polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:160/582)

KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 187

dodajemy ją do mascarpone i delikatnie mieszamy. Wykładamy na czekoladowy biszkopt konfiturę owocową, np.wiśniową (ja pominęłam), na niej rozsmarowujemy masę kawową i odstawiamy do lodówki, na ok.1h. Polewa czekoladowa: - 200ml kremówki 30% - 2 łyżki masła - 200g czekolady deserowej Śmietanę ubić na sztywno, następnie zagotować w rondelku. Odstawić z palnika, dodać masło, wymieszać. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę

Smaczne Zdrowe
Sernik Szachownica 191

serową. 6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy. Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min. Polewa Czekoladowa: 200 gr deserowej czekolady 50 gr masła Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy ja i polewamy sernik. Możemy go obsypać wiórkami kokosowymi

Gotowanie...to proste !
Cake pops z pijanych śliwek suszonych- Walentynki 154

łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka kakao Dowolna posypka deserowa Wykonanie: Śliwki nakłuć w kilku miejscach, zalać rumem i pozostawić na kilka godzin. W między czasie przygotować polewę czekoladową: margarynę roztopić z cukrem, dodać śmietaną, kakao i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Śliwki obtaczać w polewie i posypywać dowolną posypką deserową. Nabijać na ozdobne patyczki. Wstawić

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec na lanym cieście 281

składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać na blachę i dużą stołową łyżką nakladać nadzienie. Piec w 180 stopniach 50 minut. Na wierzchu polukrować bądz polać polewą czekoladową. Pierwsze zdjęcie przedstawia surowe ciasto, drugie po wyjeciu z pieca. Trzecie i czwarte to to samo ciasto z polewą

Lubczyk i Wanilia
Ciasto cytrynowe + film 189

pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. W trakcie pieczenia ciasta, morele drobno kroimy i przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę i kostki czekolady, całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy czekoladą a wierzch posypujemy suszonymi morelami

Smakowite Dania
Piernik Karmi 185

miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać(...)temp 175*c-do suchego patyczka.  Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne

Wanilia i Kardamon
CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM 136

Przed zbliżającym się weekendem wrzucam Wam przepis na pyszne , wilgotne i proste  czekoladowe ciasto. Przepis pochodzi ze starego zeszytu, uwielbiam wracać do takich przepisów - to smaki mojego dzieciństwa. Składniki: 3 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 jajko 1 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 łyżki kakao 3-4 łyżki dżemu ,powideł  1 łyżka cynamonu 1 łyżka(...)Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wsypać do ciasta - chwilę miksować. Gotowe ciasto przełożyć do kwadratowej foremki .  Pieczemy w 180 st.C ok 40-50 min do suchego patyczka. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietany 30% 120 czekolady mlecznej bądź gorzkiej  Śmietanę pogrzać w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do roztopienia.  Gdy polewa jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto Delicja 263

galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa: 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej czekolady Przygotować wszystkie składniki na biszkopt (fot.1) . Obie mąki przesiać do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i razem ze szczyptą soli(...)sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę  (fot.5)  oraz żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę  (fot.6) . Całość ponownie wstawić do lodówki. Teraz czas na polewę. Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Na chwilę zostawić. Następnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Polać równomiernie ciasto. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać

Świat Ciasta
Tort w męskim stylu 213

przestudzony sos czekoladowy. Powinien powstać gładki, lekki krem. Aby uzyskać takie ciemniejsze plamy na posmarowanym torcie zafarbowałam trzy łyżki kremu maślanego barwnikiem czerwonym i 1 łyżką kakao.  Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao  50 g śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny Namoczyć żelatynę w 1 łyżce wody i odstawić aby napęczniała(...)schłodzony tort nałożyć miejscami krem w ciemniejszym kolorze, i używając specjalnej packi rozsmarować z dołu do góry. Ponownie schłodzić a najlepiej włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Ostudzoną polewą oblać tort, zaczynając od środka, aby delikatnie czekolada spływała. Ozdobić według własnego uznania. Oprószyć złotym pyłkiem. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 202

papierem do pieczenia i wlewamy ciasto (po połowie ciasta) . Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 40 min Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone.. Polewa czekoladowa: pól kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek

Księga-Smaku
Babka majonezowa 171

Babka majonezowa to wyjątkowo smaczne ciasto czekoladowe. Może postać nie co dłużej, zachowuje swoją świeżość przez kilka dni , jak się uchowa:) U mnie bardzo szybko zniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu. Składniki 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

gotuj ze mną
Cynamonowe keto pączki (bułeczki) z czekoladą 318

temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Polewa czekoladowa: W miseczce nad garnkiem z wrzątkiem (na małym ogniu) umieszczam masło i połamaną czekoladę. Mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej polewy (doprawiam szczyptą cynamonu). Jeszcze ciepłe pączki polewam czekoladą posypuję skórką pomarańczy. Smacznego

Saganek
Ciasto Milky Way 368

gotową masę mleczną. Natomiast drugą część biszkoptu delikatnie połóż na masie mlecznej. W ostatnim kroku przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką oraz mleczną i masło. Składniki dokładnie rozpuszczamy i mieszamy do całkowitego połączenia się. Polewę delikatnie przestudzamy i następnie polewamy wierzch naszego ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki do przestudzenia. Artykuł Ciasto Milky Way pochodzi z serwisu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik czekoladowy 200

Pyszny sernik czekoladowy to moja dzisiejsz  propozycja na małe co nie co do kawy. Ja postawiła na  wersję najprostszą,  bez spodu i polewy, ale Wy możecie zrobić  spód, polewę, albo jedno i drugie. Składniki: 1 kg twaróg półtłustego 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić i pozostawić do wystudzenia. Po całkowitym ostudzeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Strucla makowo-orzechowa. 222

odkładamy na godzinę do wyrośnięcia (w temp. pokojowej). Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone ciasto studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju      Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i mieszamy do połączenia. Polewą smarujemy zimne ciasto i posypujemy

Rozpustne gotowanie