mleczna - 200 g czekolada gorzka - 100 g rodzynki - 200 g margaryna - 250 g cukier drobny - 200 g mąka pszenna - 170 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta POLEWA: śmietanka -50 ml mleko - 50 ml czekolada mleczna - 100 g czekolada deserowa - 50 g skórka pomarańczowa kandyz. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy(...)krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową
Camilla w kuchnimasło i roztopimy w kąpieli wodnej. Gdy masa czekoladowa przestygnie dodajemy mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz masę czekoladową. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę wlewamy do małej prostokątnej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie(...)zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem nakładamy na placek posmarowany frużeliną. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% bez laktozy tabliczka gorzkiej czekolady W małym garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotować!). Dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej
Kasia i jej kobiecy światgorzkiej czekolady 3-6 kostek czekoaldy mlecznej łyżka masła okruchy z wnętrza biszkoptu Na Bezę potrzeba nam: 3 białka 200 g cukru kilka kropel soku z cytryny Na Polewę : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1-2 łyżki skondensowanego mleczka Tak więc zacznijmy od początku, najpierw biszkopt - oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną(...)Ciasto można nasączyć rumem czekoladowym, chociaż jest tak delikatne, że jest to zbędne. Przekładamy biszkopta kremem, zostawcie ze 2 łyżki kremu, trzeba na niego przykleić bezę. Teraz czas na polewę czekoladową, Wiec w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy cała jest płynna dodajemy masło i mleczko. Łączymy wszystko razem i studzimy. Jeszcze letnią czekoladą polejcie bezę od góry, gdy będzie
Kuba Gotujesernik będzie już chłodny czas przygotować polewę. W tym celu włóż do rondla połamane na kostki obie czekolady, wlej mleko i ciągle mieszając rozpuść je. Na koniec rozprowadź równomiernie czekoladową polewę na pistacjowym serniku , schowaj do lodówki i poczekaj, aż wszystko pięknie zastygnie. Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania
RafalCookmleka 3) 50 g oleju kokosowego 4) 60 g masła orzechowego 5) szczypta soli Polewa: 1) 3 łyżki masła 2) 2 łyżki mleka 3) 3 łyżki miodu(...)gotowania mieszamy co jakiś czas. Do ugotowanych i jeszcze ciepłych daktyli dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli oraz masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. 5. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: Masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do niego mleko i kakao i mieszamy do połączenia składników. 6. Na schłodzone ciasto wylewamy polewę, posypujemy pokruszonymi solonymi orzeszkami
Na kulinarnym poligoniemasy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Polewa czekoladowa: - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki kakao - 3 łyżki stołowe wody Całość gotujemy do rozpuszczenia masła cały czas mieszając. Gdy polewa ostygnie polewamy wystudzony makowiec
Kulinarne życieherbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować, następnie doda kakao i całość energicznie wymieszać. Polewę przestudzić i polać ciasto. Gotowe ciasto wstawić
Monia miesza i gotujestopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniastopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniastopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao orzeszki ziemne Wykonanie Suszone śliwki kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki, zalewamy whisky. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze(...)sernik jeszcze przez 45 – 55 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy polewę – w garnuszku stapiamy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do połączenia sie składników i powstania masy. Jeśli chcemy gęstszą masę, należy dodać więcej kakao. Przestudzony sernik dekorujemy ciepłą masą czekoladową. Gdy masa przestygnie, sernik obsypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Sernik czekoladowy
Raj dla Podniebieniamąki uniwersalnej otarta skórka z jednej pomarańczy Do przełożenia powidła śliwkowe Polewa 40 g masła 100 g czekolady (może być mleczna lub gorzka) Masło rozpuścić, zdjąć z palinka wsypać pokruszoną czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie wymieszać na jednolity sos czekoladowy Wykonanie W garnku roztopić masło, dodać miód, cukier, melasę, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon(...)Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy i odstawić aby wystygł. Następnie przekroić wzdłuż i posmarować powidłami. Tak przełożony piernik polać polewą czekoladową i udekorować. Powodzenia. Zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku, lekko zmodyfikowany
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdeserowej na polewę + 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Białka ubijamy z solą. Gdy są już sztywne, dosypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Przesiewamy do masy na trzy razy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy obtoczone w mące kawałki pokrojonej czekolady ( mogą być również czekoladowe groszki(...)Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy wierzch konfiturą podgrzaną z dwoma łyżkami galaretki ( nie zagotować podgrzewając, bo galaretka się nie zetnie ). Gdy konfitura zastygnie, polewamy całość polewą czekoladową wykonaną z tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z dwoma łyżkami śmietanki, lub skondensowanego mleczka do kawy. Gdy zastygnie - możemy rozpocząć degustację. Ciasto nabiera wilgotności na drugi dzień, po nocy
Kronika Piekarnikałyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 5 łyżek syropu z brzoskwiń Polewa: 200g białej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30-36% Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie pół szklanki syropu z brzoskwiń opcjonalnie owoce lub orzeszki do ozdoby wierzchu ciasta(...)kremu energicznie mieszając *** *** Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie *** *** Wykładamy drugą część kremu i całość zakrywamy drugim biszkoptem makowym *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i dokładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników *** *** Płynną czekoladą polewamy ciasto. Możemy je także przyozdobić
Blog z Apetytemtortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie można swobodnie pokroić tort. The post Torcik czekoladowo bezowy z kremem
codojedzenia