garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się ją łatwiej rozprowadzać po cieście. Na koniec posypać kokosem i posypką, lub udekorować wedle uznania. Ciasto trzymać
Passions hobbies lifeczas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić i połączyć delikatnie z żółtkami .Mąkę ,proszek i kakao ,przesiać i dodawać do masy żółtkowej. Białka ubić z drugą połową cukru i delikatnie wmieszać do masy czekoladowej . Tortownicę z kulkami wyjąć z lodówki i zalać masą czekoladową . Piec(...)stopniach przez około 30 minut. Ciasto po przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mleko ,masło i cukier włożyć do małego rondelka ,doprowadzić do zagotowania na małym ogniu ciągle mieszając.Gorącą polewą polać ciasto. Przepis z bloga : Mniam Mniam
Ladylaura.czekoladową i piernikowymi pralinkami. 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g miodu prawdziwego 50 g masła 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masy marcepanowej 300 g powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA(...)który przedstawia filmik ;) Przepis bierze udział w akcji #beko #ciastojakzobrazka Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżemy , marcepan , maślanka , miód , polewa
https:KKuchniaMniamszklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody – szczypta soli polewa czekoladowa: – 25 g gorzkiej czekolady bez glutenu – 8 łyżek mleka roślinnego lub krowiego bez laktozy – ok. 7-8 garść śliwek np. węgierek świeżych lub mrożonych Przygotowanie: W kąpieli(...)kratce. W tym czasie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie gładka masa. Polewą polać ostudzone już ciasto. Artykuł Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone(...)herbata z ewentualnym dodatkiem dwóch łyżek rumu(na szklankę). Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! POLEWA: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody DODATKOWO: kolorowa posypka Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą
Domowe Tortyłyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody 1 szklanka jogurtu greckiego ¾ szklanki dżemu pomarańczowego 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka groszków czekoladowych Dekoracja: Kandyzowane pomarańcze Całe jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną kawę. Dodać jogurt, dżem, delikatnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę(...)płynnymi i wymieszać trzepaczką. Ciasto wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy, odwrócić i polać roztopioną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi pomarańczami. PYSZNE! Zobacz film z tym przepisem! Normal 0 21 false
Gotujemy i jemyBabka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi się naprawdę pyszna. Zapomniałam. Jeszcze odrobinę polewy czekoladowej i ewentualnie skórka starta z cytryny dla przełamania smaku. No i mamy idealne ciasto do popołudniowej kawy. Smaczne, proste, szybkie i o jesiennych smakach. Babka czekoladowo(...)się mikserem). Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem). U mnie polewa to resztki roztopionej, gorzkiej czekolady (ok 20 g ) Babka czekoladowo orzechowa Prosta babka orzechowa Pyszne ciasto na niedzielę Czekolada z orzechami to doskonałe połączenia Ciasto z czekoladą i orzechami Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu
RelaxtimeTorcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków – Dostałam do przetestowania nowe miękkie, karmelki Werther’s Original :) Tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu torcik z polewą karmelową, który wygląda obłędnie. Cukierki świetnie nadają się na polewę karmelową i są bardzo smaczne. Polewa z torciku będzie spływała delikatnie przez dłuższy czas. Ciasto jest mocno czekoladowe, trochę kawowe i waniliowe(...)możemy poukładać inne owoce jagodowe jak maliny, truskawki. Polecam… (przepis autorki) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków Składniki: Ciasto: 150g masła 150g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100ml gorącej wody 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody
Mała Cukierenkamasła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone(...)jeszcze jedną, tym razem pojedynczą warstwę ptasiego mleczka. Boki ciasta lekko dociskamy nadając kształt trójkąta. Z czekolady i śmietanki szykujemy polewę. Śmietankę przelewamy do rondelka, zagotowujemy, odstawiamy z palnika. Dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gotową masą polewamy ciasto (można rozprowadzić szerokim pędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni. Zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin
mojewypiekiinietylkoporzeczką Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami(...)oddaje polewa z kajmaku. Słodkości, które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki
Moje Qulinarianastępnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce. 3. Polewa czekoladowa: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieszklanki śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Polewa: 100 g mlecznej czekolady 30 g masła 5 łyżek mleka Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 opakowanie rogalików 7 days o smaku czekoladowym Biszkopt: Suche produkty (mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady). Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi
VioletoweKucharzenie11pt; so-language: ar-SA } Przyszła pora na ciasta iście świąteczne: ) Dziś pierwszy pomysł na ciacho pełne ulubionych, świątecznych smaków: orzechów, korzennych przypraw i kremowych, jedwabistych konsystencji… Przekładaniec orzechowo- czekoladowy to ciasto , które zrobi wrażenie nie tylko na Waszych gościach, ale i Waszych kubkach smakowych. Coraz bliżej Święta! : ) *Ciasto na blaszkę 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt kakaowy(...)mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. Miksujemy z masłem i margaryną ( samo masło da "za twardy" krem) Dodatkowo : polewa WYKONANIE: ciasto orzechowe krem waniliowy ciasto czekoladowe polewa Najlepsze kolejnego dnia ; ) Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif
Domowe ciastaOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)mazy. Jeśli tak jak ja jesteście niecierpliwi i nie chcecie zbyt długo czekać aż czekolada zastygnie, możecie włożyć truskawki na chwilę (!) do zamrażarki. Biszkopty przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch tortu polewamy rozpuszczoną czekoladą i przyczepiamy truskawki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyciastek/herbatników czekoladowych 35 g masła Masa serowa: 800 g serka kremowego twarogowego np. Mój Ulubiony (użyłam mrożonego) 3 łyżki budyniu w proszku o smaku Waniliowym (jeśli twaróg jest bardzo rzadki po rozmrożeniu to możemy dodać jeszcze 1/2 łyżki budyniu) 160 g cukru razem z 1 paczką cukru waniliowego 3 jajka kl. L Polewa: niecałe 20 g masła(...)rusztem z sernikiem) Sernik pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 60-70 min. Wystudzony chowamy na noc do lodówki. Polewa 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy sernik, a brzegi obsypujemy krokantem lub po prostu orzechami
Gotowanie...to proste !