polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:179/582)

kostki czekoladowo orzechowe 283

składniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach (Inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Wuzetka 213

wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuztkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy, z czasów(...)młodości, ale w moim rodzinnym domu gościła dość rzadko. Nie wiadomo dlaczego najlepiej smakowała z cukierni, nawet gdy cukier w polewie zgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie

To co kocham
Babka migdałowa w polewie czekoladowej 39

mąką owsiana będzie bezpieczna. Mąka owsiana świetnie nadaje się do wypieków, choć konsystencja ciasta różni się od tego z mąki pszennej - będzie cięższe i bardziej wilgotne. Babka migdałowa w polewie czekoladowej - przepis Do przygotowania babki będą Ci potrzebne: 200g mąki owsianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 150g ksylitolu, 170g masła, 4 jajka, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150g mielonych

Z notatnika dietetyka
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 95

cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy". Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 106

Odstawić na 3-4 dni do suszenia. Następnie pokroić go na trzy równe pierniki lub pozostawić w całości. Piernik polać czekoladą lub lukrem, można też posypać orzechami.  Polewa czekoladowa; 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30% 100 g mlecznej czekolady Smietankę podgrzać w garnuszku, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze przepisy na Halloween 114

świetną opcją będzie Tort Oreo z pająkami . To czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z ciasteczkami Oreo i dziecinnie prosta dekoracja. Potworki brownie to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego w czekoladowej polewie. Najlepsze przepisy na Halloween – drobne przekąski Ciasteczka dynie , to proste ciasteczka maślane ozdobione lukrem królewskim i dekoracją z masy cukrowej. Do zrobienia Pianek Frankenstein potrzebne będą pianki marshmallow, czekolada

Ciastkozercy
Murzynek z jabłkami 104

każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę czekoladową, ja tym razem postawiłam na zwykły cukier puder (zmielony słodzik). Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 169 kcal B 5 g W 16 g T 8 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

zdrowo i aktywnie
Murzynek z jabłkami 187

każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę czekoladową, ja tym razem postawiłam na zwykły cukier puder (zmielony słodzik). Wartość odżywcza 1 kawałka (12): 169 kcal B 5 g W 16 g T 8 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
MINI SERNICZKI NA SEZAMOWYM SPODZIE FIT 104

mieszając łyżką na końcu dodaję bakalie wylewam na sezamowe spody Piekę 35 minut   w 180 stopniach. Serniczki muszą ostygnąć w piekarniku. Po ostygnięciu możemy polać je czekoladą POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g. gorzkiej czekolady  2 łyżki syropu z agawy lub  miodu 1 łyżka oleju kokosowego  PRZYGOTOWANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej dodaję syrop i olej kokosowy

Upiecz sobie babeczkę
Kukułka 211

dołu). Nasączamy go dokładnie masą czekoladową. Następnie wykładamy drugi biszkopt kakaowy oraz resztę śmietany. Wierzch możemy udekorować czekoladową posypką.   Uwagi: Masa czekoladowa, tak na prawdę ma konsystencję czekoladowej polewy – jest ona dosyć rzadka i powinniśmy stopniowo (po 2-3 łyżki) wylewać ją na biszkopt jasny (tak przynajmniej robiłam ja). Masy może się wydawać dużo, jednak aby zabarwiła

Smaki Na Talerzu
Ciasto jogurtowe kukurydziane 315

jogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl - mąka kukurydziana – 4 łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy – 1 łyżka DODATKOWO: - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki

Ostra na Słodko
Tasiemiec 471

Ostatnio moja córka się zajadała tym ciastem więc postanowiłam go upiec ... tasiemiec to dwa pieczone ciasta- jasne i ciemne z dodatkiem kakao, przekładane pysznym kremem karpatkowym, oblane polewą czekoladową. składniki: 8 jaj 1,5 szkl. cukru pudru 2 szkl. mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki kakao Białka upić i dodać cukier puder.Następnie(...)gotującego się mleka ( jak budyń). Ostudzić. Gdy ostygnie dodawać po 1 łyżce do uprzednio utartej na pulchną masę 1 p. masła z cukrem pudrem Gotowego tasiemca polać polewą : 1/4 szkl mleka 3/4 p. masła 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,gotować, cały czas mieszając do połączenia się składników. Ciasto pokroić ukośnie. Smacznego

Z Marcepanem
Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 216

składnik, który po zjedzeniu czekolady wywołuje stan euforii i szczęścia. Bezglutenowy tort potrójnie czekoladowy W związku z tym, że czekolada dzisiaj obchodzi swoje święto postanowiłam uczcić ją potrójnie. Przepis na bezglutenowy tort zawiera czekoladę zarówno w masie na ciasto, kremie jak i w polewie. W torcie nie znajdziecie natomiast ani grama mąki, cukru oraz nabiału. Do jego przygotowania użyłam(...)kratce. 18 W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i 2 łyżki wybranego tłuszczu na polewę. 19 Pierwszy blat ciasta smaruję konfiturą. 20 Układam równo drugą warstwę ciasta i smaruję ją kremem czekoladowym. 21 Kładę trzeci blat na cieście i smaruję kremem czekoladowym wierzch oraz boki. 22 Polewam wszystko rozpuszczoną czekoladą i odstawiam aż czekolada lekko się zetnie. 23 Na lekko ściętej

Book of spells
Tarta cytrynowa z czekoladą 286

Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji(...)lemon curd, resztę która mi została odstawiłam do lodówki, gdzie może spokojnie posiedzieć do 10 dni. Oczywiście, jeżeli chcecie, żeby wasz krem był bardzo cytrynowy możecie zużyć całość Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 75 g gorzkiej czekolady Śmietankę delikatnie podgrzewamy na najmniejszym ogniu (nie gotujemy). Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady

Relaxtime
Ciasto amerykańskie 105

Stary przepis z maminego zeszytu. Cynamonowe ciacho, pełne jabłek z dodatkiem orzechów włoskich. Mięciutkie i super wyrastające jesienne ciacho. Doskonale smakuje zarówno posypane cukrem pudrem jak i oblane polewą czekoladową.  Składniki blaszka 23/33: jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka pszenna 5 szklanek, soda 2 łyżeczki, cynamon 2 kopiate łyżki, olej 1,5 szklanki, orzechy włoskie posiekane

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania