polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:130/582)

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 143

mąki pszennej 100g cukru 100 ml wody 50 ml oliwy 1 banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy(...)przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 15 minut w 180 stopniach.  Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik

Di gotuje
Budyniowe naleśniki z twarożkiem i malinami 193

budyniowy miksujemy z jajkiem i mlekiem. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni.  dodatki twarożek grani konfitura z dzikiej róży maliny mrożone/świeże  wiórki kokosowe płatki migdałowe  polewa czekoladowa* *u mnie niewielka ilość mleka ze słodzidłem i kakao, ale może też być rozpuszczona gorzka czekolada Na każdym naleśniku rozsmarowuję niewielką ilość dżemu, dodaję twarożek, słodzidło i maliny, podgrzewam(...)patelni i układam w kopertę. Polewam sosem czekoladowym, posypuję wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i podaję z malinami. Pychotka 3x!!!    Smacznego! 🌸 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 229

jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej. Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm. - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 2 szklanki marchewki utartej na drobnych(...)wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę i sól

kawawszklance
Migdałowy miodownik 80

łyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa z kaszy manny: 1 / 2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 100 g mielonych migdałów 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 słoiczki kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) – 600-800 g płatki lub słupki migdałów do dekoracji (adsbygoogle(...)doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. Odstawić do wystygnięcia. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię, uprażyć na małym ogniu, przestudzić. Migdałowy miodownik odwinąć z folii spożywczej, polać czekoladową polewą i ozdobić płatkami lub słupkami migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Migdałowy miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 180

łyżek cukru pudru odrobina rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Syrop do nasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka(...)przykrywamy drugim blatem. Glazurowanie ciasta: Czekoladę (pokruszoną) i śmietankę umieszczamy w małym rondlu i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu. Cały czas mieszamy aż masa będzie gładka. Czekoladowym ganache polewamy Amandine. Na koniec kroimy ciasto na kwadraty i ozdabiamy bitą śmietaną. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Rumunię, poszukajcie cukierni i spróbujcie go koniecznie na miejscu. Oto nasze Amandine z Sighișoary. Amandine

Korniszonki
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 130

łyżek cukru pudru odrobina rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Syrop do nasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka(...)przykrywamy drugim blatem. Glazurowanie ciasta: Czekoladę (pokruszoną) i śmietankę umieszczamy w małym rondlu i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu. Cały czas mieszamy aż masa będzie gładka. Czekoladowym ganache polewamy Amandine. Na koniec kroimy ciasto na kwadraty i ozdabiamy bitą śmietaną. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Rumunię, poszukajcie cukierni i spróbujcie go koniecznie na miejscu. Oto nasze Amandine z Sighișoary. Amandine

Gotujemy i jemy
Kostka kokosowa 169

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.  Ciasto wystudzić.  Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru 5-6 łyżek kakao Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.  Wystudzone ciasto pokroić

Kuchnia smaków
Kostka kokosowa 187

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce.  Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.  Ciasto wystudzić.  Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru 5-6 łyżek kakao Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy.  Wystudzone ciasto pokroić

Kuchnia smaków
Torcik z masą z kaszy manny 304

kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie oraz alkohol, dokładnie mieszamy. Wlewamy płynny deser do formy wyłożonej herbatnikami. Przykrywamy drugą warstwą ciasteczek. Smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy migdałami i suszoną żurawiną, a gdy torcik ostygnie, wkładamy do lodówki, a następnie kroimy na kawałki.   W wodzie moczymy żelatynę, aż napęcznieje. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WuZetka 167

łyżka żelatyny - ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy. No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej

mojewypiekiinietylko
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 908

polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki  Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem(...)masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi.       Moje

Słodka Strona
Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 316

łyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka sok z cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka miodu lub golden syrup 2 łaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła w temperaturze pokojowej Sposób wykonania: Spód(...)wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Polewa czekoladowo-kawowa. To jest jedna z moich ulubionych. Kremówkę wlałam do rondelka wsypałam kawę i wlałam golden syrup, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam czekoladę pokrojoną

Blondynka Gotuje
Ciasto "Bounty" 464

Ciasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia. Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty". Ciasto "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania