makiem: Najlepsze ciasta z makiem na święta Tym razem przygotowałam tani makowiec japoński z polewą z czekolady. Mam taki głupi nawyk, kupuję gorzkie czekolady z migdałami lub orzechami, które rozłamuję, wyjadam migdały albo orzechy, a pokruszoną czekoladę zostawiam w słoiku. Potem na jej bazie robię polewę do ciast, dodając gorące mleko, gdy czekolada się rozpuści jest idealna do wypieków(...)pieczenia 250 g maku Dr Oetker, może być mak z puszki 3 tarte jabłka ½ – 2/3 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów (mogą być same rodzynki, albo i bez) polewa czekoladowa: pokruszona gorzka czekolada i 50 ml gorącego mleka, wymieszać aż czekolada się rozpuści kolorowe posypki do dekoracji Lub opcjonalnie cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie ciasta: Jajka wbijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki powideł śliwkowych 1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) dodatkowo: 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie(...)przekładamy powidłami. 4. Następnie śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego ! Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej. Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki
Gotowanie...to proste !szklanki mleka kokosowego /2 lub 3/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki soku z cytryny otarta skórka z cytryny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru lub syropu z agawy 1/2 szklanki mleka kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na grube okruchy(...)upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić na 15 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i studzić dalsze 2-3 godz. W rondelku podgrzać wszystkie składniki na polewę, wymieszać. Odstawić na 30 min. Polać czekoladą wyjęte, przestudzone ciasto. przepis stąd Ciasto upiekła moja Córka, próbowałam - pyszne było, w smaku przypomina trochę sernik :) Foremka miała wymiary
Proste Potrawyjajkom. Masa serowa: 250 g margaryny 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego) 1 szklanka cukru pudru 8 jajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę(...)Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto
VioletoweKucharzenieLamingtony to nic innego jak australijskie ciasteczka biszkoptowe w polewie czekoladowej, obtoczone w wiórkach kokosowych. W Polsce nazywane bardzo często jako kudłacze lub kokosanki . Ciasteczka te są bardzo łatwe i przede wszystkim szybkie do przygotowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lamingtony, kudłacze czy też kokosanki z pewnością wiele z Was pamięta z czasów dzieciństwa. W naszym domu bardzo często przygotowywała je babcia(...)roku okazje. Zapraszam na przepis! LAMINGTONY – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 7 jajek (rozmiar L) 250 g mąki pszennej 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli POLEWA 120 g cukru 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 ml mleka 4 łyżki kakao 250 g wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek
Przepiski.ploleju 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru garść moreli garść suszonej żurawiny garść rodzynek królewskich Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Do dekoracji: płatki migdałów orzechy posypka cukrowa Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao(...)studzimy. Gdy będzie zimne, delikatnie wyjmujemy je z formy i przygotowujemy polewę. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest
Kulinarne przygody Gatitywyszedł, upiekł się , ale był za niski i nie mogłam przekroić..tak więc zrobiłam co innego ..no i też ciut nie wyszło tak jak trzeba..Miałam cieniutkie wafelki czekoladowe i postanowiłam zrobić z nich spód i wierzch ciasta..no i wafle rozmiękły [pokazuję na zdjęciach,ale wafli nie polecam ] i nie dało się dobrze ukroić, więc posypałam dodatkowo wiórkami(...)łyżkach wody żelatynę i wymieszać.Dodać pokrojone galaretki,owoce, biszkopt.Wymieszać i wylać na tortownicę.Odstawić do zastygnięcia.Wierzch dowolnie udekorować, może to być galaretka lub polewa czekoladowa
Moje domowe kucharzenieodłączenie piekarnika od zasilania podczas pieczenia tego małego arcydzieła w niczym mu nie zaszkodziło. Dlatego pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę wypróbować ten przepis? :) Zapraszam na prosty piernik z polewą czekoladową." Składniki : 100 g masła 100 g cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki miodu łyżka ekstraktu goździkowego łyżka ekstraktu cynamonowego 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami - mieszamy i przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180`C Po ostudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy startą skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś mam dla Was serniczek z polewą czekoladową. Przypadkiem trafiłam na ten przepis na YouTube i postanowiłam wypróbować. Skusiło mnie szybkie i proste wykonanie. Mojemu synowi bardzo smakował, może i Wam posmakuje :) Składniki: 100 g. masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera (ja dałam Mój ulubiony z Wielunia) 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 godzinę i 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierałam go tylko zostawiłam tak sernik na kilka godzin do przestudzenia. Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g. czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, dodać mleko. Mieszać
