurkowa babka majonezowa 267

cukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu   Kilka kropel aromatu migdałowego   1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50ml słodkiej śmietanki ¾ tabliczki białej czekolady Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy majonez i aromat migdałowy- ponownie miksujemy. Do masy dodajemy przesianą(...)minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy jak już się nieco ostudzi. Nie będzie z tym problemu, jeśli formę solidnie wcześniej natłuścimy i tą bułką obsypiemy;) Jak wystygnie całkiem- dekorujemy czekoladową polewą. Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Następnie mieszamy i zdobimy ciasto. Ja do zdobienia wykorzystałam także

Kuchnia w czekoladzie
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 798

seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal

Ola la LCHF
Ciasto czekoladowe z bezową chmurką 203

jeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych.   Układamy ciasto: Zaczynamy od dołu: Ciasto czekoladowe (1/2 ciasta bo ciasto przekrawamy na pół) powidła śliwkowe masa kajmakowa beza masa kajmakowa ciasto czekoladowe polewamy ciasto czekoladą i posypujemy migdałami.   Artykuł Ciasto czekoladowe z bezową chmurką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sernik Amerykański 757

lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji. Polewa i dekoracja 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kulki rumowe lub inne albo pomijamy je. Jeśli nie wiecie jak sprytnie pokroić ciasto to zerknijcie na ten filmik :) Przepis bierze

Gotowanie...to proste !
Dietetyczne ciasto piernikowe 488

gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód(...)minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 254

można lukrować pierniczki. Wystarczy, żeby pierniczek nadziać od spodu na  widelec  i zanurzyć go w lukrze i odłożyć na kratkę, żeby lukier wysechł. Część pierników zanurzyłam w polewie czekoladowe, część w lukrze, a resztę pozostawiłam bez polewy. Które wybieracie?   Zrobicie takie pierniczki na święta? Zróbcie. Koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie

Kuchnia u Krysi
Mega czekoladowe ciasto z malinami 184

Starajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta . Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tort potrójnie czekoladowy 196

Tort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort

Ugotować
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 208

obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli gdy wpada teściowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malibu 356

cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy przekroić wzdłuż ( oczywiście połamało mi się ;), ale udało mi się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa czekoladowa: -  125 ml mleka kokosowego -  125 g gorzkiej czekolady (70%) ja dałam dożo więcej i mleczną połączyłam z gorzką.) Mleko kokosowe doprowadzamy

Malinowe Pocałunki