Jutro tłusty czwartek, wszyscy pączkują :) A ja zamiast pączków, lub obok nich proponuję muffinki. Mięciutkie, wilgotne w środku mocno czekoladowe z nutką kokosu. Szybkie w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu :) Polecam Składniki ( na 12 szt.) SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody MOKRE - 1 jajko - 1 i 1/4 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju DODATKOWO do dekoracji - 3 łyżki nutelli lub polewa czekoladowa - 2 łyżki wiórków kokosowych * szklanka- poj. 250 ml Wykonanie W jednej większej misce mieszam łyżką składniki suche, w drugiej mniejszej trzepaczką mokre. Do suchych składników stopniowo, powoli dodaję mokre
Kuchnia z widokiem na ogródjeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać
https:KKuchniaMniamKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych(...)łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smakówORZECHAMI: * daktyle suszone – ok.200-250 g * orzechy ( ja zmieszałam nerkowce + macadamia + pini ) – ok.100 -150 g * olej kokosowy roztopiony – 60 g * masło orzechowe niesolone – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka – 80 g * mleko roślinne – 70 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto(...)wodę. Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę orzechów, chwilę siekamy. Krem wyciągamy na wystudzony spód, wygłuszamy odstawiamy do lodówki. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, lekko studzimy, zalewamy schłodzony spód. Odstawiamy do zastudzenia w lodówce. Dekorujemy dyskami z temperowanej czekolady, orzechami, złotymi płatkami + np. tak jak ja pipetką z odrobiną
Ostra na Słodkoprzepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo to nie traci na smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)warstwy ciastek i 3 warstwy kremu. 4 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę mieszałam, aż się zupełnie rozpuściła w mleku. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i podałam dopiero następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link
Waniliowe Improwizacjeteż mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 250 g. maku mielonego 500 ml. mleka 120 g. masła 200 g. cukru(...)pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 2 większe jabłka garść orzechów (u mnie laskowe) 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 4 suszone morele Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: mielone migdały do dekoracji Wykonanie: Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem. Zostawić pod przykryciem na około
Agusiowe smakołykipowierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Gdy grysik będzie zimny, ubić margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować. Polewa: Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. Wykonanie Na pierwszym placku rozsmarować połowę dżemu(...)grysikowej. Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki. SKŁADNIKI MOKRE 120 g roztopionego masła lub oleju(...)jajka SUCHE 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 1 łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową
cool and mintyPrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. SKŁADNIKI: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki(...)kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać
RAROSSAZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem(...)przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka
CookYourselfTytuł mówi sam za siebie Poważnie mówiąc przepis jakim chcę się dzisiaj z Wami podzielić jest rewelacyjny. Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie Pierwszy raz to ciasto zrobiłam około dwa lata temu. Od tamtego czasu zmieniłam trochę proporcje i składniki. Myślę, iż teraz przepis jest kompletny i nie mam zamiaru w nim już nic zmieniać. Podzieliłam się nim też jakiś czas(...)wanilii 200 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 10 dkg gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sok z 1 dużej pomarańczy 100 ml wrzącej wody Polewa czekoladowa składniki: 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 łyżki kakao W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem
mecookszrobiłam z wiśniami, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada, ale możecie również dodać śliwki. Ciasto składa się z jasnego i ciemnego ciasta z owocami oraz masy budyniowej i polewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)łyżki, wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając
kulinarne odsłony patikostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa(...)budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną
Bon appetit mon amieJoasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretkę z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia. Przesiewamy obie
mojewypiekiinietylko