przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi co do ortografii - śmietana, ser, polewa się warzą czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się(...)jedynie zwarzą :) No dobra... polewa się zwarzyła i co dalej? Broń Boże nie wylewać! Nic nie jest jeszcze stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta, grudkowata papka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać
Jedzeniomaniaulubiona baza do babki, plus kilka dodatków. Tym razem czekolada, kakao i pomarańcza. W efekcie mam pyszną, wilgotną i aromatyczną babkę czekoladową z pomarańczą. Zrobiłam też polewę czekoladową, żeby dopełnić całości, ale babkę wystarczy posypać cukrem pudrem i też będzie super. Składniki: 250 g. masła, lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Agusiowe smakołykinakładany łyżką w postaci małych kopczyków (jak na filmie). Chciałam, by moje ciasto ,,Rocher" przypominało wyglądem popularne czekoladki, dlatego drugi blat biszkoptu pokruszyłam na wierzch, posypałam orzechami i oblałam polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zostawcie blat w całości, oblejcie polewą i posypcie orzechami. Możecie też udekorować ciasto pralinkami. Ciasto ,,Rocher" to naprawdę przepyszny wypiek dla wielbicieli bardzo słodkich, warstwowych ciast(...)śmietanki 36%, cukier puder do smaku (warto nie dodawać za dużo, ponieważ krem czekoladowy jest słodki), na krem czekoladowy: 400 g mascarpone, 100 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 350 g Nutelli, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych na polewę: 100 g śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo orzechy laskowe do posypania ciasta Przygotować biszkopt: Jajka ubić z cukrem
Lekcje w kuchniCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych(...)śliwki znalazły się pod wodą. Odstawiamy na około 1-2 godz. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy niezbyt dokładnie (nie musi być to gładka masa). Śliwki wykładamy na chrupkę czekoladową. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych(...)śliwki znalazły się pod wodą. Odstawiamy na około 1-2 godz. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy niezbyt dokładnie (nie musi być to gładka masa). Śliwki wykładamy na chrupkę czekoladową. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary
Kuchnia MagdaLenypieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy(...)profesjonalnie i estetycznie!). Biszkopt nasączamy. POLEWA: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich elementów w jedną całość. Wylewamy polewę na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godz.! Czekając aż ciasto stężeje, możemy przygotować… CZEKOLADOWE ZDOBIENIA: Z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, robimy na papierze
Domowe Tortyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda za oknem szaro-bura więc na osłodę dnia powstały czekoladowe muffiny z wiśniami i polewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Szczypta soli 2-3 łyżki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego) 1/3 szklanki oleju 50g startej gorzkiej czekolady(...)polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć po 1-2 wisienki. Piec w 180stopniach przez ok. 15 minut. Porcja na 12 sztuk Polewa: Czekoladę rozpuścić
W garach u Gosiciasto jest przez to wyjątkowo delikatne i zyskuje dodatkowo migdałowy aromat 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao) 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Babka czekoladowa – jak to zrobić? Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy(...)polewy. Zagotowujemy śmietanę kremówki i zalewamy nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. mieszamy, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia. Po upieczeniu przekładamy babkę czekoladową na kratkę i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą. Babkę najłatwiej pokroić, kiedy jest już zupełnie zimna. Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :) Smacznego
Ciastkozercykąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę w 4 łyżka masła. Gdy się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę masła i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła i do otrzymania aksamitnej i błyszczącej polewy czekoladowej. Odstawiamy na chwilę. Robimy karmel – na suchą, teflonową patelnię wysypujemy równomierną warstwę cukru i wlewamy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu, okrężnymi ruchami patelni(...)łyżkę i mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia. Dekorujemy babeczki – na wierzch układamy po kilka sztuk orzeszków arachidowych, polewamy obficie sosem karmelowym oraz czekoladowym. Tak udekorowane babeczki wstawiamy do lodówki do schłodzenia, minimum na 2 godziny. Po tym czasie zajadamy. Powrót na górę
