powierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Gdy grysik będzie zimny, ubić margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować. Polewa: Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. Wykonanie Na pierwszym placku rozsmarować połowę dżemu(...)grysikowej. Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki. SKŁADNIKI MOKRE 120 g roztopionego masła lub oleju(...)jajka SUCHE 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 1 łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową
cool and mintyPrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. SKŁADNIKI: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki(...)kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać
RAROSSAZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem(...)przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka
CookYourselfTytuł mówi sam za siebie Poważnie mówiąc przepis jakim chcę się dzisiaj z Wami podzielić jest rewelacyjny. Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie Pierwszy raz to ciasto zrobiłam około dwa lata temu. Od tamtego czasu zmieniłam trochę proporcje i składniki. Myślę, iż teraz przepis jest kompletny i nie mam zamiaru w nim już nic zmieniać. Podzieliłam się nim też jakiś czas(...)wanilii 200 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 10 dkg gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sok z 1 dużej pomarańczy 100 ml wrzącej wody Polewa czekoladowa składniki: 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 łyżki kakao W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem
mecookszrobiłam z wiśniami, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada, ale możecie również dodać śliwki. Ciasto składa się z jasnego i ciemnego ciasta z owocami oraz masy budyniowej i polewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)łyżki, wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając
kulinarne odsłony patikostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa(...)budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną
Bon appetit mon amieJoasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretkę z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia. Przesiewamy obie
mojewypiekiinietylkonadrobic w Swieta :) Tort makowy skladniki: duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male 0,5 kostki masla 0,75 szklanki cukru 6 jajek zapach migdalowy lub pomaranczowy polewa czekoladowa: 0,5 kostki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie: Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne(...)ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy. Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy. Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi. Smacznego
Przysmaki KarolkiPuszysty sernik z mlekiem w proszku Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm. Składniki: ok 20 sztuk herbatników 1 kg mielonego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)szklanki oleju 1,5 szklanki zimnego mleka 1,5 szklanki mleka w proszku szczypta soli 1 łyżka masła lub margaryny Polewa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka *** Twaróg z wiaderka miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym – na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, dodajemy mleko
Blog z Apetytempszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche
Domowy Smak Jedzeniadałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki(...)utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy. Wstawić na 30 minut do lodówki by trochę się ścisnął – łatwiej będzie rozsmarować polewę. Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną(...)biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt wykonania
Pobite gary BarbaryWuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżka octu masa śmietanowa 850 ml śmietany 36% 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody do nasączenia 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki alkoholu (wódka, nalewka) polewa 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 36% Wykonanie: Mąka przesiać razem z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijania
magiczna kuchnia Kasi