Kiedy w domu zalegają krówki, trzeba je wykorzystać. Może muffinki? Czemu nie... Podstawowe ciasto na muffinki, a w środku krówka. Na wierzchu polewa czekoladowa i również krówki. Tylko drobno pokrojone :) W efekcie babeczki ładnie się prezentują i całkiem nieźle smakują. Nic tylko robić. Kto chętny? Z tej porcji składników, wyszło mi 16 babeczek. Składniki
Agusiowe smakołykijest coś lepszego na poprawę humoru niż ciasto czekoladowe? Tak, ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji bez cukru :D Mocno kakaowe, wilgotne ciasto wypełnione słodkimi wiśniami. Cukier zastąpiłam w nim miodem, a zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Mój Smakosz wprawdzie woli tradycyjnie mocno słodkie ciasto czekoladowe, ale tym też nie wzgardził ;) Jeśli też lubicie(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę mleka (w razie potrzeby można dodać troszkę więcej). Smacznego
Na kulinarnym poligonieprzed żeby dobrze wystygła). Dodajemy po 2 gałki lodów, zalewamy mlekiem i na wierzchu układamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub kakao. Możemy też polać domowym karmelem lub polewą czekoladową... Jak się bawić to się bawić! 🤪 Jeżeli lubisz desery kawowe koniecznie sprawdź przepis na TIRAMISU Z FIGAMI | BEZ CUKRU I GLUTENU
Czarnawisienkałyżek cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników kilka pokruszonych "ludków" z sezamu i pestek w karmelu polewa czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć
Moje domowe kucharzeniemasła 1 jajko 80 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru opcjonalnie 1 szklanka żurawiny Polewa czekoladowa: 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka cukru 3 łyżki kakao 100 ml mleka Przygotowanie : Wymieszać masło z cukrem. Do masy dodać jedno jajko i wymieszać
Słodka Strefaczekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto: 15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka Masa: 1/2 litra mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa
Ciasteczkowy Potwórkremem to najprostszy przepis na najsmaczniejsze babeczki kakaowe, ale w lekko podrasowanej wersji. Muffiny nadziewane są powidłami, a na wierzchu pokryte pysznym klasycznym kremem. Można zamiast kremu przygotować polewę czekoladową lub udekorować cukrem pudrem. W każdej wersji będą pyszne. Babeczki wychodzą puszyste ale nie suche. Można je nadziać powidłami lub pozostawić solo bez niczego. Na ich kolejną korzyść przemawia fakt
RelaxtimeRolada biszkoptowa z sercem i od serca. Z jeżynami mrożonymi i galaretką z tych owoców. Jest delikatna, puszysta, do tego czekoladowa. Bardzo lubię rolady owocowe bo nie są mdłe, a jeżyny dodatkowo kwaskowe i przełamują słodycz ciasta. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru(...)galaretka jeżynowa: 450 g jeżyn mrożonych 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem jeżynowy: galaretka jeżynowa 1/2 porcji 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: polewa czekoladowa puder Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję aż będą miękkie. Przecieram przez gęste sito. Żelatynę namaczam w 1/5 szklanki wody. Dodaję
wesoła kuchniapieczeniu. Jest wilgotne i słodkie. Przepis istnieje w moim starym zeszycie od lat, kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta. Składniki na blaszkę 25/30 Ciasto: 5 jajek 2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
Wanilia i KardamonTradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny 100g mlecznej czekolady 90ml śmietany 30% 2 łyżki masła
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowa w kartoniku Moja szklanka ma 200 ml Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy rozpuszczone masło i napój, mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze raz mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy margaryną , jeśli macie sylikonową to nie trzeba.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Zimną babkę polewamy gotową polewą
Sama słodycz i szczypta chiligórę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę(...)upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany patyczek) odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy ciasto do góry nogami do ostudzenia na kratce. Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy schłodzone (co nie powinno być problemem przy takiej temperaturze jak dziś :) ). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypolewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa
Ze smakiem i z pasjąktóre zostało ) * całe małe jajko – 1 szt * słodzidło – do smaku ( ok. 80 g ) * budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 1 op / 40 g POLEWA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI: * orzeszki ziemne niesolone – 100 g * czekolada mleczna – 200 g * mleko – ok. 100 ml Wybierz sobie blender w Media Markt! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Płatki(...)wyłożoną papierem, odstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Twaróg mieszamy z białkami i jajkiem. Dodajemy słodzidło i budyń, blendujemy. Wylewamy na zimny spód. Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Studzimy. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej z mlekiem. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy, kroimy. Tak – podprażcie sobie orzeszki – wydobędziecie z nich cały smak i będą zdecydowanie fajniej chrupały
Ostra na SłodkoCiasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysokie, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę
Mała Cukierenka