mąki pszennej 100g cukru 100 ml wody 50 ml oliwy 1 banan (dojrzały) 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy(...)przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posmarować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym Zentis .) Inspiracja z tej strony - klik
Di gotujebudyniowy miksujemy z jajkiem i mlekiem. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. dodatki twarożek grani konfitura z dzikiej róży maliny mrożone/świeże wiórki kokosowe płatki migdałowe polewa czekoladowa* *u mnie niewielka ilość mleka ze słodzidłem i kakao, ale może też być rozpuszczona gorzka czekolada Na każdym naleśniku rozsmarowuję niewielką ilość dżemu, dodaję twarożek, słodzidło i maliny, podgrzewam(...)patelni i układam w kopertę. Polewam sosem czekoladowym, posypuję wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i podaję z malinami. Pychotka 3x!!! Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliejest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej. Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm. - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mąki - 2 szklanki marchewki utartej na drobnych(...)wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - szczypta soli Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę i sól
kawawszklancełyżki miodu 2 łyżeczki sody Masa z kaszy manny: 1 / 2 l mleka 4 łyżki kaszy manny 100 g mielonych migdałów 250 g margaryny 3 / 4 szklanki cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 słoiczki kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) – 600-800 g płatki lub słupki migdałów do dekoracji (adsbygoogle(...)doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. Odstawić do wystygnięcia. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię, uprażyć na małym ogniu, przestudzić. Migdałowy miodownik odwinąć z folii spożywczej, polać czekoladową polewą i ozdobić płatkami lub słupkami migdałów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Migdałowy miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyłyżek cukru pudru odrobina rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Syrop do nasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka(...)przykrywamy drugim blatem. Glazurowanie ciasta: Czekoladę (pokruszoną) i śmietankę umieszczamy w małym rondlu i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu. Cały czas mieszamy aż masa będzie gładka. Czekoladowym ganache polewamy Amandine. Na koniec kroimy ciasto na kwadraty i ozdabiamy bitą śmietaną. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Rumunię, poszukajcie cukierni i spróbujcie go koniecznie na miejscu. Oto nasze Amandine z Sighișoary. Amandine
Korniszonkiłyżek cukru pudru odrobina rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Syrop do nasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka(...)przykrywamy drugim blatem. Glazurowanie ciasta: Czekoladę (pokruszoną) i śmietankę umieszczamy w małym rondlu i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu. Cały czas mieszamy aż masa będzie gładka. Czekoladowym ganache polewamy Amandine. Na koniec kroimy ciasto na kwadraty i ozdabiamy bitą śmietaną. Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Rumunię, poszukajcie cukierni i spróbujcie go koniecznie na miejscu. Oto nasze Amandine z Sighișoary. Amandine
Gotujemy i jemyBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić. Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru 5-6 łyżek kakao Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto pokroić
Kuchnia smakówBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić. Polewa czekoladowa: 200 gram masła 1,5 szklanki gęstej śmietany 18% 13 łyżek cukru 5-6 łyżek kakao Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto pokroić
Kuchnia smakówkakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie oraz alkohol, dokładnie mieszamy. Wlewamy płynny deser do formy wyłożonej herbatnikami. Przykrywamy drugą warstwą ciasteczek. Smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy migdałami i suszoną żurawiną, a gdy torcik ostygnie, wkładamy do lodówki, a następnie kroimy na kawałki. W wodzie moczymy żelatynę, aż napęcznieje. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka żelatyny - ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy. No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej
mojewypiekiinietylkopolowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem(...)masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje
Słodka Stronałyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka sok z cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka miodu lub golden syrup 2 łaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła w temperaturze pokojowej Sposób wykonania: Spód(...)wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Polewa czekoladowo-kawowa. To jest jedna z moich ulubionych. Kremówkę wlałam do rondelka wsypałam kawę i wlałam golden syrup, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam rondelek z ognia i wrzuciłam czekoladę pokrojoną
Blondynka GotujeCiasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia. Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty". Ciasto "Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek
Słodka Strona