polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:184/582)

Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto 50

cukru (3/4 szklanki) 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 łyżek) 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki) 2 żółtka jajka 100 g czekolady gorzkiej   Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka   Przygotowanie Przygotowujemy ciasto parzone. W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy energicznie(...)mlekiem i tak powstałą polewę wylewamy łyżką na wierzch ciasta, tworząc zygzaki. Karpatkę odkładamy na godzinę do lodówki, aby masa zastygła. Karpatka Straciatella – prosty przepis na pyszne ciasto   Zobacz inne przepisy na ciasta ze starego zeszytu: Szarlotka na kruchym cieście z bezą – najlepsza na świecie Maślane ciasto ze śliwkami – mięciutkie, puszyste i wilgotne Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 179

mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao) 50 g suszonych żurawin 25 g orzechów włoskich polewa czekoladowa: 25 ml śmietanki kremówki 30% (u mnie mleko) 50 g czekolady deserowej 10 g miękkiego masła do posypania:  posiekane orzechy włoskie Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy(...)termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Na końcu dodajemy masło i mieszamy. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy polewą, posypujemy posiekanymi orzechami. *przyznam Wam szczerze, że teraz gdy pisze przepis zastanawiam się ile kaszy dałam tak na prawdę i coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lodowy torcik czekoladowy 195

białka 120g drobnego cukru Warstwa lodowa: 2 jajka 2 żółtka 200ml śmietanki łyżka kakao 2 łyżki cukru Dekoracja: 2 wafelki  Lusette  cappuccino 10g masła czekolada lub polewa czekoladowa Rozpoczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywno w misce ustawionej nad naczyniem z gotującą się wodą. Stopniowo dodajemy cukier. Temperatura piany powinna wynosić ok. 60 stopni. Z połowy(...)cukier. Oddzielnie ubijamy śmietankę. Łączymy razem bitą śmietanę, pianę z białek, żółtka i kakao. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód bezowy. Dekorujemy tort serduszkami, pokrojonym wafelkiem i bezikami. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą. Mrozimy co najmniej 4-5 godzin

Wrzosowa Polana
Babka „Murzynek” z powidłami 143

pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy – około(...)minut – do suchego patyczka ( ja piekłam 40 minut na funkcji z termoobiegiem) *** *** Gdy babka ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Babkę polewamy równomiernie czekoladą i odstawiamy do stężenia polewy *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA JAJKA

Blog z Apetytem
Hebanowy sernik 175

gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Wykonanie: Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść(...)dolną półkę.  Piecz sernik przez 70 minut.  Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.  Udekoruj owocami i polewą

Garniec Magalie
Obłędne donuts z polewą toffi 110

votes ) Obłędne donuts z polewą toffi Nadchodzi tłusty czwartek czas pomyśleć o jakiś pączkach, faworkach itp. W tym roku zdecydowaliśmy że zrobię donuts. Trochę mniej tradycyjnie ale także mega smacznie. Latem w tym roku upiekłam na próbę i wyszły obłędnie więc popełnię je teraz ponownie. Poniżej przepis, ja robię w dwóch wersjach jedne z polewą czekoladową, a drugie z toffi

Ogrodnik w podróży
Leniwy murzynek. 304

zapraszam. Szybki, prosty murzynek,  bez dużego nakładu pracy. Wystarczy wymieszać w misce składniki, suche i mokre.  Przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika i czekać :)  Ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można posypać cukrem pudrem.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka

Agusiowe smakołyki
Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie {Raw, GF, V}. 132

się za karmelowanie. Teraz już wiem, że kupiłam ich stanowczo za mało bo po spróbowaniu KarmeLove’ych batonów śnią mi się po nocach lody śmietankowo-migdałowo-karmelowe w polewie czekoladowej. Oczywiście, takie na patyku! Zanim jednak weźmiecie się za lody, koniecznie spróbujcie batoników! Batony są idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni – nie wymagają rozgrzewania piekarnika, wystarczy blender i wcześniej(...)spód i wkładamy do lodówki. Ostatnia warstwa, czekoladowa. Tę, przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnuszku zanurzonym w gotującej się wodzie (na wolnym ogniu) rozpuszczamy olej kokosowy i mleko (można użyć dowolnego roślinnego mleka). Dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy czekoladę na karmel i polewamy masłem migdałowym. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Artykuł

Fill The Bowl
Karmelowe batoniki bez pieczenia na jaglano-owsianym spodzie {Raw, GF, V}. 205

się za karmelowanie. Teraz już wiem, że kupiłam ich stanowczo za mało bo po spróbowaniu KarmeLove’ych batonów śnią mi się po nocach lody śmietankowo-migdałowo-karmelowe w polewie czekoladowej. Oczywiście, takie na patyku! Zanim jednak weźmiecie się za lody, koniecznie spróbujcie batoników! Batony są idealnym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni – nie wymagają rozgrzewania piekarnika, wystarczy blender i wcześniej(...)spód i wkładamy do lodówki. Ostatnia warstwa, czekoladowa. Tę, przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnuszku zanurzonym w gotującej się wodzie (na wolnym ogniu) rozpuszczamy olej kokosowy i mleko (można użyć dowolnego roślinnego mleka). Dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy czekoladę na karmel i polewamy masłem migdałowym. Najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce. Artykuł

Fill The Bowl
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 165

resztę składników potrzebną do jego przygotowania. Dodatki i ozdoba – bardzo dowolna. I tak z gotowego ciasta czekoladowego powstała potrójnie czekoladowa babka- czekoladowa w smaku i kolorze, z czekoladkami i czekoladową polewą. Żeby nie był za słodko – do środka alkohol i żurawina.   Ciasto przygotowujemy prawie według przepisu na opakowaniu – margarynę zamieniamy na masło i rozpuszczamy, a zamiast wody dodajemy(...)Perełki i posypkę również bardzo delikatnie wciskamy w polewę. Na pewno nie odpadnie. Wygląda super. W smaku – cudnie wilgotna, odczuwalnie rumowa. Czekolada do kwadratu – i w środku w cieście, i na nim. Na przełamanie – kwaśne owoce żurawiny. Nikomu nie musicie się przyznawać że ciacho jest z paczki ;) SKŁADNIKI 335g ciasta czekoladowego w proszku ( użyłam pół opakowania XXL Dr Oetkera

Karo in the Kitchen
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 161

czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka.                            Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa

ciastkarnia na kruchym spodzie
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 186

Jeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci.  Składniki: biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady dodatkowo: kilkanaście truskawek Wykonanie : biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę

Z Majeczką w kuchni
Malinowo czekoladowy torcik 157

łyżeczek żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego 1/2 cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny, borówki, ozdoby czekoladowe Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę, dodaję kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję mus malinowy zimny, ale nie stężały. Polewa lustrzana. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć

wesoła kuchnia
Sernik z wiśniami 116

Jedną czekoladę dodałam do środka sernika, a drugą polałam jego wierzch. Spód sernika również zrobiłam na ciasteczkach z mleczną czekoladą.  Składniki (blaszka 23/33): spód: ciasteczka łakotki holenderskie w polewie czekoladowej 300 g, masło rozpuszczone 105 g, masa twarogowa: ser twarogowy zmielony dwukrotnie 1400 g, cukier 300 g, żółtka 6 szt, jajka 4 szt, śmietana 18% 1 szklanka, mąka ziemniaczana

kulinarne odsłony pati