karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka
Kulinarne przygody Gatityśmietanki 30% 150 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki(...)nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć "pasami" wzdłuż brytfanki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć górnym biszkoptem. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gotową polewą pokrywamy całe ciasto. Moje posty
Słodka StronaDrip na tort z gorzkiej czekolady to inaczej czekoladowa polewa. Ciemny drip pięknie spływa z tortu, tworząc efekt czekoladowych sopli. Zrobienie czekoladowego dripu nie jest trudne. Dla mnie jednak najtrudniejszy był moment nakładania polewy na tort. Długo miałam problem z odpowiednią gęstością polewy. Nie lubiłam czekać, aż ostygnie i odpowiednio zgęstnieje, dlatego potem drip za szybko spływał(...)Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36% . Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby go rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam gorzkiej czekolady Wedel 64%. Jeśli Wasza czekolada będzie z większą zawartością kakao np. 80%, to wtedy na pewno trzeba dać więcej śmietanki lub rozrzedzić polewę mlekiem. Wtedy też pomocna będzie żelatyna, która
Słodki Pomysłmrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru(...)cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki. Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej: 100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokrągłym trzonkiem od drewnianej łyżki zrobiłam symetryczne “dołki” w cieście. Przygotowałam bezglutenowy budyń czekoladowy i po przestudzeniu do każdego otworu nałożyłam budyń a następnie polałam nim całe ciasto. Odstawiłam je do przestudzenia a później na 2-3 godziny do lodówki, żeby polewa trochę stężała. Jeśli jednak należysz do tego samego gatunku niecierpliwych osób(...)krępuj się, brownies można jeść na ciepło po lekkim przestudzeniu. Krok z polewą budyniową również można oczywiście pominąć, ciasto bez tego też smakuje wyśmienicie ale zachęcam gorąco do jej przygotowania. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz
Book of spellsokrągłym trzonkiem od drewnianej łyżki zrobiłam symetryczne “dołki” w cieście. Przygotowałam bezglutenowy budyń czekoladowy i po przestudzeniu do każdego otworu nałożyłam budyń a następnie polałam nim całe ciasto. Odstawiłam je do przestudzenia a później na 2-3 godziny do lodówki, żeby polewa trochę stężała. Jeśli jednak należysz do tego samego gatunku niecierpliwych osób(...)krępuj się, brownies można jeść na ciepło po lekkim przestudzeniu. Krok z polewą budyniową również można oczywiście pominąć, ciasto bez tego też smakuje wyśmienicie ale zachęcam gorąco do jej przygotowania. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz
Book of spellsrównież ugotowane) 3 jajka 200 ml oleju 200g cukru (u mnie cukier z agawy ) 175g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej/mlecznej czekolady 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka 1 łyżeczka miodu W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Natomiast puree z buraków, jajka(...)tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta. Kakao (zmieliłam ziarna) oraz bio cukier z agawy użyty w przepisie pochodzą ze sklepu Yerba MaTe24 . Inspiracja z blogu: Moje Wypieki
Di gotujełyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone o smaku czekoladowym Polewa: 130 g gorzkiej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: cukrowe(...)grudek. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały kremem czekoladowy. Na koniec na górze od środka rozprowadzamy polewę, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypać żółtymi gwiazdkami
Ciastka - domowe słodkościczekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą(...)chłodne miejsce. Przechodzimy do robienia polewy. Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką. Niewykorzystaną część polewy można zamrozić. Do dekoracji wykorzystałam kratki czekoladowe i własnoręcznie wykonane cukrowe różyczki. Smacznego
DominikaDolciPrzepis na przepyszne ciasto dla dorosłych . Pijana Śliwka w czekoladzie to mocno czekoladowy wypiek z dużą ilością alkoholu . Ciasto jest mięciutkie, puszyste i kremowe. Na czekoladowym biszkopcie przełożonym kremem z nutelli wzbogaconym śliwkami kalifornijskimi nasączonymi rumem. Całość udekorowana polewą czekoladową i suszonymi śliwkami maźniętymi kleksami z białej czekolady. Ciasto jest obłędne w smaku, a inspiracją do jego zrobienia były(...)piekarnika zanim wystygnie, to jest ryzyko, że się troszkę w środku zapadnie. Przekrajamy biszkopt na dwa blaty. 3. Krem czekoladowy. Do misy miksera przekładamy 250 g miękkiego masła i miksujemy na puszysto. Dodajemy 400 g kremu czekoladowego typu nutella, 130 g zimnego serka mascarpone i miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy śliwki kalifornijskie wcześniej namoczone
RITA food channelszklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem(...)dwie części . Dół umieszczamy w formie, wykładamy połowę kremu ajerkoniakowego, na niego górną część ciasta czekoladowego, a na wierzch pozostały krem. Umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch
Słodka Stronadekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje. W ramach imienin częstuję więc ciastem porzeczkowo-czekoladowym: prostym, a jednocześnie wykwintnym. Czekoladowe ciasto z kremem porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 ml mocnej kawy, ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g kakao 145 g kwaśnej śmietany(...)pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 30 g masła dekoracja: 200 g czerwonej porzeczki 1 białko 100 g drobnego cukru Masło rozpuścić, dodać przesiane kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA . Przepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle nie mam czasu(...)kokosowe z malinami bez miksera” bije jak na razie wcześniejsze moje ciasta bez miksera na głowę, głównie ze względu na wilgotny kokos, obłędną polewę czkoladową i połączenie malin z czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! The post Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamielonych pistacji ( te kupiłam gotowe ) Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 100 g cukru brązowego 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru 4 jaja 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej bardzo drobno bądź zblendowanej na gruby piasek) Polewa 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżki masła łyżka mleka opcjonalnie + jagły z truskawkami Posiekaj drobno czekoladę(...)minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. Chłodny wstaw do lodówki. Przygotuj polewę. Do garnuszka włóż wszystkie składniki za wyjątkiem jagły i na malutkim ogniu rozpuść do powstania pięknej, pachnącej i błyszczącej polewy czekoladowej. Gwarantuję ,że obliżesz nie tyko łyżkę. Rozprowadź polewę po wierzchu, posyp szybko aksamitną ekspandowaną jagłą z miodem i truskawkami. Pycha
Z Kuchni Do Kuchnidostać w sklepach i jednorazowa ich konsumpcja nie powinna oznaczać jakichś wielkich konsekwencji dla naszego zdrowia. Jeśli skusilibyście się na owoce , to dobrym pomysłem jest ich obtoczenie w polewie czekoladowej, tak jak tutaj: Truskawki w polewie Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego, czyli keto truskawki w polewie w dwóch wersjach kolorystycznych zdobędą uznanie każdego łasucha. Zwłaszcza, że w tej wersji(...)owoców , w tym cząstek jabłek , mandarynek , pomarańczy czy bananów (jeśli przyzwalacie sobie na ich konsumpcję). Jednak na Keto Walentynki najlepiej sprawdzą się właśnie truskawki . 🙂 Dobrą alternatywą będzie przygotowanie fondue czekoladowego, podczas którego macza się owoce w sosie czekoladowym. Jest to w dodatku deser do dzielenia się między sobą, co zdecydowanie zbliża uczestników walentynkowego posiłku :). Warunkiem jest użycie niskowęglowodanowej czekolady . Jeśli
Modern Cave Girl