Gorące zdejmuję z blachy i układam na talerzu, gdyż jak wystygnął mogą się rozkruszyć w palcach. Część ciasteczek zanurzałam w gorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała
Ciasteczkowy Potwórwyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie
Świat Ciastapieczenia układamy pierwszy wafel i smarujemy masą serową przykrywamy następnym waflem, postępujemy także z wszystkimi pozostałymi waflami. Studzimy w lodówce przez ok. 6 godzin. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową ( ja nie miałem składników do przygotowania polewy, dlatego po prostu posypałem ciasto kakao i cukrem pudrem) Smacznego
Kuchnia Łukasza400g mąki pszennej pół szklanki cukru 200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis: Do miski przesiać mąkę, dodać zimne posiekane masło, cukier, śmietanę, sól i wiórki kokosowe.Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć(...)podgrzać w mikrofali, aż do uzyskania płynnej konsystencji, wyłożyć na wystudzony spód i pozostawić do ostygnięcia, Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, gotową polewą pokryć ciasto, Mazurka udekorować bakaliami. Artykuł Mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxzagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy. Do powstałej masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą(...)Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia. Biała polewa: w rondelku zagotowujemy kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik
Smak mojej kuchnimasło orzechowe – 300 g * krem czekoladowy typu nutella – 300 g * dżem wiśniowy – ok. 200 g ( słoik ) * mleko – 4 łyżki * cukier puder – 4 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g + wiśnie ( mogą być mrożone ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki powinny postać wcześniej w ciepłym miejscu! POLEWA: Gotujemy mleko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy(...)pieczenia, układamy warstwę krakersów, smarujemy kremem czekoladowym. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, smarujemy masłem orzechowym. Przykrywamy kolejną warstw krakersów, smarujemy dżemem wiśniowym. Dociskamy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i dokładnie smarujemy polewą czekoladową z wiśniami. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkomąką pszenna. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów 25 g masła Dodatkowo: powidła ze śliwek włoskie orzechy Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając(...)pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce. Po czterech dniach piernik rozwijamy i przekładamy: jedną warstwę powidłami, a drugą kremem czekoladowym. Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy. Dzień przed Wigilią szykujemy polewę. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy
Kulinarne przygody Gatityjeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;) Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też(...)wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto. Polewa 7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i posypujemy po wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Gotowanie...to proste !suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkicukru 30 g cukru z wanilią 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka kakao 100 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy 70% do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa, kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą, odstawiam na bok do napęcznienia. Czekoladę drobno siekam ostrym nożem. W garnuszku podgrzewam śmietankę wraz z mlekiem(...)żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia. Wlewam do pucharków, ozdobnych kieliszków, szklanek czy filiżanek, studzę. Zimne wkładam do lodówki, by stężały. Deser podaję udekorowany dowolnym musem owocowym i/lub owocami, kroplami polewy roztopionej czekolady. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisuchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy. By Magdalena beta calories 79 fat 0g protein 1g carbs 20g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiGanache jest to polewa czekoladowa, a także krem pochodząca z Francji. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma różne zastosowania. Na przepis natrafiłam przypadkowo szukając inspiracji do tortu na moje 30-te urodziny. Robi się ją z dwóch składników, ale modyfikacji podstawowego przepisu jest dużo więcej. Z Ganache można przyrządzić również trufle czy wykorzystać do przełożenia tortu, zastosowań jest(...)ognia i dodać czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa
Delusional Trinewystudzić, pokroić w dowolnej wielkości kostki. Następnie zanurzyć w polewie czekoladowej aż ciasto nasączy się nią. Po wyjęciu obsypać wiórkami kokosowymi. Najlepszym sposobem jest wsypanie wiórków do miseczki i obtaczanie dokładnie i ze wszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce(...)pszenną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w zależności od wielkości formy). Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przepisy na polewy do ciast Polewa z czekolady 200 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, deserowa - nie może być nadziewana) rozpuścić w 100 ml podgrzanej dość mocno śmietany kremówki. Polewa kakaowa 150 g masła
Codzienna kuchnia niecodziennaKrem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata 1 czubata łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę(...)zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Gotową polewę rozprowadzić na torciku, gdy zastygnie udekorować pozostałym kremem i powciskać kokosowe pralinki, schłodzić solidnie w lodówce. Podawać. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonjego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany 30% Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce
Domowa cukiernia Ewy