Smaczna Stronawierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać polewę odrazu polewać. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin
Kubki smakugazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek M (temp. pokojowa) niepełna szklanka cukru 125 g masła 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Do dekoracji (propozycja): polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe kropelki Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę – u mnie keksówka kwasoodporna Korzeniewscy (góra(...)mnie około 1 h. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto należy obserwować. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z foremki i dekorujemy polewą z mlecznej czekolady. Dodatkowo można posypać polewę czekoladowymi kropelkami. S macznego The post Ciasto waniliowe na wodzie gazowanej first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiwafelkami: 4 wafelki Lusette (200 g) 1/2 szkl mleka 100 g mleka w proszku 300 g serka homogenizowanego waniliowego 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl śmietany 30% proszek czekoladowy: 4 kostki czekolady 1 łyżka kakao Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej(...)powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone w mleku wafelki. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby masa zgęstniała. proszek czekoladowy: 4 Kostki czekolady ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 1 łyżka kakao. polewa: Czekoladę rozpuszczamy z lekko podgrzanej śmietanie. Wykonanie: Biszkopt przecinamy na 3 blaty. Pierwszy blat posypujemy proszkiem czekoladowym, nakładamy część masy
Bon appetit mon amiebabka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy(...)ciasto całkowicie wystygnie, szykujemy lukier. W szklance mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinie być gęsty, jeśli będzie za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy babkę
Kulinarne przygody GatityPyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi oraz kawałkami czekolady. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, bez użycia miksera - wystarczy wymiesza suche składniki z mokrymi. Słodkości nadają mu kawałki czekolady i orzechy laskowe, ale opcjonalnie można dodać nieco miodu. Zamiast takiej czekoladowej kruszonki można też przygotować polewę czekoladową, albo wrzucić orzechy
Healthy food explorerjednolity krem. Gotowy wykładamy na ciasto i przykrywamy czwartym blatem. Na cieście kładziemy deseczkę i delikatnie obciążamy np. garnkiem. Pozostawiamy (najlepiej w chłodnej spiżarce) do następnego dnia. Następnie polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. polewą przepis tutaj . Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem aby zmiękło i smaki się „przegryzły
Domowy Smak JedzeniaPyszny,słodki serniczek,szybki do zrobienia,z dużą ilością czekolady,kremowy środek i pyszna czekoladowa polewa,do tego spód z czekoladowych ciasteczek-polecam gorąco do kawki
Swojskie jedzonkobyć zdrowo, smacznie i bez cukru Takie desery jak ten to ja mogę w sumie jeść codziennie! Delikatny, zdrowy, jogurtowy z ananasem….Do tego „czekoladowy” spód i lekko grzeszna polewa – pychotka! Jagielniczek jogurtowy z ananasem Jagielniczek jogurtowy z ananasem Składniki: SPÓD: 2 łyżki płatków żytnich ( lub innych) 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g migdałów(...)wodzie żelatynę, dokładnie zmiksować. Do tortownicy na spód wyłożyć kawałki ananasa i zalać masą z kaszy. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje. Jagielniczek można wzbogacić o polewę czekoladową – moja propozycja: 2 łyżki masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka mleka Do rozpuszczonego gorącego masła dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto. Smacznego! Filmik
Mój pomysł naczekolady karmelowej. Przygotowanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję czekolady podzielone w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę. Biszkopty zanurzam w przygotowanej polewie czekoladowej, odkładam na talerz, aby polewa zastygła. Śmietanę ubijam z fixem oraz cukrami. Układam warstwy deseru: biszkopty, bita śmietana, biszkopty, pozostała bita śmietana. Całość posypuję kawą rozpuszczalną lub kakao i chłodzę w lodówce
JejKuchniaCiasto - Sernik Cytrynowy na ciasteczkowym spodzie, w polewie czekoladowej. Robi się go szybko a smakuje idealnie. Polecam :) SKŁADNIKI na 12 porcji: Spód 150 g,ciastek czekoladowych 4 łyżki masła roztopionego Polewa 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady Ciasto 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru Sok z 1 cytryny 1 /2 szklanki rodzynek
Gotowanie Patkiłączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji
JejKuchnia