Agusiowe smakołykimiodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr mleka 250 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio 100 gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy(...)momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto najlepiej smakuje w połączeniu z winem Monte Santi
Bajeczna Kuchniaciasteczkowym spodzie. Pysznie kokosowa babka piaskowa Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki(...)tęczowych papilotkach Babeczki z jagodami Goji (na oleju kokosowym) Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. Mini serniczki z mascarpone na ciasteczkowym spodzie Jabłkowe babeczki z korzenną nutą Czekoladowe babeczki z nutellą
Słodkie okruszkimiodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy(...)wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną razem ze śmietanką. Mieszamy całość i trzymamy tak długo aż uzyskamy piękną, lśniącą polewę
Gotowanie...to proste !Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio Posypka cukrowa Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy. Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniałyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody. masa grysikowa: 500 ml mleka, 4 łyżki kaszy manny, 200 g masła, 1/4 szklanki cukru. polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 30 g masła. dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na 3 części i wyklejamy(...)gotujemy w rondelku mleko z kaszą manną do zgęstnienia. Gdy ostygnie miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekładamy powidłami i kremem grysikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto, które polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak blaty ciasta trochę zmiękną od powideł :) Stefankę podałam na porcelanie Ksenia Platin Przepis
Aga w kuchnimleczko to deser, który będzie hitem na świątecznym stole. Delikatny i wilgotny piernik z dodatkiem dżemu porzeczkowego, a na nim lekka i puszysta pianka ptasie mleczko wykończona polewą czekoladową. Ciasto jest przepyszne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na piernik ptasie mleczko zaprezentuję Wam poniżej. Po zapoznaniu się z nim przekonacie się sami(...)śmietany 18% 270 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej MASA 1 galaretka cytrynowa 250 ml wrzątku 260 ml śmietanki kremówki POLEWA 70 ml śmietanki kremówki 25 g masła 20 g kakao 20 g cukru 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 1/2 słoika dżemu porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Miękkie masło ucieramy
Przepiski.plpodkarpacka Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :) Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła Gospodyń Wiejskich(...)szklanka suchego maku 1/2 szklanki cukru 3 białka Masa maślano-kakaowa: 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 2 łyżki wody 25 g kakao 75 g masła 75 g cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł 50 g rodzynek Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Trzeci talerzMasa serowa : 1 kg sera 4 jajka 1/3 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 250 g cukru Dodatkowo : herbatniki kakaowe - 30 szt herbatniki białe - 60 szt polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać(...)Składanie ciasta: Dno blachy ( 34x24 ) wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć masę jabłkową na herbatniki. Przykryć masę białymi herbatnikami i wylać masę serową. Ułożyć na serze ostatnią warstwę herbatników, polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiCzekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja j esienną porą potrzebuję dużo, naprawdę dużo czekolady ;- ) składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3 jajka 1/3 szklanki oleju(...)Wlewam mokre składniki do suchych. Dodaję posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Łączę łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto nakładam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Dekoruję polewą czekoladową - margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję mleko, cukier puder i kakao, zdejmuję z ognia i mieszam energicznie trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
babka w formieproszku do pieczenia masa: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 100g chałwy 100g nutelli 150 g margaryny/masła 60 g małych bezików polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę. Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową, w którą wciskamy lekko beziki. Następnie wykładamy masę z nutellą i przykrywamy ciemnym biszkoptem. na górę polewa i kokos. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Gotowe
Tagebuch po polsku