mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały(...)stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) 3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego
Gotowanie...to proste !pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, rodzynki WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i suche składniki, łączymy delikatnie. Wylewamy na blaszkę (24x38cm), pieczemy(...)wody, tak przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami, połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym kremem, na wierzchu układamy biszkopty uprzednio nasączone ponczem, na każdym biszkopcie układamy rodzynkę, polewamy polewą
słodki bratekkęsy.. w sam raz na mini poczęstunek lub elegancki upominek. Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż(...)łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 1 pełna łyżka przyprawy do piernika - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki mleka - 3 łyżki kakao -2 łyżki cukru dodatkowo: - opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np. rodzynki
kawawszklanceIstnieje wiele przepisów, z których możesz przygotować krem czekoladowy. Poniższa receptura jest jednak wyjątkowa – ten krem nie ma sobie równych. Dlatego lepiej od razu przygotuj go z podwójnej ilości składników. Jak przygotować krem czekoladowy? Do przygotowania kremu czekoladowego będziesz potrzebować kilku składników – wszystkie produkty znajdziesz bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Niezbędne składniki to: 400 ml śmietany kremówki(...)wrzenia. Zdejmij garnek z palnika, a następnie dodaj połamane czekolady. Odczekaj kilka minut, a następnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia – najlepiej na całą noc. Mocno schłodzoną polewę czekoladową umieść w misie. Dodaj schłodzony serek mascarpone. Wymieszaj przy pomocy miksera – na najwyższych obrotach. Zakończ miksowanie, gdy uzyskasz gęsty krem czekoladowy . Czas ubijania będzie dłuższy, jeśli wykorzystasz kremówkę
I LOVE LIFEmożecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową. Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami, dżemem lub kremem. Nie musicie oblewać go polewą miodową, dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder. Tak naprawdę jest też smaczny i dostatecznie słodki bez żadnych dodatków. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ekspresowy piernik do wykonania na ostatnią chwilę przed Bożym(...)pieczenia, 3/4 szklanki cukru (pół na pół biały z brązowym lub sam biały) 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (lub troszkę więcej) łyżka miodu polewa miodowa: 2 łyżki miodu, 25 g masła, 1/3-1/2 łyżki kakao, szczypta cynamonu opcjonalnie garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, cukier i proszek
Lekcje w kuchniłyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut(...)wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami
Pobite gary Barbarymargaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA CZEKOLADOWA śmietana - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryna palma - 2 łyżki cukier - 2 łyżki DODATKOWO Posypka cukierkowa kolorowa PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę(...)prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiformę i odstawić do całkowitego wystudzenia np. na kratce. Gotowy piernik można przekroić na pół odcinając górną część i posmarować powidłami lub dżemem bez cukru. Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro, tak jak zrobiłam to poniżej prezentując różne warianty. — BTW piernika bez dodatków(...)Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 139 kcal, B 9 g, T 8 g, W 6 g. — BTW piernika z powidłami i polewą: 1017 g, 1831 kcal, B 94 g, T 119 g, W 68 g. Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 183 kcal, B 9 g, T 12 g, W 7 g. Artykuł KETO PIERNIK
Ola la LCHFKakaowe ptasie mleczko bez pieczenia to idealny pomysł na smaczny deser. Smakuje ono niczym tradycyjne ptasie mleczko, kupowane w sklepie, które każdy uwielbia. Puszysta piana z dodatkiem herbatnika i polewy czekoladowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptasie mleczko jest bardzo delikatne, puszyste, niczym chmurka. Wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli skosztujecie kawałek, na pewno poprosicie o więcej. Kakaowe ptasie mleczko(...)MLECZKO KAKAOWE Składniki PIANA 6 białek 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki żelatyny 2 kropelki aromatu śmietankowego 120 ml wrzącej wody POLEWA 2 łyżki masła 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 6 łyżek śmietanki 36% 50 ml wrzątku 2 łyżeczki żelatyny DODATKOWO paczka herbatników Wykonanie PIANA Blaszkę o wymiarach
Alle Dobre!słodkości. Tym razem są to lemingtony, nazywane również kokoskami, kokosankami czy kudłaczami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe lub inne pokrojone na kawałki i obtoczone w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. O lemingtonach słyszałam już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować przepis i spróbować ich po raz pierwszy. Do tej pory byłam trochę sceptycznie nastawiona. Myślałam(...)3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Polewa: 2 tabliczki czekolady po 100g (u mnie mleczna i gorzka) 10 łyżek śmietany 30% ok. 200g wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej
Waniliowe Improwizacjeszklanki cukru 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: biszkopty z błonnikiem Mamut garść pestek dyni garść płatków migdałów polewa czekoladowa Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dynii. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek(...)budyń (proszek). Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 70 minut. Masę serową wkładamy do nagranego piekarnika. Wierzch sernika powstał z gęstej polewy i posiekanych płatków migdałów i pestek dyni. Sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu
Życie zaczyna się w kuchnibudynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru (płaskie) 200g masła Bita śmietana: 600 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 120g czekolady (u mnie gorzka) 50g masła 50 ml mleka Ponadto: około 700g herbatników (u mnie maślane - Cukry Nyskie ) Przygotować masę budyniową. Z 900 ml soku odlać(...)czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z pudrem oraz opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować masę
Di gotujewanilią lub cukru waniliowego - 2 jajka - 200g jogurtu naturalnego - 70ml oleju - dałam 80g płynnego oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka sody - 5g - 2 łyżki płatków migdałów - 200g truskawek Polewa czekoladowa: - 30g czekolady - 30g kremówki 30% Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka(...)truskawki, posypujemy płatkami migdałów. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.20- 25 minut, ja piekłam 22 minuty na termoobiegu (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto polewamy delikatnie polewą przygotowaną z czekolady stopionej razem z kremówką (nie jest to konieczny dodatek, niemniej nadaje fajnego smaku). Smacznego
Smaczne Zdrowemargaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Wszystko razem mieszamy(...)mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w 160 stopniach (polecam najpierw spód a potem górę) Upieczony sernik odkładamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy go z formy, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy bitą śmietaną
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 100 g mielonych orzechów * 600 g jabłek * 1/2 szklanki oliwy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej polewa czekoladowa * 1 mleczna czekolada * 60 g margaryny * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać(...)papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania
Mix smaku