polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:162/582)

TARTA MONTE Z TRUSKAWKAMI 164

ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych  70 g masła + 1 łyżka masła do polewy  250 g serka mascarpone  220 g deseru Monte   100 g gorzkiej czekolady  ok. 200 g truskawek  płatki czekoladowe  Wykonanie: Masło topimy. Ciasteczka drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki(...)Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej z łyżką masła. Studzimy. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na masie. Truskawki myjemy, suszymy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Plasterki truskawek układamy na polewie czekoladowej. Całość posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Przechowujemy w lodówce. Rada: Do masy z serka mascarpone i Monte możemy również dodać drobno posiekane kawałki

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 342

esencja waniliowa – 1 łyżka KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 pełne łyżki * cukier puder – 2 łyżki * wrząca woda – 1/3 szkl POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 150 g * mleko – 3 łyżki * masło min. 82% – 100 g DODATKOWO: * rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy(...)pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ). Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem. Chłodzimy przez noc. Smacznego

Ostra na Słodko
Wuzetka 70

nasączony rumem i sokiem z mandarynki co podkreśla jego bajecznie czekoladowy smak. Między warstwami czekoladowego ciasta spoczywa delikatna, lekka pierzynka z bitej śmietany, a całość przykryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Wuzetka jest bardzo prostym ciastem i z pewnością uda się każdemu za pierwszym razem. Wuzetkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem ciasto przez noc zmięknie i nabierze delikatnego smaku! Polecam(...)Print Wuzetka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jedno z najpopularniejszych ciast polskich. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword ciasto czekoladowe, krem Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 200 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 65 g kakao 7 średnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka czekoladowa 259

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :)   Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli(...)Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3) . Wyrównać (fot.4) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka". Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :)   Źródło: kwestiasmaku

Świat Ciasta
Ciasto Marysieńka z konfiturą wiśniową 866

masła 82%-nie margaryny!   Poncz: 200 ml zaparzonej niesłodzonej   mocnej czarnej herbaty 50 ml dowolnego alkoholu: rum, wódka, likier cointreau   Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej   Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker   Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami wystudzony budyń   zmiksować aż powstanie gładki krem. Polewa:   Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.   Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.   Przełożenie: Jeden blat biszkoptu ułożyć

Wanilia i Kardamon
Sernik Snickers 1123

masła SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 200g masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego 100g orzeszków ziemnych solonych 100g czekolady gorzkiej POLEWA: 100g czekolady gorzkiej 200g śmietanki 30% 50g orzeszków ziemnych solonych Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25cm i odstawić w chłodne miejsce(...)uchylonym piekarniku. Śmietankę zagotować i dodać do niej połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i rozpuścić. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na upieczony sernik. Orzeszki uprażyć na patelni i posypać po czekoladowej polewie. Odstawić w chłodne miejsce. Żeby sernik lepiej się kroił, orzeszki można trochę posiekać. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Serniki pieczone Tagged: czekolada , herbatniki , kajmak , kremówka

https:KKuchniaMniam
Ciasto Izydor 105

masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca(...)czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę jabłkową - rozsmarowujemy równomiernie po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosowo-makową, na której rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozprowadzamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki najlepiej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Izydor 109

masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie.  Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca(...)czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Ciasto: Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę jabłkową - rozsmarowujemy równomiernie po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosowo-makową, na której rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozprowadzamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki najlepiej

Kuchnia MagdaLeny
BABKA MARMURKOWA 100

babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym

Zasmakuj Kuchni
Szybki piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową. 161

suchego patyczka. Ciasto przekroić na trzy blaty po całkowitym ostudzeniu. Jeden posmarować, przykryć drugim, posmarować, przykryć trzecim, polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Jeśli polewa jest za gęsta dolać więcej mleka. Odstawić do chłodu aby ciasto się scaliło. Polecam

Radość kipiąca uśmiechem.
Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe 183

masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Cynamonowe szczęście
Ciasto Smakosz z serową wkładką 388

budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły. Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa

kruche babeczki
Ciasto Pijak 126

wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo: garść wiórek do posypania 1 słoiczek dżemu

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką 154

pekany bo takiem miałam) mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać tarte warzywa i wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach. Polać polewą czekoladową: Zagotować wodę z tłuszczem, kakao i cukrem. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Na początku polewa może być rzadka, ale wraz ze stygnięciem tężeje. Moje ciasto przekroiłam i posmarowałam

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania