Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa(...)łyżki cukru waniliowego Delecta 1/2 szkl cukru kryształu 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego!) 350g miękkiego masła Polewa: 1 czekolada mleczna 1/2 czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% Dekoracja Delecta: Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać
Smakołyki AsiKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)zrobić na parze; masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaWszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka napój jest pełen zdrowia, za sprawą(...)wrzący. Ściągam z ognia, wyławiam laskę wanilii i dokładnie mieszam. Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam w garnku i gotuję 2 minuty aż sos zgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy. Wierzch polewam jeszcze łyżką sosu czekoladowego i dekoruję pokruszonymi pierniczkami. Podaję od razu! Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajaczekolady :) Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku :) A najlepsze jeszcze ciepłe ;) Składniki na okrągłą blachę 24 cm: * 150 g mlecznej czekolady * 150 g masła * 1 szklanka mleka * 1 i 1/2 szklanki cukru * 3 szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 100 g mlecznej czekolady(...)cukru. dodać wystudzoną masę czekoladową, wymieszać. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Kawałki masła i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać przestudzone ciasto. Wpis
Zrób to smacznieciasto to czysta improwizacja, ale bardzo udana!. Fakt, ciasto wygląda rewelacyjnie, ale też jest bardzo smaczne. Wreszcie się zmobilizowałam i napisałam przepis na to Ciasto czekoladowe z mascarpone , polewą czekoladową i truskawkami. Można się pokusić i zrobić to ciasto na długi świąteczny weekend sierpniowy. Truskawki można zastąpić np. brzoskwiniami, czy morelami, chociaż truskawki też można jeszcze kupić co prawda drożej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzynki, skórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka 15 dag cukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia(...)minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając do czasu, gdy polewa się zagotuje. Jeśli jej konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie wody i jeszcze raz zagotowujemy
Smakowy Rajodstawić do lekkiego przestudzenia. Wydrążyć pestki i miękki miąższ, pozostałą część dokładnie zmiksować, używam ręczny blender. Dynie hokkaido możemy blendować razem ze skórką. Z pozostałych skórkę usuwamy. Ciastka czekoladowe dokładnie rozdrobnić, dodać do nich stopione masło i wymieszać. Gotową masą wykleić spód i boki tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). W misie miksera umieścić odważoną, dokładnie zblendowaną dynię, dodać(...)Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej słodzonych stewią) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - płatki migdałów (nie trzeba) W 2 kubeczkach roztopić połamane na mniejsze kawałki czekolady z dodatkiem
Smaczne ZdroweWiele osób uważa, że babki są suche i nudne. Ta będzie zaskoczeniem. Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką będzie świetna do codziennej kawy, jak również zachwyci gości oraz rodzinę na Wielkanocne Święta. Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe ciasto z polewą, to jest ona dla Was. Ja zwariowałam na punkcie tego wypieku. Jest intensywny, aksamitny, bardzo mokry, a kwaśna śmietana przełamuje słodycz(...)czasie zostawiamy na 10 minut ciasto w wyłączonym piekarniku, a następnie lekko uchylamy i pozostawiamy kolejne 10 minut. Potem wyjmujemy ciasto i wykładamy je z formy. Warto polać je polewą czekoladową: śmietankę podgrzewamy (nie może się zagotować), czekoladę drobno siekamy – zalewamy gorącą kremówką, dodajemy miód – czekamy przez pół minuty i mieszamy do połączenia. Wpis zawiera lokowanie kawy
Poezja smakusernik nie jest puszysty i delikatny. Jest kremowy i ciężki. Mimo tego, że lubię delikatniejsze serniki, ten mnie zachwycił. Kremowo czekoladowy smak sernika w połączeniu z miękką polewą czekoladową i orzeszkami..... poezja. Chwilami przypomina mi w smaku Ferrero Rocher. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać co myślicie. Ciekawa jestem czy i Wam posmakuje. Składniki: Spód(...)przygotować polewę. Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać żeby nie zagotować. Po ściągnięciu z gazu mieszać polewę jeszcze przez chwilę, żeby nie była zbyt ciepła. Następnie wylać na sernik. Polewa nie będzie całkiem zastygnięta i twarda. Będzie miękka jak gęsty sos czekoladowy. Wydaje
Agusiowe smakołykipyszne, rozpływające się owoce, które idealnie komponują się ze szczyptą cynamonu, czy lodami! Czas przygotowania: 5 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 4 Składniki: 4 banany Szczypta cynamonu Polewa czekoladowa Lody waniliowe Banany układamy na grillu i zostawiamy, aż skórka całkowicie sczernieje. Czas pieczenia zależy od stopnia rozgrzania grilla. Następnie skórkę banana rozcinamy a ciepłe owoce posypujemy cynamonem(...)polewamy odrobiną sosu czekoladowego. Podajemy najlepiej z lodami waniliowymi. Banany można również wyjąć ze skórek i bezpośrednio ułożyć na talerzu. Smacznego
Kolizje Smakówbezglutenowej -40g skrobi z tapioki (lub kukurydzianej/ziemniaczanej) Krem z batatów -350-400g batatów (jeden duży) -70g moreli niesiarkowanych (lub daktyli) -2 duże łyżki masła orzechowego Polewa morelowo- czekoladowa -50g moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie i fistaszki(...)masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ulubioną herbatką Richmont, posmarować go kremem z batata i przykryć kolejnym blatem. Powtórzyć te czynności jeszcze 4 razy, górnego ostatniego biszkoptu nie nasączać. POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę moczyć w ¼ szkl. wody
Candy Pandaspodczas „normalizacji nazewnictwa” Wypiek Z Kremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się(...)łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny aromat pomarańczowy dżem wiśniowy. polewa: 0,5 kostki margaryny 4 łyżki śmietany kwaśnej łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec mieszkamy mąkę z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodziewysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą czekoladową albo cukrem pudrem Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki(...)odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią muffinki. Smacznego życzy Aga Muffinki czekoladowe z budyniem Inspiracja pochodzi z bloga inwencjasmaku.blog.pl
Kocham Czekoladębudyń waniliowy 2 łyżki mąki - u mnie pszenna warmińska MŁYNOMAG 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników petit beurre CUKRY NYSKIE polewa czekoladowa na wierzch wiórki czekoladowe- u mnie w 3 smakach Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony(...)tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie polewamy polewą, posypujemy wiórkami czekoladowymi
Z Majeczką w kuchni