warto wcześniej samą masę również zmiksować). 2/3 słonecznika dodajemy do powstałej masy i mieszamy do wymieszania składników. Na dolną część ciasta wykładamy powstały krem i przykrywamy górną częścią. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy pozostałą częścią słonecznika. Umieszczamy w lodówce
Słodka Stronawódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki - bez mleka, wtedy oczywiście posmak alkoholu jest głębszy). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce minimum 2 h. Moje posty
Słodka Stronadżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem. 50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie.. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą polewamy czekoladą górę ciasta. Moje posty
Słodka Stronaoraz serek homogenizowany i budyń czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym
Słodki Zakąteksernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku. Sernik z Orzechami - Składniki: 1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego 200 g masła 250 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy odrobina aromatu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 60 g czekolady
Słodka Stronakoniec października proponuję Wam podwójnie czekoladowe ciasto z delikatną nutą kawy i frużeliny owocowej. Bogate w swej dystyngowanej, deserowej słodyczy gorzkiej czekolady, zamknięte w mocnoczekoladowym biszkopcie. Przeniknięte kawowymi akordami ciasto w owocowym akompaniamencie cudownie sprawdzi się na specjalne okazje. Polecam dla wyjątkowych Czekoladoholików ;) Mniejsza blaszka 22 x25 cm Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów ( u mnie robione z poprzedniego biszkopta) polewa czekoladowa pokruszone biszkopty lub herbatniki WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie kawowe masa owocowa blat biszkoptowy + nasączenie kawowe masa czekoladowa biszkopty polewa (na biszkopty) + okruszki biszkoptowe Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height
Domowe ciastauchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystygnięcia. Wierzch: Masło roztopić i dodać do niego posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć róg i udekorować ciasto czekoladowymi paseczkami. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Opowieści z piekarnikaserka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziałania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie! Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka(...)Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i masło. CAŁOŚĆ: Tortownicę wykładamy folią spożywczą , wkładamy 1 blat. Smarujemy po całości frużeliną z czarnej porzeczki. Polewamy połową kremu czekoladowego Przykrywamy kolejnym blatem , smarujmy frużeliną , polewamy kremem. Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki conajmniej na 4 godziny. GANACHE: Śmietanę podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie
Ostra na Słodkoformy wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy czynność dwukrotnie do wyczerpania składników. Całość przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie
Słodka Stronawczesniej przygotowany piernikowo-czekoladowy spód. Wygładzamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 - 60 minut. Po wystudzeniu możemy ozdobić ciasto polewą czekoladową. Ja polewę pomijam, bo nie lubię bardzo słodkich ciast
Walijskie PichceniePiernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą(...)dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej. Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający. Składniki: 120 g masła 1/3 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenyPiernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą(...)dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej. Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający. Składniki: 120 g masła 1/3 szklanki cukru
Kuchnia MagdaLenyDodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto po upieczeniu powinno trochę odchodzić od brzegów, wyjmujemy z blaszki Na blaszkę(...)Przycinamy dzióbek i sprawdzamy na boku czy mamy odpowiednią grubość wyciskanego paska ( ok 0,5 cm grubość) Robimy proste linie z białej czekolady w równych odstępach. Przejeżdżamy wykałaczką przez czekoladową polewę zanim się nie zetnie. I gotowe.! Ta prosta dekoracja wygląda naprawdę efektownie . Smacznego
Pysznosci Babci Basi