tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 pełne łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu 1,5 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 60 g. czekolady (pół na pół mleczna i gorzka) 60 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski. Wymieszać. Wlać olej, mleko i ocet. Wymieszać wszystko łyżką(...)zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto gotowe. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. Wystudzone ciasto udekorować polewą
Agusiowe smakołykiidealnym świątecznym deserem. Tuż obok tradycyjnych pierniczków, oczywiście. Możesz go z łatwością udekorować czekoladą, ale jeśli to dla Ciebie za dużo dobrego w jednym , pomiń ten krok :) Bez polewy czekoladowej, piernik także będzie smakował wyśmienicie. Przepis na piernik w czekoladzie jest idealny na jedną formę do chleba/babki o długości około 30 cm. Jeśli cały piernik nie zostanie zjedzony podczas świąt(...)czekoladzie Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 3/4 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy do piernika/korzennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 2/3 szklanki śmietanki 30%. Przygotowanie: Podgrzej miód i odstaw go na chwilę. Sodę rozpuść w kilku łyżeczkach letniej wody. Utrzyj jajka razem
RozdomowionaCiasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat, no bo kto nie zna marmurkowej babki. Babka dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności(...)mąki + 50 g 50 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta szafranu na czubek noża szczypta soli masło do posmarowania formy i mąka do oprószenia Polewa czekoladowa 60 g masła 3 łyżki zaparzonej kawy 1½ łyżki kakao około 300 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj cukier z miękkim masłem, szafranem i szczyptą soli. Dodaj
codojedzeniaszklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia saszetka czekolady do picia (25 g) polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać(...)wysypać mąką. Wyłożyć ciasto na zmianę po łyżce jasnego i ciemnego. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C góra-dół i piec około godziny. Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną polewą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastudzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy aż do połączenia składników. Dodajemy orzechy z mlekiem i spirytus. Wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki. Polewa czekoladowa: 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła (min. 82% tłuszczu) 3 łyżki gorącej wody 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gęstej śmietany (18%) Wykonanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą(...)połączenia składników. Miskę ściągamy znad wody, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzWizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Biszkopt(...)łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 40 minut
Di gotujeFale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :) Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto(...)duże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200g masła 82% Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 100ml śmietany kremówki Miękka margarynę ucieramy mikserem. Osobno ucieramy jajka z cukrem do czasu, gdy cukier się rozpuści. Następnie łączymy utarte jajka z margaryną
Smakowy Rajczubata szkl, mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jogurt 150 gramowy (może być smakowy np. waniliowy) Polewa czekoladowa: 20 ml śmietanki 30 % 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, białej ewent. wiórki kokosowe na wierzch Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy na puch. 2. Następnie wbijamy jajka(...)kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę. Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) Polewa 5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy czekoladę połamaną, mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie odstawiamy aby zaczęła gęstnieć i taka polewamy babkę. Na koniec możemy babkę obsypać wiórkami
Gotowanie...to proste !Składniki: 4 jajka 20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej 20 dag masła 200 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao polewa czekoladowa, wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie(...)wymieszać każdą Przełożyć jedną i drugą masę do natłuszczonej foremki, można delikatnie zmieszać je już w foremce widelcem Piec przez ok. 50 min. w temp.180*C Polać babkę gotową polewą lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietany 36%- polać Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi. Piekłam w foremce z kominem o średnicy 20 cm u góry
Proste PotrawyDziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g(...)pieczenia Masa kokosowa - 3 białka jajek - 200g cukru - 150g wiórków kokosowych Biszkopt ciemny: - 3 jajka - 100 g cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao Polewa: - 180g margaryny - 100g cukru - 5 łyżek śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka) - 4-6 kostek czekolady Do tego 6-7 jabłek ( winnych , kwaskowatych, twardych) i cynamon do smaku oraz
Kuchnia Pełna Emocjioleju, 2 jajka Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 1 łyżka masła Dodatkowo: kawa do nasączenia ciasta Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie(...)cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smarujemy
słodki bratek100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie(...)będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga
Di gotujeleczo, które prezentowane było już na blogu, a dzisiaj przygotowała ciasto. Warto polubić cukinię, bo to warzywo niskokaloryczne (zaledwie 15 kcal 100 g), zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Czekoladowe ciasto z cukinią Składniki na ciasto: 2 małe cukinie (340 g) 8 łyżek masła (115 g) Niecała szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g) pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego(...)tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy szpatułką. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 55 minut. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową (masło oraz drobno posiekaną gorzką czekoladę, umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i połączą). Przepis na Czekoladowe ciasto
KulinarneImpresje.plłyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki powideł śliwkowych 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika Polewa: 80 g cukru 100 g masła 2-3 łyżek kakao (ciemne kakao) ok. 80 g orzechów laskowych prażonych firmy Helio Natura Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C Jaja(...)płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao (od 2-3 łyżek) aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto z posiekanymi orzechami laskowymi
W Moim Magicznym Domujest coś lepszego na poprawę humoru w ponury, deszczowy dzień niż ZDROWE ciasteczka z polewą czekoladową? Chyba nie. Te ciastka to samo dobro. Odżywcze, dodające energii i pyszne. Na dodatek nie musimy włączać piekarnika - wystarczy włożyć je na chwilę do lodówki. Ja już je uwielbiam! :) Składniki (ok. 17 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (górskich, najlepiej ekologicznych) 1/4 szklanki nasion chia(...)goji/rodzynek - niesiarkowanych szczypta soli 1/2 szklanki masła orzechowego (jak wybrać dobre masło? Link ) 1/4 szklanki syropu klonowego (może być też miód lub melasa) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (na polewę) - czytajcie składy, powinna mieć powyżej 70% kakao i zero lub minimalne ilości cukru 1. W dużej misce wymieszaj płatki, nasiona chia, pestki dyni, żurawinę i sól. 2. W osobnej misce
Powiedz dietom nie