brązowego 80 gram mąki z migdałów 1 jajko 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki sody 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej kilka płatków migdałów 2 łyżki mleka kokosowego szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu W jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej(...)czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajaspożywcza – 2 łyżeczki WARSTWA KARMELOWA: * daktyle namoczone wcześniej – 150 g * masło orzechowe – 2 łyżki * orzechy ziemne solone – 70 g * mleko kokosowe – 2 łyżki POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka min. 70% – 80 g * mleko kokosowe – 5-6 łyżek Ps. jeśli nie macie mleka kokosowego – możecie śmiało użyć zwykłego. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Kruche ciasteczka(...)odrobiną mleka kokosowego – nie musimy zmiksować tego idealnie gładko – fajnie jak zostawimy chrupiącą warstwę. Całość dodatkowo możemy posypać ( tak jak ja ) dodatkowymi prażonymi orzechami. Wkładamy do lodówki. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli z niewielką ilością mleka. Jeszcze ciepłą wylewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego! The post FIT SNICKERS BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodkonazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne i wilgotne. Postanowiłam więc połączyć te dwa fakty i upiekłam dziś z rana babkę marmurkową na białkach. Miało być bez udziwnień, ale oczywiście się nie obyło. Babkę zrobiłam(...)drobnego 1 cukier waniliowy 2szkl. mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. oleju 0,5szkl. mleka 2 łyżeczki naturalnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 3 łyżki śmietany 30% 50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie) Sposób przygotowania: Białka przełożyłam do miski. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je mikserem na najwyższych obrotach
Waniliowe Improwizacjepomarańczowej 100g smażonej skórki pomarańczowej 100g grubo posiekanych orzechów włoskich Do dekoracji: po 2 łyżki migdałów i skórki pomarańczowej garść połówek orzechów włoskich do dekoracji polewa czekoladowa W misce połączyłam mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą do piernika olejem, miodem, cukrem, jajkami (wcześniej trzeba je dobrze roztrzepać), kawą , sokiem z pomarańczy(...)Piekłam 60 min. w temp. 180*C. Pierniki wystudziłam na kratce po czym zawinęłam w lnianą ściereczkę i folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2tygodnie. Przed podaniem udekorowałam polewą, skórką pomarańczową orzechami i słupkami migdałów. Dodałam kawę i nie dodałam alkoholu, a zamiast brązowego dałam biały cukier. Z tymi zmianami piernik też jest pyszny
Co w garnkach piszczynatłuszczonej i oprószonej kaszą manną keksówki (ok.35 cm długości). Pieczemy w 180st. C przez ok. 50-60 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. składniki: 60 g masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 1 łyżka wody, ciepłej 2 i 1/2 łyżki kwaśnej(...)wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaCiasto z owocami,masą budyniową i polewą czekoladową. Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce. Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne. Składniki na ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maki 150 ml oleju 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń(...)syropie. Składniki na krem: 500 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty) 200 g masła Składniki na polewę: 10 dkg margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera
Agusiowe smakołykiskładniki na czekoladowy spód: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 35 g kakao 100 g masła, schłodzonego 1 łyżka wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy wodę, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy(...)przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach (ja pozostawiłam na noc). Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowy Smak Jedzeniapieczenia 1 op.cukru waniliowego Do przełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne ********************************************************** Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy nim dwie blaszki tej samej wielkości 26x38cm.Ciasto smarujemy po połowie powidłami sliwkowymi(...)stopniach w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Przygotować krem według przepisu na opakowaniu,wlewamy do niego wódkę.Na jeden placek wykładamy krem,przykrywamy pianą do dołu drugim plackiem, polewamy polewą i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.Wstawiamy ma 2 godziny do lodówki.Smaczmmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklanka mąki pszennej 1/3 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/3 kostki masła 15 gram świeżych drożdży 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa Helio Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z mlekiem, łyżką mąki i cukru, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko(...)Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone babeczki polewamy roztopiona polewą
Bajeczna Kuchniaszklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Paczka herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Spód tortownicy 26 cm na 38 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy cukier i masło aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszę i kakao. Mieszamy wszystkie(...)garnku znowu gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta(...)smaku, biszkopt orzechowy: jajka 8 szt, orzechy włoskie zmielone 8 łyżek, bułka tarta 6 łyżek, cukier kryształ 8 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Polewa: czekolada mleczna 10 dag, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
kulinarne odsłony patinasz sprawdzony przepis na najłatwiejsze marchewkowe babeczki. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na deser dla małych i dużych łasuchów. Marchewkowe babeczki można podawać same bez dekoracji lub polać je polewą czekoladową czy oprószyć cukrem pudrem. Jak wy wolicie? My je uwielbiamy w każdej postaci Odkąd mam szatkownicę Zelmotor nasze marchewkowe wypieki przygotowuję z jeszcze większą radością. No cóż(...)startej marchewki / 2 średnie marchewki* 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka M szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) ulubiona polewa i ozdoby *szklanka 250 ml ma być pełna, ale nie ubijamy marchewki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Marchewkę obieramy i ścieramy – używam
Słodkie okruszkizakupy w sklepie Kuchnie Świata Składniki: 1/2 banana + kilka plasterków do podania 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata opcjonalnie cukier puder Przygotowanie: W miseczce mieszamy jajka z jogurtem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Kolejno dodajemy miękkiego(...)całości lub pokrojonego na 4 części. Części układamy jedna na drugiej, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem (można pominąć), na wierzch i po bokach układamy plasterki bananów i wszystko polewamy czekoladowym syropem. Smacznego
Słodkie okruszkiwpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszcenie czekolady w gorącej kremówce(...)cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: odmierzyć i wymieszać obie mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostka masła Masło oraz startą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pamiętać o nieustannym mieszaniu składników. Żółtka utrzeć z dodatkiem 3/4 szklanki cukru, a następnie połączyć z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę, kakao, orzechy, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier(...)nagrzanego do 130 st C piekarnika. Kiedy ciasto urośnie, zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 st C i piec jeszcze ok. 30 min. Ciasto dekorować wg uznania np. polewą czekoladową
Konrad Gotuje