stopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniastopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniastopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniamąki uniwersalnej otarta skórka z jednej pomarańczy Do przełożenia powidła śliwkowe Polewa 40 g masła 100 g czekolady (może być mleczna lub gorzka) Masło rozpuścić, zdjąć z palinka wsypać pokruszoną czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie wymieszać na jednolity sos czekoladowy Wykonanie W garnku roztopić masło, dodać miód, cukier, melasę, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon(...)Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy i odstawić aby wystygł. Następnie przekroić wzdłuż i posmarować powidłami. Tak przełożony piernik polać polewą czekoladową i udekorować. Powodzenia. Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku, lekko zmodyfikowany
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdeserowej na polewę + 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Białka ubijamy z solą. Gdy są już sztywne, dosypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Przesiewamy do masy na trzy razy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy obtoczone w mące kawałki pokrojonej czekolady ( mogą być również czekoladowe groszki(...)Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy wierzch konfiturą podgrzaną z dwoma łyżkami galaretki ( nie zagotować podgrzewając, bo galaretka się nie zetnie ). Gdy konfitura zastygnie, polewamy całość polewą czekoladową wykonaną z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z dwoma łyżkami śmietanki, lub skondensowanego mleczka do kawy. Gdy zastygnie - możemy rozpocząć degustację. Ciasto nabiera wilgotności na drugi dzień, po nocy
Kronika Piekarnikałyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 5 łyżek syropu z brzoskwiń Polewa: 200g białej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30-36% Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie pół szklanki syropu z brzoskwiń opcjonalnie owoce lub orzeszki do ozdoby wierzchu ciasta(...)kremu energicznie mieszając *** *** Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie *** *** Wykładamy drugą część kremu i całość zakrywamy drugim biszkoptem makowym *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i dokładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników *** *** Płynną czekoladą polewamy ciasto. Możemy je także przyozdobić
Blog z Apetytemtortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie można swobodnie pokroić tort. The post Torcik czekoladowo bezowy z kremem
codojedzeniaCiasto, które wszyscy znają i kochają, tradycyjny murzynek polany polewą czekoladową. Murzynek Składniki: - 250 g margaryny - 2 szklanki cukru - 1 op. cukru waniliowego - 0,5 szklanki mleka - 4 łyżki kakao i 3 łyżeczki na polewę - 4 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszki do pieczenia - 100 g masła - 3 łyżki wody Przygotowanie: W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy(...)większej. Pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach C. Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżki wody gotujemy, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i polewamy murzynek. Życzę smacznego
Kulinarne życiesernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast. Cenowo wychodzi tak samo a wynik jest o wiele lepszy! Wygodniej też się obtaczają, czekolada jest gęsta i strasznie twardnieje a polewa jest fajnie płynna
sierotka maRysia w kuchniMięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g miodu
Ala piecze i gotujedekoracji można użyć polewy i dekoracji mlecznej i białej czekolady Helio . Gdyby naleśniki wystygły, można włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika, wtedy zrobi się nam jeszcze pyszna, czekoladowa polewa
Magiczne Życie Martytortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier(...)przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim. Polewa. Masło rozpuścić
Kulinarny karnet Christopherasmaku – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z owocami. Kto się skusi? Składniki (na 4 porcyjki): 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka) 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego 1 łyżeczka (5 ml) agaru 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy Polewa: 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao(...)miskę z połamaną tabliczką czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gdy czas minie, wyciągamy szklanki z lodówki i wykładamy je do góry dnem na talerzyki. Można sobie pomóc delikatnie nożem. Polewamy polewą czekoladową. I rozpustnie czekoladowa panna cotta jest gotowa Na koniec przybieramy świeżymi lub mrożonymi owocami i gotowe Smacznego! Artykuł Rozpustnie czekoladowa wegańska panna cotta pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plmnie docisnęła- i musiał powstać przekładaniec - taki na lato- jak lody – przyjemnie chłodzący podniebienie i orzeźwiający galaretkowymi warstwami. Masa śmietankowa z mascarpone zabezpieczona żelatyną, więc nie popłynie 😉 No i polewa przykryta odrobiną włoskich orzechów- na pamięć 😊 - żebyśmy nie zapomnieli o upalnych dniach, gdy w grudniu ścisną srogie mrozy. Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jaj 1 szklanka(...)morelowego 2 galaretki truskawkowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia 2 galaretki agrestowe rozrobione na 500 ml gorącej wody- odstawiamy do półstężenia polewa czekoladowa 60 g siekanych orzechów włoskich WYKONANIE: Blat kakaowy + nasączenie + dżem morelowy 1/3 masy Galaretka agrestowa – czekamy aż stężeje 1/3 masy Galaretka truskawkowa
Domowe ciasta